Καναδή η νέα ηγέτης της γαλλόφωνης κοινότητας

Καναδή η νέα ηγέτης της γαλλόφωνης κοινότητας

Πρόκειται για τον πρώτο διορισμό μιας προσωπικότητας που δεν προέρχεται από την Αφρική, κάτι που τροποποιεί τον άγραφο κανόνα σύμφωνα με τον οποίο ο γενικός γραμματέας του οργανισμού πρέπει να προέρχεται από μια χώρα του Νότου

Καναδή η νέα ηγέτης της γαλλόφωνης κοινότητας
Η αϊτινής καταγωγής Καναδέζα Μικαέλ Ζαν επελέγη για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (OIF) στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών των ηγετών του οργανισμού σήμερα στο Ντακάρ, ανακοινώθηκε από τον OIF.

Πρόκειται για τον πρώτο διορισμό μιας προσωπικότητας που δεν προέρχεται από την Αφρική, κάτι που τροποποιεί τον άγραφο κανόνα σύμφωνα με τον οποίο ο γενικός γραμματέας του οργανισμού πρέπει να προέρχεται από μια χώρα του Νότου, ενώ ο διευθυντής του προέρχεται από χώρα του Βορρά.

Κλείσιμο
Πρώην γενική κυβερνήτης του Καναδά και ηλικίας 57 ετών, η Μικαέλ Ζαν επελέγη με συναίνεση και όχι έπειτα από ψηφοφορία των 53 χωρών μελών με πλήρη δικαιώματα του OIF, σύμφωνα με πηγή. 

Ο OIF ανακοίνωσε το διορισμό αυτό μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, διευκρινίζοντας πως η Ζαν θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2015. 

Με μήνυμά της, η Ζαν ευχαρίστησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν και έπλεξε το εγκώμιο του προκατόχου της, του πρώην προέδρου της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ, η θητεία του οποίου θα λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου, αφού παρέμεινε επικεφαλής του OIF επί 12 χρόνια. 

Υπήρχαν άλλοι τέσσερις υποψήφιοι, όλοι Αφρικανοί, γι΄ αυτό το αξίωμα με τετραετή θητεία που δημιουργήθηκε το 1997 και το οποίο κατείχαν διαδοχικά ο Αιγύπτιος Μπούτρος Μπούτρος-Γάλι και ο Αμπντού Ντιούφ. 

Το σενάριο της διεξαγωγής ψηφοφορίας μεταξύ των πέντε υποψηφίων, κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία του OIF, είχε αναφερθεί σήμερα το πρωί καθώς δεν υπήρχε συναίνεση πριν από την έναρξη της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης των ηγετών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης