Γιοαχίμ Γκάουκ: Ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος χωρίς…στεφάνι

Γιοαχίμ Γκάουκ: Ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος χωρίς…στεφάνι

Είναι επί δεκατέσσερα χρόνια στο πλευρό της Ντανιέλα Σαντ, εν γνώση μάλιστα της...συζύγου του (άγνωστο παραμένει εάν έχουν πάρει επίσημα διαζύγιο)

Γιοαχίμ Γκάουκ: Ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος χωρίς…στεφάνι
Ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος χωρίς… στεφάνι επισκέπτεται τη χώρα μας έχοντας στο πλευρό του την ντροπαλή Ντανιέλα.

Ο «Μαντέλα της Γερμανίας» ή αλλιώς «ο γκριζομάλλης Ομπάμα», όπως αποκαλούν τα γερμανικά ΜΜΕ τον Γιοαχίμ Γκάουκ, είναι επί δεκατέσσερα χρόνια στο πλευρό της Ντανιέλα Σαντ, εν γνώση μάλιστα της...συζύγου του (άγνωστο παραμένει εάν έχουν πάρει επίσημα διαζύγιο).

Κλείσιμο
Με τη Ντανιέλα, δημοσιογράφο επί 26χρόνια στην εφημερίδα της Νυρεμβέργης είναι ζευγάρι από το 2000. Ο σεμνός και ταπεινός τρόπος ζωής τους ουδέποτε απασχόλησε τον σκανδαλοθηρικό Τύπο της χώρας. Ωστόσο, η πρόσφατη δήλωση του Γκάουκ , πατέρα 4 παιδιών,ότι, τουλάχιστον προσωρινά αρνείται να ξανανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του Ντάνι, όπως την φωνάζει χαιδευτικά, έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τον γερμανικό Τύπο. Ελάχιστοι πλέον θεωρούν ότι το προεδρικό ζευγάρι θα ενωθεί με τα δεσμά του γάμου και μάλιστα στο προεδρικό ανάκτορο (θα είναι ο πρώτος γάμος στο Μπελβί).



Η χαριτωμένη Ντανιέλα, με ιδιαίτερα αναλυτική σκέψη και εκπληκτική πένα , όπως μιλούν γι’ αυτήν οι συνάδελφοί της, είναι κατά 20 χρόνια μικρότερη από τον υπερκομματικό υποψήφιο κοινής αποδοχής, Γιοαχιμ Γκάουκ.

Ο «Κυνηγός της Στάζι» , πρώην πάστορας που έχει δώσεις σκληρούς αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ανατολική Γερμανία , γνωρίστηκε στη Νυρεμβέργη με τη Ντανιέλα σε μία διάλεξη , όπου ήταν ένας εκ των ομιλητών για τα αρχεία της Στάζι .

«Ηταν τόσο ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Μήπως θα έπρεπε να την επαναλάβουμε;», είπε η Ντανιέλα μετά το τέλος της διάλεξης στον Γκάουκ . Έκτοτε είναι μαζί. Η Ντανιέλα χειμώνα - καλοκαίρι οδηγεί ποδήλατο, ακούει κλασική μουσική και ρουφάει βιβλία….

Σπούδασε γερμανική και γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και από το 1985 εργάζεται ως πολιτική συντάκτρια στην εφημερίδα της Νυρεμβέργης.



Τα τελευταία χρόνια, η πρώην δημοσιογράφος και ο Γερμανός πρόεδρος συζούν σ’ ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό στη Νυρεμβέργη .Εχουν μία σχέση εξ αποστάσεως, αναφέρει το περιοδικό Stern, καθώς ο Γκάουκ πηγαινοέρχεται πολλές φορές την εβδομάδα από τη Νυρεμβέργη στο Βερολίνο όπου ζουν τα τέσσερα παιδιά και η πρώην σύζυγός του, Χάνσι. Άγνωστο παραμένει εάν έχουν πάρει και επίσημα διαζύγιο.

Για την ανάδειξη του λαοφιλούς Γκάουκ στην προεδρία - ήταν υποψήφιος και το 2010 - ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας έφθασε στα πρόθυρα κατάρρευσης . Τον ήθελαν οι Σοσιαλδημοκράτες , οι Πράσινοι αλλά και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες όχι όμως και η Ανγκέλα Μέρκελ. Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί της κάνοντας λόγο για έναν «δάσκαλο της δημοκρατίας που μπορεί να μας δώσει σημαντική ώθηση για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».

Ακόμη και σήμερα ο Γκάουκ δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί το καλοκαίρι του 2010, η Μέρκελ, με την οποία έχει πολλές ομοιότητες, δεν τον ήθελε για πρόεδρο.

Η καγκελάριος είναι κόρη πάστορα, και αυτή από την πρώην Ανατολική Γερμανία, γνωρίζει καλά τον Γκάουκ και η εκτίμηση που τρέφουν ο ένας για τον άλλον είναι αμοιβαία. Η άρνηση της όμως εξηγείται πολύ εύκολα. Τότε δεν τον ήθελε με βάση τα κομματικά κριτήρια , γράφει το περιοδικό Der Spiegel σημειώνοντας ότι τώρα η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι ο ιδιαίτερα δημοφιλής Γκάουκ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αγκάθι στα πλευρά της.




Η ζωή του Γιοαχιμ Γκάουκ σε τίτλους
- Είναι 74 ετών, Ευαγγελιστής –λουθηρανός πρώην πάστορας, ενεργό μέλος της αντιπολίτευσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας που επέβλεπε τα αρχεία της Στάζι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου αποκτώντας το προσωνύμιο του «Κυνηγού της Στάζι».

- Στην αυτοβιογραφία του, υπό τον τίτλο «Χειμώνα στο καλοκαίρι και άνοιξη στο φθινόπωρο» αφηγείται την τραυματική εμπειρία που έζησε σε ηλικία 11 ετών με την σύλληψη του πατέρα του το 1951 .

-Από το 1991 ζει σε διαρκή διάσταση, όπως ο ίδιος λέει με την σύζυγο του Χάνσι, με την οποία έχει δύο γιους και δύο κόρες. Εκτοτε συζεί με την δημοσιογράφο Ντανιέλα Σαντ.

- «Ένας εσπευσμένος γάμος αποκλείεται, μεταγενέστερος όχι οπωσδήποτε», λέει για την συμβία του που θα μετακομίσει μαζί του στο ανάκτορο Μπελβί του ως «Πρώτη Κυρία» της Γερμανίας.

-Η υποψηφιότητά του για την προεδρία προωθήθηκε από το εκδοτικό συγκρότημα «Springer” και ειδικότερα από την εφημερίδα «Bild”.



-Η γερμανική συντηρητική εφημερίδα «Die Welτ» τον καλεί να μεταβεί γρήγορα στην Ελλάδα γιατί ξέρει πώς να βοηθήσει την χώρα μας καθώς είναι ο μόνος που θα μπορούσε να απαλύνει τις ψυχολογικές και τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και να δώσει ένα μήνυμα πίστης στην Ευρώπη.

- Για την κόμμωσή του σε συνοικιακό κομμωτήριο δαπανά κάθε φορά 22,5 ευρώ .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης