Ελληνικές Μουσικές Γιορτές: Από τον Μάντζαρο στους νέους συνθέτες της κλασικής μουσικής

Ελληνικές Μουσικές Γιορτές: Από τον Μάντζαρο στους νέους συνθέτες της κλασικής μουσικής

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται κι εφέτος  οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», ένας κύκλος συναυλιών που συνοδεύεται -όπως πάντα- από ένα θεματικά σχετικό συνέδριο.

 Ελληνικές Μουσικές Γιορτές: Από τον Μάντζαρο στους νέους συνθέτες της κλασικής μουσικής
 Οι στόχοι των Γιορτών, σταθεροί  από την αρχή τους το 2005 ως τα σήμερα, συνίστανται και φέτος: 
- Στη γνωριμία μουσικών και κοινού με τη νεοελληνική μουσική παράδοση που έχει ηλικία πάνω από 200 χρόνια και στην κατά το δυνατόν εμβάθυνση σ' αυτήν.                                     
- Στη  σύνθεση νέων έργων.                                                                                                               - Στην παροχή βήματος για να αναδειχθούν οι νέοι συνθέτες.                                                 
- Στην ανάδειξη των ζητημάτων και προβλημάτων της μουσικής μας ζωής κατά τρόπο πολύπλευρο επιστημονικά και πρακτικά.
Κλείσιμο
Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι  Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, στα 12 χρόνια ζωής τους, τίμησαν και ανέδειξαν ποικιλοτρόπως  τη νεοελληνική λυρική παραγωγή. Παρουσίασαν συναυλιακά -αναγκαστικά λόγω κόστους- 11 πλήρεις όπερες (7 με ορχήστρα και 4 με πιάνο), αποσπάσματα από άλλες 11, καθώς και μέρη από 3 παιδικά λυρικοθεατρικά έργα. Επίσης, το 2009 στο πλαίσιο του 5ου κύκλου των ΕΜΓ, σε συνεργασία με την Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» είχαν οργανώσει συνέδριο με θέμα την Ελληνική μουσική δημιουργία για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες. Φέτος, με αφορμή τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Εθνικό  Λυρικό Θέατρο, δίδεται βάρος στην αγνοημένη νεοελληνική λυρική παράδοση, με την παρουσίαση στις τρεις  ορχηστρικές συναυλίες τριών λυρικών έργων, εκ των οποίων τα δύο σε πρώτη εκτέλεση το δε τρίτο  μετά από σιωπή εξήντα χρόνων (Σ. Σαμάρα, Πριγκίπισσα της Σασσώνος).

Ο συνθέτης Βασίλης Καλαφάτης


Ο Αντίοχος Ευαγγελάτος


Ο Μιχάλης Γρηγορίου


Ο Ιωσήφ Παπαδάτος


«Ψυχή» των Γιορτών ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής

Oπως δηλώνει  η «ψυχή» των Γιορτών, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, «στην επιδίωξή μας να παρουσιαστούν νέα έργα συμπεριλάβαμε στον 12ο κύκλο των Γιορτών σειρά συνθέσεων που θα παρουσιαστούν σε α' παγκόσμια εκτέλεση, όπως: Από μεν τους νεότερους συνθέτες, τα κουαρτέτα εγχόρδων των Μ. Γρηγορίου και  Ι. Παπαδάτου, τα κατά Μάρκον Πάθη του Φ. Τσαλαχούρη και οι τρεις σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο των Μπ. Κανά, Κ. Λυγνού και Φ. Τσαλαχούρη. Από δε τους παλαιότερους, οι όπερες των Π. Καρρέρ Fior di Maria (Μαριάνθη) και Δ. Λιάλιου Johannisnacht, με τη Νύχτα Άϊ –Γιαννιού».

-Δίνεται βήμα σε πλειάδα νέων συνθετών για να παρουσιάσουν τα έργα τους στο αθηναϊκό κοινό.
- Για το  φετινό συνέδριο ορίστηκε  το θέμα «Ελλάδα και Όπερα». Πρόθεση των διοργανωτών του συνεδρίου (ΕΜΓ, Τμήματα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιονίου Πανεπιστημίου, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών) είναι να εξεταστεί το θέμα κατά το δυνατόν από κάθε πλευρά: ιστορική, κοινωνική, θεωρητική, τεχνική και καλλιτεχνική. Για το λόγο αυτό ο κύκλος των εισηγητών είναι ευρύτατος και συμπεριλαμβάνει τόσο ιστορικούς και θεωρητικούς μουσικολόγους όσο και συνθέτες, μαέστρους, λυρικούς τραγουδιστές, σκηνοθέτες και σκηνογράφους.     
«Ως υπεύθυνος επιμελητής των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» υπογραμμίζει ο κ.Φιδετζής, «επιθυμώ να ευχαριστήσω τους αρωγούς της φετινής διοργάνωσης τους που είναι:                                                       
Το Βυζαντινό Μουσείο που παραχωρεί το αμφιθέατρο του για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ο Δήμος Αθηναίων και η ΕΡΤ που προσφέρουν τις Συμφωνικές τους Ορχήστρες, τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών κι ακόμα  το Ωδείο Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη που διαθέτουν τις αίθουσες τους για την  πραγματοποίηση των συναυλιών.                                            
Πέραν των ιδρυμάτων, ευχαριστώ από καρδιάς τους  Γ. Κωστάντζο, Ν. Μαλιάρα και Α. Τσελίκα.  Η βοήθεια τους στην υλοποίηση των ΕΜΓ του 2016 στάθηκε καθοριστική. Τέλος, θέλω να τονίσω εμφατικά τη συμπαράσταση των μουσικών που παίρνουν μέρος στις συναυλίες του 12ου κύκλου. Χωρίς τη δική τους ανιδιοτέλεια θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση των φετινών ΕΜΓ. Η στάση αυτή των συναδέλφων καλλιτεχνών μας χαλυβδώνει και μου δίνει κουράγιο ώστε να συνεχίσω αταλάντευτα  την προσπάθειά μου».  

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων      
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης