Όσοι τα έχουν "μεγάλα" έχουν και ευάλωτη καρδιά

Όσοι τα έχουν "μεγάλα" έχουν και ευάλωτη καρδιά

Τι έδειξε ιατρική μελέτη στην Ιταλία για την σεξουαλική δυσλειτουργία και τις καρδιοπάθειες

ΠΑΟΚ: Και ξαφνικά... Κονσεϊσάο τέλος!
Όσοι τα έχουν "μεγάλα" έχουν και ευάλωτη καρδιά
           Οι άντρες με μεγάλους όρχεις μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Η μελέτη κατέγραψε τις διαστάσεις των όρχεων περισσότερων από 2.800 Ιταλών που κατέφυγαν στον ιατρό τους για θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας και που παρέμειναν σε παρακολούθηση για περίπου επτά χρόνια.

           Παραδόξως, οι ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης καρδιοπάθειας— όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση — και του μεγάλου μεγέθους των όρχεων. Οι υπερμεγέθεις όρχεις σχετίστηκαν επίσης με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω καρδιοπάθειας η οποία μπορεί να επηρεάζεται από το προφίλ κινδύνου των ανδρών με μεγαλύτερους όρχεις, αναφέρουν οι ερευνητές.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντόπισαν επίσης σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH) — η οποία εκκρίνεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης— και του αυξημένου κινδύνου καρδιοπάθειας. Η σχέση αυτή παρέμεινε ίδια ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Κλείσιμο

          Είναι πιθανόν τα αυξημένα επίπεδα ορμόνης LH να έχουν άμεσες και βλαβερές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, ή κάποιος άλλος παράγοντας τον οποίο δεν έλαβε υπόψη της η μελέτη να είναι υπεύθυνος τόσο για τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης LH όσο και για τις καρδιακές παθήσεις,  σύμφωνα με τους ειδικούς.
Στο παρελθόν, οι μεγάλοι όρχεις θεωρούνταν ένδειξη καλής λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος, με αποτέλεσμα να προξενήσει  έκπληξη η ανακάλυψη της σχέσης μεταξύ του μεγάλου μεγέθους των όρχεων και της κακής υγείας.

         «Παρόλο που γενικά θεωρείται ότι το μέγεθος του όρχεως μπορεί να αποτελεί ένδειξη της αναπαραγωγικής ικανότητας, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας φανερώνουν ότι η αντικειμενική αυτή παράμετρος μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη συνολική υγεία του ατόμου και τα επίπεδα κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων», έγραψαν οι ερευνητές στην έκδοση της 11ης Ιουλίου του περιοδικού Σεξουαλικής Ιατρικής.
Όσο για το λόγο για τον οποίο οι μεγάλοι όρχεις είναι πιθανό να συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές ανέφεραν το γεγονός ότι οι άνδρες με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι παθήσεις της καρδιάς, έχουν, διαπιστωμένα, χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στα άτομα αυτά, το σώμα μπορεί να προσπαθεί να αντισταθμίσει τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μέσω της έκκρισης υψηλότερων επιπέδων ορμονών της υπόφυσης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μεγέθους του όρχεως.

         Πάντως, σύμφωνα με τη γνώμη άλλων ειδικών, η υπόθεση αυτή είναι υπερβολική.Παρόλο που στους άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αυξάνεται η παραγωγή ορμονών της υπόφυσης, η αντίληψη «ότι ο όρχις δέχεται πίεση από την υπόφυση και μεγαλώνει πέρα του κανονικού — αμφιβάλω ότι είναι σωστή," λέει ο Δρ. Αντριου Κράμερ, ουρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

        «Υποθέτω ότι το μέγεθος των όρχεων δεν θα είναι μεγαλύτερο αλλά  πιθανώς μικρότερο σε σύγκριση με υγιή άτομα», λέει ο Κράμερ. Ανέφερε ότι  συμφωνεί πως τα υψηλά επίπεδα ορμόνης LH αποτελούν ένδειξη κακής υγείας, και μπορεί να συνδέονται με καρδιακά προβλήματα. Αλλά θα περίμενε τα χαμηλά επίπεδα ορμόνης LH να είναι αυτά που θα συνδέονταν με το μεγαλύτερο μέγεθος των όρχεων, και τα υψηλά επίπεδα LH να συνδέονταν με μικρότερους όρχεις. «Πιστεύω ότι δεν υφίσταται λογική σχέση στη περίπτωση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά….
Σημειώνεται ότι καθώς η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε άτομα με σεξουαλική δυσλειτουργία, τα αποτελέσματα μπορεί να μην αφορούν το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τους ειδικούς που πραγματοποίησαν την έρευνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης