Γάζα: Κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ για επτά ώρες

Γάζα: Κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ για επτά ώρες

Προκειμένου να γίνει παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών - Δεν εφαρμόζεται στην περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα - Στους 1.822 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 296 παιδιά - Ισραηλινός στρατός προς Χαμάς: Αν δεχθούμε επίθεση θα αντεπιτεθούμε 

Γάζα: Κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ για επτά ώρες
Στις δέκα το πρωί ξεκίνησε η νέα επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που κήρυξε το Ισραήλ. Η κατάπαυση του πυρός από την ισραηλινή πλευρά τίθεται σε ισχύ στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, εκτός από την περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα. Εντούτοις, στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.  

Η 7ωρη αυτή εκεχειρία έχει σκοπό να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, ενώ οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα είναι σε θέση να επιστρέψουν σε αυτά και να ψάξουν κάτω από τα συντρίμμια για επιζώντες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή εκεχειρία είναι η όγδοη που κηρύσσει το Ισραήλ από την έναρξη της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού θύλακα. Ολες οι προηγούμενες κατέρρευσαν.

Η εκεχειρία αυτή έρχεται έπειτα από έντονες επικρίσεις που δέχθηκε ο Νετανιάχου για τον βομβαρδισμό  σχολείου του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 27.  Η έκρηξη έπληξε την είσοδο του σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε, ωστόσο, ότι στόχος ήταν τρεις μαχητές οι οποίοι επέβαιναν σε μία μοτοσικλέτα κοντά στο σχολείο. 

Κλείσιμο


Και ενώ η αιματοχυσία συνεχίζεται, η διεθνής κοινότητα παρατηρεί μουδιασμένη τις εξελίξεις. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 8 Ιουλίου, όποτε και ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα ανέρχονται στους 1.822, εκ των οποίων οι 296 είναι παιδιά. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Ο τρόμος στη Γάζα δεν έχει τέλος. 




Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η σύρραξη στη Γάζα δεν πρέπει να αποτελέσει το πρόσχημα για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.



Σε ανακοίνωσή του ο Μπαν Κι-μουν «εκφράζει τη λύπη του για την πρόσφατη αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», με την ευκαιρία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.



«Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να δώσει το πρόσχημα για την εφαρμογή διακρίσεων που μπορεί να πλήξει την κοινωνική ειρήνη οπουδήποτε στον κόσμο».



«Αυτή η σύρραξη πρέπει να λήξει με τον άμεσο τερματισμό της βίας και μέσω διαπραγματεύσεων», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας. 

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Τζαμπαλίγια, δύο στις συνοικίες Ζεϊτούν και Σέιχ Ραντουάν στην πόλη της Γάζας, ένας στη Νουσεϊράτ στον κεντρικό τομέα του παλαιστινιακού θύλακα και ένα παιδί στη Ράφα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης