Πέτρος Νομικός: Ο εφοπλιστής σβήνει το χρέος και κερνάει μπίρες

Πέτρος Νομικός: Ο εφοπλιστής σβήνει το χρέος και κερνάει μπίρες

Ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα όταν τον Αύγουστο μέσω του οργανισμού Greece Debt Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος), τον οποίο ο ίδιος ίδρυσε, ξεχρέωσε μέρος του εθνικού μας δανεισμού. Σαραντάρης, κοσμοπολίτης και επιτυχημένος επιχειρηματίας, κινείται μεταξύ Λονδίνου, Αθήνας και Νέας Υόρκης και μεταδίδει την αγάπη του για τη Σαντορίνη μέσωτης ελληνικής μπίρας Volkan

Πέτρος Νομικός: Ο εφοπλιστής σβήνει το χρέος και κερνάει μπίρες
Το να συναντήσεις τον Πέτρο Νομικό, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο αφού, λόγω των αυξημένων επαγγελματικών του υποχρεώσεων, ο αεικίνητος επιχειρηματίας βρίσκεται μονίμως με μια βαλίτσα στο χέρι. Νέος, επιτυχημένος και ευγενής, με κοφτερό επιχειρηματικό μυαλό ώστε να διαχειρίζεται επιδέξια ιλιγγιώδεις τζίρους, αν και ζει τον περισσότερο καιρό στο εξωτερικό, το μυαλό του βρίσκεται μονίμως στην Ελλάδα φροντίζοντας και στην πράξη να προσφέρει τα μέγιστα στη χώρα του - ακόμα και διαγράφοντας μέρος του εθνικού χρέους της.

 - Μιλήστε μας για το Greece Debt Free, το ίδρυμα που δημιουργήσατε προκειμένου να συγκεντρώσετε χρήματα για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα… To Greece Debt Free συνεχίζει το έργο του, εξακολουθούμε να βοηθάμε τους Ελληνες να σώσουν χρήματα, μειώνοντας σιγά-σιγά το χρέος. Πρόσφατα μάλιστα, το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, προϊόν της Coca-Cola 3Ε, έγινε μέγας υποστηρικτής προσφέροντας το ποσό των 150.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα το Greece Debt Free -Ελλάδα Χωρίς Χρέος- εξαγόρασε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία ακυρώθηκαν και δωρίστηκαν στην κυβέρνηση στις 6 Αυγούστου 2014. Η δωρεά της Coca-Cola 3Ε αντιστοιχεί σε περίπου 468.000 ευρώ (300.000 ευρώ ονομαστική αξία ομολόγων και περίπου 168.000 ευρώ σε επιτόκια ομολόγων λήξης το 2042).


Κλείσιμο

«Οι ξένοι ρωτάνε πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα κι αν οι άνθρωποι υποφέρουν. Αναφέρονται στις καλές εποχές και στις διακοπές που έκαναν στη χώρα μας, από τις οποίες διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις. Εχουν σταματήσει να μιλάνε για ευθύνες και πολιτική. Σέβονται και στηρίζουν τους Ελληνες»

- Υπήρξαν κάποιοι που κατά τη δημιουργία του συγκεκριμένου οργανισμού σάς είπαν τρελό; Οι άνθρωποι εκπλήσσονται που υπάρχει ένας φορέας ο οποίος επιτελεί τον συγκεκριμένο σκοπό. Δεν είμαστε αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταστήσουμε την Ελλάδα χωρίς κανένα χρέος, απλώς στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι Ελληνες έχουμε αναλάβει δράση. Παρ’ όλα αυτά, κανένας ευφυής και καλοπροαίρετος δεν θα αποκαλούσε την ομάδα του GDF τρελή. Μας έχουν στηρίξει Ελληνες και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες της δημόσιας πολιτικής, όπως και διεθνείς ακαδημαϊκοί.

- Αν και μεγαλώσατε στο Λονδίνο, στο σπίτι σας υπήρχε ελληνική νοοτροπία; Σαφώς και υπήρχε ελληνική νοοτροπία. Η οικογένειά μου βρίσκεται στο εξωτερικό από το 1920, κατά συνέπεια η ελληνική κουλτούρα με την οποία μεγάλωσα ήταν αυτή που γνώρισε ο πατέρας μου ως παιδί στην Ελλάδα του 1940 μαζί με μια  μείξη βρετανικών και αμερικανικών συνη­θειών και αξιών.

- Ποιες είναι οι αρχές και οι συνήθειες που κληρονομήσατε από τον πατέρα σας; Να δουλεύεις σκληρά και πάντα να μαθαίνεις, να λες την αλήθεια, να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, και εάν προέρχεσαι από προνομιούχα θέση, λόγω χρημάτων ή μόρφωσης, να ανταποδίδεις τα μέγιστα στην κοινωνία στην οποία ανήκεις.

- Πώς φάνταζε στα παιδικά σας μάτια η Eλλάδα και πώς σας φαίνεται τώρα;  Ως παιδί, το καλοκαίρι μου ήταν γεμάτο από τυπικές καλοκαιρινές εικόνες που όλοι απολαμβάνουμε, εικόνες της Ελλάδας της δεκαετίας του ’80, της γνήσιας αγροτικής ζωής, των κυκλαδίτικων νησιών και των ανθρώπων της Σαντορίνης που γνώριζαν την οικογένειά μου, όπως και της συγκομιδής των σταφυλιών, δηλαδή τον τρύγο στον οποίο συμμετείχα αρκετές φορές. Μου άρεσε πολύ. Το περιβάλλον ήταν ζεστό, φιλικό, ασφαλές και σταθερό. Ως ενήλικας, ακόμα αγαπάω την Ελλάδα. Πολλές από τις εικόνες που είχα ως παιδί ακόμα υπάρχουν, πρέπει όμως να ψάξεις λίγο παραπάνω για να τις βρεις. Οσον αφορά στην Ελλάδα του παρόντος, μου αρέσει η εξωστρέφειά της, η ανοιχτόμυαλη Ελλάδα και η Ελλάδα που εξέρχεται από την κρίση πιο δυνατή. Η Ελλάδα εξελίσσεται όπως η Ισπανία, γι’ αυτό και έχει υπάρξει άνθηση στην επιχειρηματικότητα μικρής κλίμακας, αποτέλεσμα της προσπάθειας των ανθρώπων να αναζητούν τα προς το ζην και να δημιουργούν δικές τους θέσεις εργασίας. Αυτή θα είναι και η ανοιχτόμυαλη, εξωστρεφής Ελλάδα του μέλλοντος. Εχουμε ισχυρή δυναμική.



Η μπίρα του Πέτρου Νομικού παράγεται στη Σαντορίνη

- Τι σας λένε όταν ακούνε σήμερα στο εξωτερικό ότι είστε Ελληνας; Τους απασχολεί η ευημερία των ανθρώπων. Οι ξένοι ρωτάνε πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα κι αν οι άνθρωποι υποφέρουν. Αναφέρονται στις καλές εποχές και στις διακοπές που έκαναν στη χώρα μας, από τις οποίες διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις. Εχουν σταματήσει να μιλάνε για ευθύνες και πολιτική. Σέβονται και στηρίζουν τους Ελληνες.

- Πώς είναι μια καθημερινή σας ημέρα; Δεν υποκύπτω σε νόμους ρουτίνας. Εργάζομαι αρκετά με την Αμερική, κατά συνέπεια δουλεύω μέχρι αργά, όπως και με την Ελλάδα, επομένως επίσης ξυπνάω νωρίς. Ιδιαιτέρως όταν βρίσκομαι στο Λονδίνο. Προσπαθώ να τρώω κάθε μέρα το ίδιο πρωινό και μεσημεριανό και μου αρέσει να αθλούμαι όποτε μου το επιτρέπει ο χρόνος.

- Κληρονομήσατε από τον πατέρα σας κερδοφόρες επιχειρήσεις. Σκεφτήκατε ωστόσο  να ασχοληθείτε με κάτι άλλο; Ο πατέρας μου ακόμα ζει και οι δουλειές μας είναι ξεχωριστές, τα αντικείμενα που ασχολούμαστε είναι πολύ διαφορετικά.

- Αν και είστε εφοπλιστής στην Ελλάδα, δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά με την μπίρα Volkan που φτιάχνεται στη Σαντορίνη. Εχετε αναπτύξει  άλλες δραστηριότητες στον τόπο καταγωγής σας; Η σύζυγός μου, Ιλεάνα, κι εγώ ιδρύσαμε το Santozeum, ένα μουσείο και έναν χώρο φιλοξενίας της τέχνης στη Σαντορίνη, με σκοπό να φέρουμε διεθνείς καλλιτέχνες στο νησί και να δημιουργήσουμε έργα τέχνης στο περιβάλλον του. Το μουσείο δρομολογεί, επίσης, τοπικές δραστηριότητες όλο τον χρόνο ακόμη και εκτός τουριστικής περιόδου, φέρνοντας όλο και περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα.



«Δεν θεωρώ πως είναι δυνατόν ένας πλούσιος να καταλάβει τον φτωχό, εκτός αν και εκείνος υπήρξε κάποτε φτωχός. Αλλά ακόμα και τότε οι άνθρωποι ξεχνούν το ταπεινό παρελθόν τους»

- Η μπίρα Volkan πώς προέκυψε; Τoν χειμώνα του 2011, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μου στο νησί, συνέλαβα την ιδέα της δημιουργίας μιας αυθεντικής σαντορινιάς μάρκας, κάτι που τόσο εγώ όσο και οι κάτοικοι του νησιού επιθυμούσαμε εδώ και χρόνια. Στη Σαντορίνη, λόγω του ξεχωριστού κλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους, αναπτύσσονται μοναδικά προϊόντα με σπάνιες και έντονες γεύσεις. Ως απόγονος πέμπτης γενιάς οινοπαραγωγών της Σαντορίνης, γνωρίζω πολλές από τις κρυφές παραδοσιακές γεύσεις του νησιού και των γύρω περιοχών και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα εξαιρετικό, πρωτότυπο προϊόν που θα μπορούσε να εμπνεύσει τους ανθρώπους, αλλά και να τους συστήσει μοναδικά ντόπια προϊόντα και εγχώριες παραδόσεις. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα επιδιώκει να δώσει το έναυσμα και σε άλλους Ελληνες παραγωγούς να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας προϊόντα για εξαγωγή, υποστηρίζοντας την πλούσια αγροτική κληρονομιά της Ελλάδας.

- Ποιο είναι το μότο της ζωής σας; Ταυτίζεται με τις αρχές που κληρονόμησα από τους γονείς μου: να λες την αλήθεια, να κάνεις το καλύτερο που μπορείς και να βρίσκεις τρόπους ώστε να ανταποδίδεις το καλύτερο στην κοινωνία στην οποία ανήκεις.

- Tι γεύση, χρώμα, μυρωδιά έχει για εσάς το ελληνικό καλοκαίρι; Ζεστό, ξερό χώμα, θυμάρι, πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινα, κεράσια), καρπούζι και λαμπερό φως του ήλιου.

- Ενας άνθρωπος με οικονομική άνεση όπως εσείς μπορεί να αντιληφθεί τις δυσκολίες των  φτωχών;  Οχι, δεν θεωρώ πως είναι δυνατόν ένας πλούσιος να καταλάβει τον φτωχό, εκτός αν και εκείνος υπήρξε κάποτε φτωχός, αλλά ακόμα και τότε οι άνθρωποι ξεχνούν το ταπεινό παρελθόν τους.

- Tι αντιπροσωπεύουν για εσάς τα σπίτια σας στις Σπέτσες και στη Σαντορίνη; Την Ελλάδα μου.

- Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Διαβάζω, εργάζομαι και περνάω χρόνο με την οικογένειά μου.

- Tι ονειρεύεστε; Δεν θυμάμαι τα όνειρά μου.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης