ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,8% «υποχώρησε» η ύφεση

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,8% «υποχώρησε» η ύφεση

Οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,8% «υποχώρησε» η ύφεση
Κατά 3,8% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, χάρη στα μεγαλύτερα οφέλη που προέκυψαν από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Θετικά συνέβαλαν και τα στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών του Ιουνίου, καθώς και οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, ενώ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%). Ακόμη, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου περιορίστηκε κατά 15,2% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11%.

Στον αντίποδα, μείωση 75,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, συμβάλλοντας θετικά στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Ειδικότερα, αύξηση 0,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%). Μείωση 11,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16%).

Η επίδοση του ΑΕΠ τόσο για το β΄ τρίμηνο, όσο και για το α΄ εξάμηνο, είναι η 3η καλύτερη από το 2009, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 3,6% το β΄ τρίμηνο και κατά 3,9% το α΄ εξάμηνο.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα αναμένεται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε εκτίμηση για μικρότερη ύφεση εφέτος (περίπου 4%, αντί για 4,2%).

Συνυπολογιζομένου του α΄ τριμήνου, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,7% το α΄ εξάμηνο, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για, έστω αργή, αποκλιμάκωση της ύφεσης, όπως επισημαίνεται και από το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως στην Ελλάδα θα καταγραφεί εφέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η ΤτΕ υπολογίζει ότι θα είναι 4,6%.

Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε στην τετραμηνιαία έκθεσή του επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξης του 4,8% - 5,0%, από μείωση 4,6% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά επιπλέον 1,2% το 2014.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης