Εφοριακοί έκρυβαν... Porsche, εμβάσματα και πανάκριβα ακίνητα

Εφοριακοί έκρυβαν... Porsche, εμβάσματα και πανάκριβα ακίνητα

Δεκάδες «τρύπια» πόθεν έσχες εντοπίστηκαν από την έρευνα - Διαπιστώνονται αγορές που δεν δικαιολογούνται - Με συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις προσπαθούν να καλυφθούν οι ελεγχόμενοι

Εφοριακοί έκρυβαν... Porsche, εμβάσματα και πανάκριβα ακίνητα
Δεκάδες διάτρητα και εικονικά πόθεν έσχες από εφοριακούς και στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού εντόπισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι ελεγχόμενοι έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πόθεν έσχες σε βάθος δεκαετίας, για να δικαιολογήσουν την... ψαλίδα μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και αγορών, επικαλούμενοι δωρεές, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και δάνεια.

Σε πολλές περιπτώσεις κατατέθηκαν τροποποιητικές για να δικαιολογήσουν «παχυλά» εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ. Όπως αναφέρει το Έθνος, από τις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 436 στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Κλείσιμο
Οι πιο ύποπτες περιπτώσεις:

- Υπάλληλος σε Εφορία της Αττικής υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις συνολικού ύψους 227.000 ευρώ για να καλύψει μεταξύ άλλων την αγορά αυτοκινήτου Πόρσε από τον σύζυγό της, αξίας 161.000 ευρώ.

- Στέλεχος Εφορίας «ξέχασε» να δηλώσει την αγορά νέας κατοικίας και γι' αυτό έκανε τροποποιητική. Ερευνάται και η γυναίκα του για έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 560.000 ευρώ.

- Υπάλληλος της Οικονομικής Επιθεώρησης υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα οκτώ από τα δέκα χρόνια που ελέγχεται, εμφανίζοντας εισοδήματα του συζύγου της (εργολάβου) πάνω από 600.000 ευρώ για να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, αλλά και έμβασμα στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ.

- Υπάλληλος κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπέβαλε τροποποιητικές για να καλύψει έμβασμα 292.000 ευρώ.

- Εφοριακός στη Ζάκυνθο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει έμβασμα άνω των 100.000 ευρώ. Λόγω της ανακριβούς δήλωσης ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

- Υπάλληλος Εφορίας στην Αθήνα ελέγχεται για έμβασμα 380.000 ευρώ που δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ακόμη και μετά την εμφάνιση εσόδων 50.000 ευρώ για το 2011 από διάθεση περιουσιακών στοιχείων.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα ελεγχθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις ως προς τα αναγραφόμενα στοιχεία και αν διαπιστωθεί ότι είναι πλασματικά θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις και οι υποθέσεις θα μεταβιβαστούν στον εισαγγελέα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν διεξαχθεί 93 έλεγχοι, εκ των οποίων 44 σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος Ελέγχου και 49 σε ελεγκτές-υπαλλήλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης