Βούλα Πατουλίδου: Τώρα και πρωταγωνίστρια στο θέατρο

Βούλα Πατουλίδου: Τώρα και πρωταγωνίστρια στο θέατρο

Το 1992, με το χρυσό της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και την ιστορική της πλέον φράση «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο», έκανε όλη την Ελλάδα να δακρύσει. Το 1997 η Βούλα Πατουλίδου έγραψε το βιβλίο «Εκρηξη ψυχής», ενώ το 2006 ήταν υποψήφια νομάρχης Θεσσαλονίκης. Πέρυσι εκλέχθηκε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, όμως -όπως αποδείχτηκε- δεν τα είχαμε δει όλα από την πρώτη Ελληνίδα ολυμπιονίκη. Πριν από λίγες  ημέρες ανέβηκε στο σανίδι πρωταγωνιστώντας σε θεατρική παράσταση με σκοπό τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου

Βούλα Πατουλίδου: Τώρα και πρωταγωνίστρια στο θέατρο
Στο θεατρικό σανίδι ανέβηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου για χάρη του ποντιακού ελληνισμού. Η πολυπράγμων ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης το 1992 υποδύεται στη μαύρη κωμωδία «Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα» την Ελληνίδα ψηλομύτα νύφη, η οποία δεν είναι αποδεκτή από την Πόντια πεθερά της. Σκοπός της παράστασης, που είναι γραμμένη στην ποντιακή διάλεκτο, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ανάγκη επιβίωσης της πανάρχαιας ελληνικής διαλέκτου.

«Στην παράσταση κάνω έναν κόντρα ρόλο σε σχέση με τον χαρακτήρα μου και ίσως είναι αυτός ένας ακόμη λόγος που με ιντρίγκαρε στο όλο εγχείρημα. Η ηρωίδα που υποδύομαι είναι μια καθ’ όλα συμπαθής γυναίκα που δεν θα ήθελε ως νύφη η κλασική Ελληνίδα πεθερά, όμως δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς γιατί είμαι η επιλογή του μικρότερου γιου της. Η αλήθεια είναι πως μετά τον αθλητισμό και την πολιτική, δεν αποβλέπω στο ξεκίνημα μιας νέας καριέρας, αλλά σκοπός μου είναι να βοηθήσω την ομάδα του ποντιακού-ιστορικού λαογραφικού περιοδικού “Αμαστρις” στην οικονομική της επιβίωση. Οταν πριν από λίγα χρόνια η κρίση χτύπησε την εκδοτική ομάδα του περιοδικού υποσχέθηκα ότι θα βοηθήσω όπου και όπως μπορώ για την οικονομική τους ενίσχυση. Μετά από λίγο καιρό ήρθε η πρόταση από τον εκδότη του “Αμαστρις” και συγγραφέα του έργου,  Δημήτρη Πιπερίδη, για τον ρόλο μου στην παράσταση. Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, αλλά εφόσον είχα δώσει τον λόγο μου δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρότασή του. Η μόνη μου σχέση με το θέατρο μέχρι τότε ήταν η συμμετοχή μου σε μαθητικές παραστάσεις στο δημοτικό σχολείο. Τελικά κατάλαβα ότι το έργο “Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα” είναι από τα πιο πολιτικά πράγματα που έχω κάνει μέχρι σήμερα, γιατί θεωρώ ότι ο αγώνας για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου είναι πρωτίστως πολιτική υπόθεση. Προσωπικά στην παράσταση μιλάω ελληνικά γιατί το επιβάλλει ο ρόλος μου, όμως θα ήθελα να μάθω καλύτερα τη γλώσσα του πατέρα μου, επομένως σε μια μελλοντική θεατρική δουλειά θα ήθελα να συμμετέχω πιο ενεργά. Μακάρι να εφευρίσκουμε συνεχώς πρωτότυπους τρόπους για να δώσουμε χώρο και λόγο ύπαρξης στην αρχαιότερη ίσως ελληνική γλώσσα», δήλωσε η Βούλα Πατουλίδου.

Κλείσιμο


Tην Ελληνίδα ψηλομύτα νύφη, η οποία δεν είναι αποδεκτή από την Πόντια πεθερά της, υποδύεται η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκηςστη μαύρη κωμωδία «Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα»

Ωστόσο παραδέχτηκε πως με την απόφασή της να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην υποκριτική τέχνη αιφνιδίασε και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους. «Κανείς δεν το πίστευε ότι θα μπορούσα να επιχειρήσω κάτι τέτοιο, ούτε το είχα αποκαλύψει στην οικογένειά μου. Απλώς μια μέρα, μετά το τέλος του συμβουλίου στη Αντιπεριφέρεια, τους ειδοποίησα πως θα καθυστερούσα να επιστρέψω στο σπίτι γιατί είχα πρόβα στο θέατρο! Ο σύζυγός μου εξεπλάγη, αλλά σχολίασε ότι μόνο αυτό δεν είχα κάνει μέχρι σήμερα. Οσο για τον γιο μου, ήταν ο πιο αυστηρός κριτής, αλλά μου είπε ότι τον εξέπληξα ευχάριστα με την υποκριτική μου ικανότητα ως ερασιτέχνη».

Η υπόθεση του έργου είναι βγαλμένη από τη ζωή της ελληνικής μεσοαστικής οικογένειας. Η κυρα-Παρθένα και ο κυρ Χαράλαμπος είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ποντίων που ζουν σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας μαζί με τη Βουλγάρα οικιακή βοηθό τους, τη Στέφκα. Η καθημερινότητά τους κυλά ήρεμα μέχρι που λαμβάνουν το ενημερωτικό σημείωμα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί για τους στάβλους, τους αχυρώνες και τα κοτέτσια τα οποία φορολογεί το κράτος ως πολυτελή παραθεριστικά ακίνητα, θέτουν σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο. Οργανώνουν την ψεύτικη κηδεία του μπαρμπα- Χαράλαμπου...

«Το θεατρικό κείμενο σε πολλά σημεία έχει πολιτική σάτιρα και καταπιάνεται με τα προβλήματα που απασχολούν τον μέσο Ελληνα  Θα ήθελα να το παρακολουθήσουν όλοι οι Ελληνες πολιτικοί. Ηταν μια εξαιρετική εμπειρία, είχα άγχος γιατί μπορεί να έχω ανέβει σε αναλόγιο εκατοντάδες φορές μιλώντας μπροστά σε κοινό, αλλά το θεατρικό σανίδι είναι κάτι διαφορετικό. Η υποκριτική είναι μια διαδικασία που σε κάνει να την αγαπήσεις. Η πρώτη επαφή μου με το σανίδι μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα το ξανάκανα στο μέλλον όχι για να ικανοποιήσω κάποια προσωπική μου φιλοδοξία, αλλά για έναν σημαντικό σκοπό όπως ο συγκεκριμένος που έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της ποντιακής παράδοσης», συμπλήρωσε η Βούλα Πατουλίδου.  
 
Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε από το Πολιτιστικό Σωματείο Εταιρεία Θεάτρου Γ.Κ. Φωτιάδης στις αρχές του περασμένου μήνα στη Στουτγάρδη, στους απόδημους Ελληνες της Γερμανίας, γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ η πρεμιέρα στην Ελλάδα έγινε την Τετάρτη 15 Απριλίου στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης