Με μοντέλο Κύπρου στο εξής η διάσωση προβληματικών τραπεζών

Με μοντέλο Κύπρου στο εξής η διάσωση προβληματικών τραπεζών

Προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση του ESM το κούρεμα ομολόγων και ανασφάλιστων καταθέσεων

Με μοντέλο Κύπρου στο εξής η διάσωση προβληματικών τραπεζών
Τουλάχιστον το 8% των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, θα γίνεται με “διάσωση εκ των έσω” (bail in) το οποίο θα περιλαμβάνει και κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπει η απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η απόφαση θα μετατραπεί σε οδηγία μετά από διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες πιθανότατα θα “τραβήξουν” έως το τέλος του έτους.

Η νέα κοινοτική νομοθεσία για το πώς θα γίνεται η “διάσωση εκ των έσω” και το πιθανό “κούρεμα” είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (ESM).

Κλείσιμο
Με προηγούμενες αποφάσεις, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν αποφασίσει ότι ο ESM θα διαθέσει 60 δισ. ευρώ για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα μπορεί να γίνεται και αναδρομικά. Η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση ενδιαφέρει την Ελλάδα, η οποία στοχεύει να μεταφέρει στον ESM τα 50 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες (και να ελαφρυνθεί ισόποσα το δημόσιο χρέος), αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Με βάση τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, οι κρατικές αρχές θα μπορούν να καλύπτουν ένα μέρος των ανοιγμάτων από κρατικά κεφάλαια, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού επιτραπεί η ενίσχυση τραπεζών από κρατικά κεφάλαια ή απευθείας από τον ESM θα πρέπει να διασφαλίζεται το 8% των αναγκαίων κεφαλαίων από bail in, δηλαδή από το κούρεμα των  ομολόγων και των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης