200.000 επισκέπτες για τη Βυζαντινή έκθεση στην Ουάσινγκτον

200.000 επισκέπτες για τη Βυζαντινή έκθεση στην Ουάσινγκτον

Εξαντλήθηκαν οι κατάλογοι από τα πωλητήρια της Πινακοθήκης της αμερικανικής πρωτεύουσας

200.000 επισκέπτες για τη Βυζαντινή έκθεση στην Ουάσινγκτον
Τεράστια επιτυχία γνώρισε η πολυσυζητημένη έκθεση «Ουρανός και Γη- Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» που παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, η οποία άνοιξε το δρόμο και για άλλες έκθεσεις με ελληνικό χρώμα στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες, τόσο Αμερικανοί όσο και από άλλες χώρες έσπευσαν στην Πινακοθήκη της αμερικανικής πρωτεύουσας για να θαυμάσουν από κοντά την έκθεση που «ύμνησαν» τα διεθνή μέσα.

Οι κατάλογοι από τα πωλητήρια της Πινακοθήκης εξαντλήθηκαν με την επιτυχία της έκθεσης να συνεχίζεται και στο Μουσείο Γκέτι του Λος 'Αντζελες, εκεί όπου μεταφέρθηκε η έκθεση από τις 9 Απριλίου και θα παραμείνει μέχρι τις 25 Αυγούστου 2014. Στη συνέχεια η έκθεση «Ουρανός και Γη- Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» θα «ταξιδέψει» στο Σικάγο, όπου θα εγκαινιαστεί μέσα στον μήνα Σεπτεμβρίο.

Η έκθεση περιλαμβάνει 170 έργα που συνθέτουν την πρώιμη, μέση και ύστερη περίοδο του Βυζαντίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στον ελλαδικό χώρο, από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο απόθεμα από σπάνιες επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες, χειρόγραφους κώδικες, γλυπτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, μωσαϊκά δάπεδα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας και κεραμικής, καθώς και βαρύτιμα υφάσματα.

Χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες: - Από τον αρχαίο στο βυζαντινό κόσμο - Ο χριστιανικός κόσμος - Οι διανοούμενοι - Οι χαρές της ζωής - Το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι.

Και άλλες ελληνικές εκθέσεις «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό

Κλείσιμο
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο», θα εγκαινιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου στην Οττάβα του Καναδά. Τον Ιούνιο του 2015 θα μεταφερθεί στο Μόντρεαλ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στο Field Museum του Σικάγου και την άνοιξη του 2016 στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσινγκτον.

Eπίσης, γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, και τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, ώστε η έκθεση του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, ή  έστω ένα μέρος αυτής, να εκτεθεί στη Δυτική Πτέρυγα της Εθνικής Πινακοθήκης της αμερικανικής πρωτεύουσας μετά την ανακαίνισή της το 2016.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης