Γιούνκερ: Δεν παραιτούμαι

Γιούνκερ: Δεν παραιτούμαι

Είπε ότι βρισκόταν στο σκοτάδι και πως δεν γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών

Γιούνκερ: Δεν παραιτούμαι
Την πρόθεσή του να παραμείνει στην εξουσία εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον της Βουλής του Μεγάλου Δουκάτου που ερευνά τις ευθύνες του στην αποτυχία ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών της χώρας οι οποίες εμπλέκονται σε σκάνδαλο παρακολουθήσεων που αγγίζει ακόμα και τον Μεγάλο Δούκα Ανρί.

Η μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που ξεκίνησε στις 14.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22.00 εξετάζει τις ευθύνες που καταλογίζει στον κ. Γιούνκερ μια έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφορικά με την υπηρεσία πληροφοριών (SREL) της οποίας ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος. «Αν ιδρώνω δεν είναι επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή κάνει ζέστη» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του. 

Κλείσιμο
Ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης Ευρωπαϊκής χώρας, που κατέχει υπουργικό αξίωμα από το 1984 και το πρωθυπουργικό από το 1995, κατηγορείται για αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του και η έκθεση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας υποστηρίζει πως η θέση του ως επικεφαλής του Eurogroup από το 2008 είχε ως αποτέλεσμα να μην ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε πως και ο ίδιος βρισκόταν στο σκοτάδι και πως δεν γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών. «Είναι αλήθεια πως οι μυστικές υπηρεσίες και ο τρόπος λειτουργίας τους δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές μου» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια μια φορτισμένη ομιλίας που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, τονίζοντας πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί και αφήνει στη Βουλή να καταλήξει σε ετυμηγορία. Προς το παρόν όλα δείχνουν πως ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως τον ερχόμενο Οκτώβριο.  

Την ίδια στιγμή το Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα του κ. Γιούνκερ αναμένεται να συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με σκοπό να προτείνει την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντιγκ να ηγηθεί του κόμματος σε ενδεχόμενες εκλογές.

Το σκάνδαλο με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (SREL), είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2012 όταν η εβδομαδιαία εφημερίδα «D’Lëtzebuerger Land»  δημοσίευσε έγγραφα που αποδείκνυαν ένα τεράστιο δίκτυο παρακολουθήσεων πολιτικών και επιχειρηματικών προσώπων από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, που περιλάμβαναν τον ίδιο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μεγάλο Δούκα καθώς και τις άμεσες σχέσεις της SREL με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής που ανέλαβε να διερευνήσει το σκάνδαλο οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν στην κατοχή τους περίπου 13.000 αρχεία τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Στην συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνονται ακόμα στοιχεία πως άνδρες των μυστικών υπηρεσιών είχαν οργανώσει μια ειδική αποστολή το 2007 για την πρόληψη της τρομοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα είχαν προσφέρει υπηρεσίες σε έναν Ρώσο μεγιστάνα λαμβάνοντας ως αμοιβή το 10% των χρημάτων. Η έκθεση επιρρίπτει επίσης ευθύνες στον κ. Γιούνκερ καθώς δεν ενημέρωσε τις δικαστικές υπηρεσίες του Μεγάλου Δουκάτου το 2006 για την αποκάλυψη ενός λογαριασμού ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζα της χώρας που ανήκε στον πρώην πρόεδρο του Κονγκό Πασκάλ Λισουμπά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης