PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα

Απόγονοι των Μινωιτών οι Κρητικοί

Απόγονοι των Μινωιτών οι Κρητικοί

Επιστημονική έρευνα δείχνει πως οι Μινωίτες ήταν Ευρωπαίοι και γενετικά παρόμοιοι με τους σημερινούς Κρητικούς

Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι και ήταν αυτόχθονες κάτοικοι της Κρήτης. Δηλαδή οι σημερινοί Κρήτες είναι απόγονοι των Μινωιτών! Η είδηση αυτή κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μέσω του διάσημου επιστημονικού περιοδικού «Ναture», το οποίο δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Ευρωπαϊκός ο πληθυσμός στην Κρήτη της Μινωικής εποχής του Χαλκού». 

Οι αναλύσεις σε οστά Μινωιτών 4.500 χρόνια πίσω, που βρέθηκαν σε σπήλαιο στον Άγιο Χαράλαμπο το 1976 στο Οροπέδιο Λασιθίου, σύμφωνα με το neakriti.gr, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του νησιού μας ήταν απόγονοι Νεολιθικών Ευρωπαϊκών πληθυσμών, οι οποίοι μάλιστα και αυτό είναι το δεύτερο εντυπωσιακό εύρημα της επιστημονικής μελέτης, βρίσκονται σε αδιατάρακτη συνέχεια στους σημερινούς πληθυσμούς της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως και με τους κατοίκους της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, άρα με την πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της Κρήτης.

Τι λέει ο συντονιστής της έρευνας

Ομάδα ερευνητών από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποίησε ανάλυση μιτοχονδριακού DNA από Μινωικούς σκελετούς, προκειμένου να προσδιορίσει την καταγωγή αυτών των αρχαίων προγόνων μας. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στην Επιστημονική Επιθεώρηση Nature Communications στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 14 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάλυσης του DNA ως εργαλείου για την κατανόηση της ιστορίας και της προ-ιστορίας των Ελλήνων ανέφερε ο Καθηγητής Ιατρικής και Επιστημών Γονιδιώματος του Πανεπιστημιου Ουάσιγκτον, κ. Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος που ήταν ο συντονιστής της έρευνας. 


(Ο κ. Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος)

«Πριν από περίπου 9.000 χρόνια, υπήρξε εκτεταμένη μετανάστευση ανθρώπων της Νεολιθικής Εποχής από περιοχές της Ανατολίας που αντιστοιχούν σήμερα σε μέρη της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Τότε έφτασαν στην Κρήτη και οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Η ανάλυση μιτοχονδριακού DNA που πραγματοποιήσαμε και η σύγκριση με άλλους πληθυσμούς, δείχνει ότι οι Μινωίτες έχουν την ισχυρότερη γενετική συσχέτιση με πληθυσμούς της Νεολιθικής Εποχής καθώς και με αρχαίους αλλά και σύγχρονους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα με τον πληθυσμό της Κρήτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, ο Μινωικός πληθυσμός αναπτύχθηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Κρήτη από προγόνους που κατοικούσαν στο νησί ήδη και είχαν φτάσει εκεί 4.000 χρόνια νωρίτερα», αναφέρει ο κ. Σταματογιαννόπουλος.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Οι γενετικές αναλύσεις παίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη και την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η μελέτη μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ανάλυση του DNA μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να έχουμε ένα πιο υγιές μέλλον αλλά να κατανοήσουμε και την ιστορία μας. Παρόμοιες έρευνες  θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις γενετικές σχέσεις μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων και μεταξύ των Ελληνικών φυλών της Κλασσικής Ελλάδας».

Η έρευνα 

Η ομάδα των ερευνητών καταλήγει ότι ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε από αυτόχθονες κατοίκους της Κρήτης κατά την Εποχή του Χαλκού, οι οποίοι ήταν απόγονοι των πρώτων ανθρώπων που αποίκισαν το νησί, 9.000 χρόνια περίπου πριν από σήμερα. 

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από σκελετούς 37 ατόμων που βρέθηκαν σε μια σπηλιά στο οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη. Μιτοχονδριακό DNA από τα δείγματα αυτά συγκρίθηκε με αλληλουχίες από άλλους 135 σύγχρονους και αρχαίους ανθρώπινους πληθυσμούς. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών δεν έχει ομοιότητες με τους Αιγύπτιους, Λίβυους και άλλους Αφρικανικούς πληθυσμούς. Αντίθετα, οι Μινωίτες έχουν μεγάλη γενετική ομοιότητα με τους σύγχρονους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε υψηλό ποσοστό συγγένειας των Μινωιτών με τον σύγχρονο πληθυσμό της Κρήτης αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η μελέτη αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη δραματική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις τεχνολογίες ανάλυσης αρχαίων γονιδιωμάτων καθώς και στις νέες αλγοριθμικές τεχνικές που επιτρέπουν την στατιστική επεξεργασία δεκάδων χιλιαδών γενετικών αλληλουχιών με μεγάλη ταχύτητα. 

Οι υπεύθυνοι για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, κ. Περιστέρα Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και ο κ. Πέτρος Δρινέας, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Rensselaer στις ΗΠΑ συμπληρώνουν: «Συγκρίναμε τις γενετικές αλληλουχίες των Μινωιτών με  περισσότερα από 14.000 άτομα, κάτι που θα ήταν υπολογιστικά εξαιρετικά χρονοβόρο πριν από μόλις λίγα χρόνια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές μας αναλύσεις, η γενετική πληροφορία που περιέχεται στο μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών και έχει μεταβιβαστεί από τις μητέρες στα παιδιά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, είναι ακόμη εμφανής στους σύγχρονους κατοίκους του οροπεδίου του Λασιθίου».  

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μελέτη είχε ο κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος συντόνισε την αναγνώριση και συλλογή των αρχαίων οστών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή του DNA. Μεγάλη ήταν η συμβολή του εκλιπόντος αρχαιολόγου Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος ως Διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου υπήρξε θερμός υποστηρικτής της μελέτης. Ο αρχαιολόγος Δρ. Βασιλάκης και η ανθρωπολόγος Δρ McGeorge παρείχαν τα οστά που αποτέλεσαν το αντικείμενο της έρευνας.


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Θάνος08/04/201712:22

Όλα θα διαψευστούν, διότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν πια οι πραγματικοί Έλληνες. Οι πραγματικοί αφανίστηκαν εξαιτίας των Χριστιανών, και ειδικότερα του Νικηφόρου Φωκά. Δεν υπήρχαν ποτέ Άραβες στην Κρήτη, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι σήμερα με τις πηγές τους που έχουν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία. Η αραβική αποικία ήταν ψέμα Χριστιανών για να κρύψουν το έγκλημα τους. Αυτό που πραγματικά έγινε ήταν ο αφανισμός του πραγματικού κρητικού Ελληνισμού και η αντικατάσταση του με τους Αρμένιους, τους Τούρκους, κ.α.. Με λίγα λόγια, έκαναν το σημερινό έργο του Couldenhove-Kallergi, ο οποίος ήταν εβραίος που σχεδίασε τον αφανισμό της Ευρώπης και της αντικατάστασης του με τους μιγάδες (άραβες, μαύρους, κλπ). Κάποιοι δεν τον ξέρετε, αλλά θα σας πω. Αυτός ήταν ένας Βυζαντινός (ναι, καλά διαβάσατε) γόνος αυτοκρατόρων. Καλά διαβάσατε. Εσείς αγαπάτε τους Βυζαντινούς για τον αφανισμό του Ελληνισμού. Εσείς αγαπάτε τον Θεοδόσιο που αφάνισε τον Ελληνισμό κι εξαφάνισε οτιδήποτε το Ελληνικό από τη στιγμή που πάτησε πόδι στην Ελλάδα. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν ξέρετε σχεδόν τίποτα για τον Ελληνισμό. Η αιτία για την έλλειψη στοιχείων για τον Ελληνισμό είναι ο Χριστιανισμός, η αγαπημένη αίρεση σας. Οι πραγματικοί Έλληνες είναι όσοι έχουν ίδιο γενετικό κώδικα, ίδια πίστη και ίδια γλώσσα με των Αρχαίων Ελλήνων. Αυτό επιβεβαιώνουν κι ο Πλούταρχος και ο Σόλων ο Αθηναίος: ΤΟ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ, ΤΟ ΟΜΟΑΙΜΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ ΕΣΤΙΝ Ο ΕΛΛΗΝ. Εννοούσαν για εκείνη την εποχή την πίστη τους για τους Ολύμπιους, την Αρχαία Ελληνική γλώσσα και το ίδιο γονίδιο. Δεν εννοούσαν ΚΑΘΟΛΟΥ τον Χριστιανισμό που είναι ξενόφερτη ιουδαιογενούς αίρεση. Εσείς οι Χριστιανοί το μόνο που επευφημείτε είναι τους μουσουλμάνους και τους εβραίους και μισείτε τον Ελληνισμό, άρα αυτό πρακτικά σας κάνει ψεύτικους Έλληνες.

Απάντηση
Panos Terz16/05/201319:44

4oΜέροςΠροέλευση των σημερινών Κρητών Τα αποτελέσματα των γενετικών ερευνών αντιστοιχούν στις απόψεις πολλών αρχαιολόγων, ότι οι πρόγονοι των αρχαίων Κρητών έχουν προέλθει μέσω της Ανατολίας από την περιοχή, όπου προ 11.00 ετών έχει εφευρεθεί η γεωργία και έλαβε χώραν η Αγροτική Επανάσταση, ενώ στην Αίγυπτο έχει εφαρμοσθεί η γεωργία προ 7.000 ετών, δηλαδή σχετικά αργά. Πρόκειται για την περιοχή μεταξύ της Ανατολικής Τουρκίας και του του Ιράκ, όπου ακόμη και σήμερα σημειώνεται άγριο σιτάρι. Κατά τα άλλα ισχύουν τα προαναφερθέντα έως την μετακίνηση των Θαλασσίων Λαών σε γενικές γραμμές και για τους Κρήτες με μερικές διαφορές. α) Το 1400 π.Χ. έχουν κυριεύσει οι Αχαιοί (μείγμα από πελασγούς και Ινδοευρωπαίους) την Κρήτη και συγχωνεύθηκαν με τον αυτόχθονο πληθυσμό.Το πληθυσμιακό μείγμα ήταν οι μακρινοί πρόγονοι των Μινωϊκών. β) Σύμφωνα με αρχαία αιγυπτιακά ντοκουμέντα ανήκαν στους Θαλλάσσιους Λαούς μεταξύ των Sherde, Tursha, Shekelesh, DANUNA και AXAIWASH και οι Πελέσοι (Φιλισταίοι, αργότερα Παλαιστίνιοι) ), οι οποίοι έχουν περάσει στην απέναντι ακτή μεν, αλλά πολλοί έμειναν στην Κρήτη. Το χαρακτηριστικό γνώρισμά τους ήταν η μεγαλοσωμία (Ιδέ στην Παλαιά Διαθήκη τον γίγαντα Φιλισταίο Γολιάθ ). Οι μεγαλόσωμοι Κρήτες ίσως να κατάγονται από αυτούς. γ) Στα πλαίσια της ταχείας κατακτητικής εξάπλωσης των Αράβων έμειναν οι Αραβες από το 825 έως το 961 στην Κρήτη, οι Κρήτες αλλαξοπίστησαν και οι χριστιανικές εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά. Όταν το διαπίστωσε αυτό ο απελευθερωτής της Κρήτης Νικηφόρως Φωκάς αποφάσισε να στείλει (τον συμπατριώτη μου) μοναχό Νίκων τον Μετανοείτε στην Κρήτη, για να τους ξαναφέρει στην χριστιανική πίστη . ονόμασαν έτσι, γιατί άρχιζε κάθε κήρυγμα με την λέζη Μετανοείτε !. Από τότε τον θεωρούν οι Κρήτες όσιον. Το ίδιο έχει συμβεί και στην Νότια Πελοπόννησο. Και στις δύο περιοχές έχει συντελεσθεί μία επιμειξία Ελλήνων και Αράβων . Υπάρχει ένα μέρος στην Κρήτη, όπου ακόμη και σήμερα ονομάζονται τα χωριά Βαρβαρικά (Κανονικά Μπερμπέρικα), που σημαίνει ότι οι περισσότεροι Αραβες κατακτητές καταγόταν από την Βερβερία (Τυνισία, Μαρόκκο και ιδιαιτέρως Αλγερία και δη από την Περιοχή Καμπυλία, όπου οι άνδρες είναι πολύ μεγαλόσωμοι και έχουν κάπως σγουρά μαλλιά, σώματα λίαν μαλλιαρά και είναι πολύ αγέρωχοι. Στην Κρήτη καθώς και στην Νότια Πελοπόννησο διαπιστώνουμε απογόνους του κρητικοαραβικού μείγματος πολύ εύκολα. Οι Αραβες εχουν επιδράσει σημαντικά στην κρητική μουσική. Το ποιό σημαντικό παράδειγμα των γενετικών αποτυπωμάτων των Αράβων είναι ο μεγαλύτερος Ελληνας πεζογράφος Καζαντζάκης, όπως το είπε αυτός στο σε μία συνεέντευξη στο Παρίσι .Αλλά και η νοοτροπία των Κρητικών έχει επηρεασθεί από τους Αραβες ( ευέξαπτοι, φίλερεις, νταήδες, μαχαιριολάτρεις-μαχαιροβγάλτες, ματσισμός). δ) Πάνω από 200 έτη ( 1204 -1669) ήταν η Κρήτη κατακτημένη από του Βενεξιάνους ( Ενετούς ) , οι οποίοι είχαν έναν υπεραναπτυγμένο πολιτισμό, ο οποίος επέδρασε στην κουλτούρα των Κρητών. Πολλοί Κρήτες άλλαξαν τα ονόματά τους, μεταφράζοντας τα από τα ελληνικά στα Ιταλικά. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί Κρητικοί , αλλά και Επτανισιώτες έχουν ιταλικά ονόματα. Το ποιό γνωστό ιταλικό όνομα στην Κρήτη είναι ο Βενιζέλος ( bene zelo : ο καλός ζηλώτης ). Παρατήρηση : Με αυτά τα θέματα ασχολούμαι στα πλαίσια της ανώτερης εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης εδώ και 55 έτη.Σύσταση : Στο Μπλογγ μου μέσω του Διαδικτύου υπό το όνομά μου μπορείται να διαβάσετε τις εξείς μελέτες : Η προέλευση των ευρωπαϊκών λαών και ιδιαιτέρως των Ελλήνων, Πόντιοι, προέλευση, Ελληνικότητα,Φυσιογνωμία, Τούρκοι, προέλευση, εθνογένεση, κληρονομιά". Καλό διάβασμα.

Απάντηση
Panos Terz16/05/201319:41

3oΜέρος.Η εθνογένεση των Νεοελλήνων Η εθνογένεση των Νεοελλήνων είναι προϊόν μίας μακροχρόνιας συγχώνευσης πολλών φύλων και λαών όπως και σε όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτή η διαδικασία άρχισε προ 42 χιλιάδων ετών με την άφιξη του Homo sapiens sapiens προερχόμενος από την Αφρική μέσω της Μέσης Ανατολής στον ελληνικό χώρο. Ποιό καθοριστικής σημασίας ήταν η άφιξη γεωργικών πληθυσμών με υλικό πολιτισμό από την Μικρά Ασία μεταξύ της 7ης και της 6ης χιλιετηρίδας π.Χ. Στην αρχαία ελληνική παράδοση έγιναν γνωστοί με τις εθνωνυμίες Πελασγοί, Κάρες και Λέλεγες. Ιδιαιτέρως οι Πελασγοί εποίκησαν όλα τα παράλια της Ελλάδας , τα ιλλυρικά παράλια έως την Τεργέστη , τα ιταλικά παράλια απέναντι από την Αλβανία και όλα τα ελληνικά νησιά. Έτσι είναι οι Πελασγοί οι μακρινοί κοινοί πρόγονοι των Ελλήνων , των Αλβανών, των Μαυροβουνίων, των Κροατών και ενός τμήματος των Ιταλών. Επρόκειτο για ειρηνόφιλους πληθυσμούς με θηλυκές θεότητες. Από τον πολιτισμό τους σώθηκαν μόνον ονόματα βοτάνων, ανθών, δένδρων και τοπωνύμια με διπλό σ ( νάρκισσος, κυπάρισσος,Τυλησσός, Παρνασσός, Τηλμισσός, Σύασσος, Κνωσσός ), που τελειώνουν σε -νθος ( ασσάμινθος, υάκινθος, τερέβινθος, αμάρανθος, πλίνθος, λαβύρινθος, Ζάκυνθος ) και σε -ευς ( Αχιλλεύς, Οδυσσεύς, Ερμηνεύς, Θησεύς, Βασιλεύς ) καθώς και άλλες τοπωνυμίες και λέξεις : σέλυνος, κιθάρα, ξίφος, θάλαμος σάλπιγξ, , θίασος, χαλκός, αμυγδαλή, όρυζα, Λάρισσα, Λέσβος, Σκύρος, Σάμος, Νάξος, Χίος, Λυκαβητός, Μέγαρα, Ολυμπος, Μυκήναι, Αθήναι, Οι Πελασγοί, Κάρες και Λέλεγες αναμίχθηκαν μεταξύ τους καθώς και με τους λίγους "Πρωτοευρωπαίους". Αυτές ήταν οι πρώτες συσμίξεις σε ελληνικό έδαφος, Περίπου το 2250 π.Χ. έγινε η κάθοδος των μεγαλόσωμων και ξανθών Ινδοευρωπαίων, οι οποίοι συγχωνεύθηκαν με τον γηγενή πληθυσμό. Από αυτήν την σύσμιξη προήλθαν οι πρόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Στην Ήπειρο και στην Δυτική Μακεδονία έχει συντελεσθεί η επιμειξία με ιλλυρικά φύλα. Στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη συγχωνεύθηκαν με θρακικά φύλα ( π.χ. με τους Πιερείς ). Στην διάρκεια του Μεσαίωνα και αργότερα στα πλαίσια του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών συγχωνεύθηκε ένα τμήμα των απογόνων των αρχαίων Ελλήνων με Σλάβους, Βλάχους και Αλβανούς.

Απάντηση
Panos Terz16/05/201319:24

Η προέλευση των Κρητών είνα ένα πολυσύνθετο πρόβλήμα. Δεν είναι δυνατόν να το ερευνήσουμε χωρίς να λάβουμε υπόψ το πολυφασικό πλαίσιο. Αυτός ειναι ο λόγος που έχω αποφασίσει να αποστείλω αυτήν την μελέτη που είναι παρμένη ως επί το πλείστον από το εκτενέστατο Μπλογγ μου φυσικά πεξεργασμένη. Σκέπτομαι πρωτίστως την δίψα για σοβαρή μάθηση πολλών συνσχολιαστών , Παρακαλώ τον αρχισυντάκτη να δημοσιεύσει το πλήρες κείμενο. Εχαριστώ. 1. Μετακινήσεις και συγχωνεύσεις πληθυσμών στην προϊστορική περίοδο της Ευρώπης α) Μετακινήσεις στην Παλαιολιθική και στην Μεσολιθική Εποχή Ομόφωνα πρεσβεύουν οι ειδικοί αρχαιολόγοι την άποψη, ότι ο Homo sapiens sapiens ( "σκεπτόμενος άνθρωπος") - στα τελευταία έτη έχουν οι επιστήμονες αναγνωρίσει και τον Homo Neanderthalensis ως Homo sapiens - έφθασε στην Ευρώπη προερχόμενος από την Αφρική μέσω της Μέσης Ανατολής προ 42 χιλιάδων , στην Κίνα προ 60 έως 70 και στην Αυστραλία προ 45 ( μερικοί ειδικοί λέγουν προ 50 έως 60 ) χιλιάδων ετών. Πρώτα εποίκησε την Νότια Ευρώπη και κατόπιν άρχισε βαθμιαία να κινείται προς τον Βορρά, όπου όμως επικρατούσαν έως προ 11 χιλιάδων ετών οι παγετώνες. Ύστερα από την υποχώρηση των παγετώνων και την βαθμιαία δημιουργία κατάλληλου κλίματος και κάπως κανονικών συνθηκών ζωής εξαπλώθηκε ο σύγχρονος άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη.Τα κύρια μέσα επιβίωσης σε όλη την διάρκεια της Παλαιολιθικής Εποχής ( τελείωσε περίπου 8000 π.Χ. ) και της Μεσολιθικής Εποχής ( 8000 έως 5.500 /5000 π. Χ. ) ηταν η θήρα ( Κυνήγι), η αλιεία και η συλλογή άγριων φυτών και καρπών. Ακριβώς αυτός ο τρόπος διαβίωσης ανάγκασε τους "Πρωτοευρωπαίους" ( Terminus Technicus ) να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο έλαβαν χώραν αναμίξεις μεταξύ των Ευρωπαίων των διαφορετικών περιοχών. β ) Μετακινήσεις στην Νεολιθική Εποχή , Ινδοευρωπαίοι Η Νεολιθική Εποχή ( περίπου 5.500/5000 έως περίπου 3000 π.Χ. ) ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την "Αγροτική Επανάσταση", την πρώτη μεγάλη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην Μέση Ανατολή όμως έχει προηγηθεί η Νεολιθική Εποχή κατά πολύ ( σύμφωνα με τις νεώτερες ανακαλύψεις συνέβει αυτό 8000 έως 9000 π.Χ. ! ). Αυτό ισχύει γενικά και για την γενική εξέλιξη του υλικού και ύστερα από 4.500 έτη και του πνευματικού πολιτισμού. Η γεωργία οδήγησε μέσω των παραγωγικών δυνάμεων σε μία κοσμοϊστορική βελτίωση μεν των βιωτικών συνθηκών και σε πολλαπλασιασμό του πληθυσμού, αλλά ήδη προέκυψαν μεγάλα προβλήματα κατάλληλου εδάφους για τις γεωργικές καλλιέργειες, Έτσι αναγκάσθηκαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και να κινηθούν προς τα δυτικά. Πρώτα ξεχύθηκαν στις περιοχές της Μικράς Ασίας, όπου έχει επαναληφθεί λόγω των ευνοϊκότερων συνθηκών ζωής το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού. Άρχισε πάλι η εξάπλωση των πληθυσμών ακόμη ποιό δυτικά και έφθασε έως την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ακολουθώντας τον ποταμό Δούναβη έφθασαν οι γεωργοί έως την Κεντρική Ευρώπη και από εκει άρχισε ο εποικισμός της Βόρειας Ευρώπης. Άλλοι αγροτικοί πληθυσμοί εγκατέλειψαν την Βόρεια Αφρική και εποίκησαν την Ιβηρική Χερσόνησο , η οποία όμως λόγω της αφθονίας ψαριών και οστράκων παραμελήθηκε η καλλιέργεια της γης και έτσι υστέρηση στην εξέλιξη της γεωργίας.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία