Αντλίες θερμότητας: Η πραγματική λύση για οικονομική θέρμανση

Αντλίες θερμότητας: Η πραγματική λύση για οικονομική θέρμανση

Ενημερωθείτε για τις αντλίες θερμότητας και γνωρίστε τον πιο αποδοτικό, οικολογικό και προσιτό πλέον τρόπο θέρμανσης

Αντλίες θερμότητας: Η πραγματική λύση για οικονομική θέρμανση
Γράφει ο Απ. Ηλ. Αρβανιτίδης  Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με μελέτη και έρευνα του
Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν οικονομία: 33% από τα pellets, 44% από το κλειστό ενεργειακό τζάκι, 38-45% από το φυσικό αέριο, 61% από το πετρέλαιο και 71% από τους ηλεκτρολέβητες.

Κλείσιμο
Παράλληλα, οι αντλίες θερμότητας συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέσα θέρμανσης (τζάκια, σόμπες, λέβητες ξύλου-pellet) δεν παράγουν αιθαλομίχλη θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. 

Οι αντλίες
New Energy είναι γνήσιες αντλίες θερμότητας σχεδιασμένες με αρχικό προορισμό τη θέρμανση και συνεργάζονται απόλυτα με κοινά σώματα.
Ενσωματώνουν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικές εφαρμογές για αδιάκοπη λειτουργία (συμπιεστής Copeland scroll με 5 χρόνια εγγύηση, βαλβίδα Alco-Emerson) και επιτυγχάνουν θερμοκρασίες νερού 65-70οC,που αντιστοιχούν σε λέβητα ρυθμισμένο στους 75-80οC.

Έχουν απόδοση (COP) μεγαλύτερη από τις περισσότερες αντλίες της Αγοράς, μετρημένη μάλιστα από πιστοποιημένο εργαστήριο (όπως ορίζει ο Νόμος),αντί των απλών δηλώσεων του ίδιων των κατασκευαστών.

Το "μειονέκτημά τους" είναι ότι δεν είναι ακόμη γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά αυτό είναι πλεονέκτημα για τους καταναλωτές, αφού δεν πληρώνουν το "καπέλο" του ονόματος και της διαφήμισης.



Ενδεικτικά, το κόστος αντλίας για κατοικία μέχρι 140τ.μ. χωρίς σύνδεση και ΦΠΑ, είναι μόλις 2.750€

Δεδομένου ότι,  η ετήσια δαπάνη σε ηλεκτρισμό δεν ξεπερνά τα 400 €, η συνολική δαπάνη μπορεί να αποσβεσθεί μόλις σε 2-3 χρόνια από την τεράστια οικονομία που προσφέρουν.

Και όλα αυτά αυτόματα και πολιτισμένα, χωρίς συντήρηση, αποθήκες, στάχτες, καπνούς και προσωπική εργασία.

Όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού, ακόμη και μια υπερβολική αύξηση της ΔΕΗ κατά 20%, θα αύξανε το ετήσιο κόστος λειτουργίας, μόλις κατά 80 €. 

Παράλληλα, είναι η μόνη μέθοδος που προσφέρει και ψύξη και φυσικά ζεστό νερό χρήσης.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τις αντλίες θερμότητας, τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν  διάφορα ανώνυμα προϊόντα υποσχόμενα μάλιστα εντυπωσιακές επιδόσεις, χωρίς τεκμηρίωση και εγγύηση προϊόντος. 

Επίσης, κυκλοφορούν συστήματα με δύο αντλίες σε σειρά, προκειμένου να επιτύχουν μέγιστη (όχι λειτουργική) θερμοκρασία 80οC, υποστηρίζοντας ότι μόνον έτσι διασφαλίζεται η συνεργασία με τα κοινά σώματα.

Η δοκιμή είναι πολύ απλή. 

Αν ρυθμίσουμε έναν λέβητα στους 70οC,το νερό των σωμάτων δεν θα υπερβαίνει τους 60οC, δηλαδή θερμοκρασία μικρότερη από αυτήν μίας γνήσιας αντλίας θερμότητας.

Θα διαπιστώσουμε τότε ότι ο χώρος θερμαίνεται κανονικά. 

Στην περίπτωση δε που κάποιος χώρος δε θερμαίνεται επαρκώς, αυτό οφείλεται στο δίκτυο ή στο θερμαντικό σώμα που διαθέτει και σίγουρα δεν θα επαρκέσουν ούτε οι 70-75οCτων "αντλιών υψηλών θερμοκρασιών". 

Στην περίπτωση αυτή η ενδεδειγμένη και έντιμη λύση είναι η τοποθέτηση μεγαλύτερου σώματος με κόστος περί τα 100 €, αντί της παραπληροφόρησης και της δαπάνης πολλών επιπλέον χιλιάδων για τοποθέτηση αντλίας "υψηλών θερμοκρασιών".

Επί πλέον, λόγω των διπλών συμπιεστών, οι αντλίες αυτές έχουν σχεδόν διπλάσια κατανάλωση ρεύματος με αποτέλεσμα, όχι μόνον την πολύ υψηλότερη τιμή αγοράς αλλά και σχεδόν διπλάσιο κόστος λειτουργίας.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, η επιλογή μιας αντλίας θερμότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευθείτε έναν ανεξάρτητο μηχανικό της εμπιστοσύνης σας που να γνωρίζει το αντικείμενο.

Αν όμως πρόκειται να επιλέξετε μόνοι σας αντλία θερμότητας και προκειμένου να προστατευθείτε από προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, που υπόσχονται τα πάντα, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά σας βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι:

Είναι γνήσια αντλία, δηλαδή μονομπλόκ (όπως οι μεγάλες μονάδες) και όχι διαιρούμενη (όπως τα κλιματιστικά)

Δε διαθέτει Inverter, ο οποίος σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση από την ίδια αντλία χωρίς Inverter,η οποία λόγω του μεγάλου όγκου νερού δεν έχει συχνές εκκινήσεις που προκαλούν αύξηση της κατανάλωσης.

Παράγει θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη των 60οC

Διαθέτει πιστοποιητικό απόδοσης (COP), από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο και όχι μια απλή δήλωση ή ένα φυλλάδιο του κατασκευαστή.

Διατίθεται από εταιρεία που παρέχει πλήρη τεχνική υποστήριξη (εγκατάσταση, service, ανταλλακτικά) και όχι από πολυκαταστήματα ή εμπόρους, αφού το προϊόν απαιτεί εγκατάσταση παρόμοια με έναν λέβητα.

Συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση τελικού προϊόντος.

www.new-energy.com.gr        Τηλ: 800.11.755.200  

Συμμετέχουμε και σας προσκαλούμε

Ειδικές τιμές γνωριμίας  αποκλειστικά  κατά τη διάρκεια της έκθεσης


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης