GP Ευρώπης: Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν!

GP Ευρώπης: Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν!

Οι Αζέροι γράφουν ιστορία διοργανώνοντας για πρώτη φορά GP στους δρόμους της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν.

GP Ευρώπης: Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν!
Για πρώτη φορά από τη Ρωσία και το 2014, η Formula 1 πάει σ’ έναν νέο προορισμό. Πρόκειται για την 32η χώρα την οποία επισκέπτεται το πρωτάθλημα από το 1950. Το GP της Ευρώπης – τελευταία φορά έγινε το 2012, στη Βαλένθια – είναι μια «εφεύρεση» του Μπέρνι Έκλεστον για να διοργανώνει αγώνες στη λεκάνη της Μεσογείου. Βέβαια αυτή τη φορά το ξεχείλωσε λίγο… καθώς το Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κασπίας Θάλασσας. Πρόκειται για παραθαλάσσια πόλη με δυο εκατομμύρια κατοίκους.

Οι Αζέροι έχουν αποφασίσει να βάλουν την πρωτεύουσά τους στον παγκόσμιο χάρτη.
Έχουν χρήματα (σ.σ: φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ορυκτός πλούτος) αλλά και βούληση. Το Μπακού διοργάνωσε πέρυσι τους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες ενώ έχει αναλάβει και άλλες υψηλού επιπέδου αθλητικές οργανώσεις. Η πόλη που βρίσκεται 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αποτελεί μια πετυχημένη μίξη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Υπάρχουν κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής όπως το Flame Towers, οι 3 πύργοι που θυμίζουν φλόγες και παραπέμπουν στην τοπική ιστορία. Επίσης ο πύργος τηλεπικοινωνιών που χτίστηκε το 1996. Η F1 από τη δεκαετία του 1990 ακολουθώντας το όραμα του επικεφαλής της, Μπέρνι Έκλεστον κινείται ανατολικά.
Κλείσιμο




Ο βαθύπλουτος Βρετανός όπως έχει δηλώσει πολλάκις θεωρεί την Ευρωπαϊκή οικονομία
«νεκρή» και ποντάρει εκτός Ε.Ε. Από το 1999 που μπήκε στο καλεντάρι της F1 το GP της Μαλαισίας, έως σήμερα, πόλεις όπως το Άμπου Ντάμπι, η Σιγκαπούρη, το Μάναμα, το Σότσι, το Μεξικό επαναπροσδιορίστηκαν στον παγκόσμιο χάρτη λόγω F1. Φυσικά υπήρξαν και αποτυχίες όπως η Βαλένθια που δικαιώνουν τον Έκλεστον για το δρόμο της Ανατολής. Οι Αζέροι ποντάρουν πολλά στην προβολή του Μπακού διαμέσου της F1. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Χέρμαν Τίλκε που σχεδίασε τη διαδρομή μέσα στο λιμάνι της πόλης λέει: «Η πίστα του Μπακού αποτελείται από δημόσιους δρόμους και ξεχωρίζει για πολλά πράγματα. Εκτιμώ πως θα είναι η πιο γρήγορη διαδρομή δρόμων στην ιστορία της F1. Η διαδρομή περνάει από το ιστορικό κέντρο της πόλης και θα δημιουργεί μια μοναδική, αξιοθαύμαστη ατμόσφαιρα για θεατές και τηλεθεατές».



Από την πλευρά του ο Αλόνσο τονίζει:
«Έχει ενδιαφέρον για μας τους οδηγούς υπάρχουν σημεία προσπεράσματος και οι ταχύτητες φτάνουν τα 340km/h, πρώτη φορά στην ιστορία θα πιάσουμε τέτοιες ταχύτητες σε αγώνα δρόμου».  Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ο Αζάντ Ραχίμοφ, υπουργός Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν δεκαετές συμβόλαιο με αντίτιμο 120 εκ. δολάρια για τη διοργάνωση. Η F1 είχε να πάει σε νέο προορισμό από το 2014 (Σότσι), το Αζερμπαϊτζάν γίνεται η 32η χώρα στην οποία διοργανώνεται GP.



Η Pirelli θα έχει στη διάθεση όλων των ομάδων τις μεσαίες γόμες της γκάμας της
: Μέση, μαλακή, πολύ μαλακή. Δεδομένου ότι πρόκειται για δημόσιους δρόμους και έχει πέσει νέα άσφαλτος αναμένεται χαμηλή πρόσφυση και μεγάλη βελτίωση του κρατήματος σταδιακά. Η φθορά και η πτώση στην απόδοση λόγω θερμικής καταπόνησης μπορεί να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Τα προσπεράσματα θα είναι δύσκολα γιατί η πίστα είναι στενή αυτό σημαίνει ότι οι κατατακτήριες δοκιμές και η στρατηγική θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Καθώς οι ομάδες δεν γνωρίζουν την πίστα λογικά θα έχουμε πολύ δράση στις ελεύθερες δοκιμές αύριο. Πολύ υψηλές τελικές ταχύτητες αναμένονται στη μεγάλη ευθεία των 2.2km μπροστά στην παραλία. Επίσης το μήκος του γύρου (6.006 m) είναι το μεγαλύτερο μετά το Σπα.



Μιλώντας σχετικά ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Πωλ Χέμπερι επισήμανε:
«Έχουμε ακούσει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη συγκεκριμένη διαδρομή και απ’ ότι φαίνεται ο χαρακτήρας της, το μήκος της και η ταχύτητα θα την κάνουν να ξεχωρίσει. Προφανώς δεν είναι ποτέ εύκολο όταν πας για πρώτη φορά σε μια πίστα, όμως τα ελαστικά και οι συνθήκες είναι – όπως πάντα – ίδια για όλους. Η επιλογή γομών που κάναμε μπορεί ν’ ανταποκριθεί σε μια ευρεία ποικιλία συνθηκών. Απομένει στις ομάδες να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις επιλογές τους και να βρουν τις ιδανικές στρατηγικές. Γι’ αυτό οι ελεύθερες δοκιμές θα έχουν ξεχωριστή σημασία».

Ο αγώνας εκκινεί στις 17:00 ώρα τοπική, 15:00 ώρα Ελλάδος.
Η πρόβλεψη του καιρού κάνει λόγω για ζέστη και υγρασία οπότε δεν αποκλείεται να βρέξει.

Δείτε εδώ το video με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο να κάνει ένα γύρο στο Μπακού.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης