Έκθεση της Μαριάννας Κατσουλίδη «Αθωότητα–Επαννεκίνηση : Ιστορίες σε Άσπρο-Μαύρο»

Έκθεση της Μαριάννας Κατσουλίδη «Αθωότητα–Επαννεκίνηση : Ιστορίες σε Άσπρο-Μαύρο»

 

Μια νέα στροφή στην δουλειά της παρουσιάζει η ζωγράφος Μαριάννα Κατσουλίδη, στην γκαλερί «Περίτεχνων» στο Κολωνάκι, “παίζοντας” με το ονειρικό στοιχείο, σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις

Έκθεση της Μαριάννας Κατσουλίδη «Αθωότητα–Επαννεκίνηση : Ιστορίες σε Άσπρο-Μαύρο»

Ενώ είχαμε συνηθίσει την εκφραστική γκάμα της Μαριάννας Κατσουλίδη μέσα από πολλά χρώματα, η ζωγράφος στη νέα της δουλειά που εγκαινιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου με την ατομική της έκθεση, μας παρουσιάζεται με λιτό και... ασπρόμαυρο τρόπο. Η έκθεση της θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου.

Η τελευταία δουλειά της  Μαριάννας Κατσουλίδη φεύγει από  το έντονο χρώμα και περνάει στα  μη χρώματα, δηλαδή στο μαύρο και  στο άσπρο και στο γκρι. Με λαδομπογιές και ρολό με έναν νέο ιδιαίτερο τρόπο, η ζωγράφος εξερευνά το ονειρικό-φανταστικό στοιχείο, από  την παρουσία κάποιες φορές αβέβαιης ταυτότητας αντικειμένων και από την ποιότητα των θεμάτων της, που συχνά παραπέμπουν στη ζωή στη φύση.



Με εμφανείς εππιροές από τον Σαγκάλ, η Κατσουλίδη αναφέρεται στην σχέση ανθρώπου και ζώου, χρησιμοποιώντας όμως και αρχαϊκούς συμβολισμούς. Όπως μας εξηγείται στον κατάλογο της έκθεσης: «Κατά την αρχαιότητα, οι καλλιτέχνες έδειχναν προτίμηση στο να εικονίζουν με μορφή ζώων αρετές, ήρωες και θεούς των οποίων, σε μερικές περιπτώσεις, θεωρούνταν η ενσάρκωση. Στο ελληνορωμαϊκό πάνθεο οι θεοί συμβολίζονταν επίσης με διάφορα ζώα: ο Δίας με τον αετό, η Ήρα με το παγόνι... Στο ζωομορφικό συμβολισμό των Σχολαστικών του μεσαίωνα, τα διάφορα τέρατα, ο μονόκερος ή ο κένταυρος, συνδυάζονται συχνά με υπαρκτά ζώα που μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια ορισμένη φάση της ζωής του Χριστού, ενώ ο τράγος απεικονίζει το σατανά. Η Μαριάννα Κατσουλίδη φτιάχνει τη δική της εικονογραφία και τον δικό της ζωομορφικό συμβολισμό: ο σκύλος συμβολίζει την πίστη, το περιστέρι την ελευθερία, το κατσίκι τη γονιμότητα και τη δύναμη αλλά και την τραγικότητα, το άλογο την υπομονή, την αφοσίωση και την υπηρεσία. Σε κάθε άνθρωπο δε, αποδίδεται και μία ιδιότητα ανάλογα με το ζώο που στέκεται πλάι του.»

Στην έκθεση αυτή ένας κόσμος πραγματικά προσωπικός ξεδιπλώνεται στα μάτια του θεατή παιχνιδιάρικα και ρομαντικά, αλλά και με μια μελαγχολική χροιά παρελθοντικών χρόνων.



Όπως εξηγεί και ο τίτλος, πολλές φορές χρειάζεται να επιστρέψουμε στην αθωότητα για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή.





ΑΙΘΟΥΣΑ

ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ

ΗΡΟΔΟΤΟΥ 5, ΚΟΛΩΝΑΚΙ

106 74 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. +30 210 8239465 – Fax +30 210 8820655

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης