Ευρωμπάσκετ 2017: Τα Power Rankings των 24 ομάδων

Ευρωμπάσκετ 2017: Τα Power Rankings των 24 ομάδων

Ώρα για μπασκετική δράση! Οι 24 Εθνικές ρίχνονται στη “μάχη” του Ευρωμπάσκετ και το Eurohoops κατατάσσει τις ομάδες ανάλογα με την δυναμικότητα τους και τις πιθανότητες κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου.

Ευρωμπάσκετ 2017: Τα Power Rankings των 24 ομάδων
Η προετοιμασία των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων ολοκληρώθηκε και πλέον οι ομοσπονδιακοί προπονητές μαζί με τους 12 παίκτες που ξεχώρισαν είναι έτοιμοι να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Για κάποιες ομάδες η περίοδος των φιλικών πήγε περίφημα, την ώρα που κάποιες άλλες απογοήτευσαν και κατεβαίνουν στο τουρνουά με αρκετά ερωτηματικά που αφορούν κυρίως στη χημεία. Σημαντικό ρόλο στην τελική εικόνα παίζουν φυσικά και οι τραυματισμοί με τις απώλειες των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Σέρχιο Γιουλ και Ντανίλο Γκαλινάρι να δημιουργούν τον εντονότερο “θόρυβο” τις τελευταίες εβδομάδες.

Κλείσιμο
Το Eurohoops εξέτασε την απόδοση στα φιλικά σε συνδυασμό με τα τελικά ρόστερ και παρουσιάζει τη δυναμικότητα των 24 Εθνικών Ομάδων στο προσεχές Ευρωμπάσκετ!

24 – Ρουμανία – Group C

Εικόνα στα φιλικά: 1/10
Δυναμικότητα: 1/10

H Ρουμανία παίρνει μέρος στο φετινό Ευρωμπάσκετ ούσα το απόλυτο αουτσάιντερ κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην περίοδο των φιλικών με μόλις μία νίκη απέναντι στην Τυνησία αλλά και εφτά ήττες. Το γεγονός μάλιστα πως οι Ρουμάνοι ηττήθηκαν από ιδιαίτερα αδύναμες ομάδες όπως η Εστονία και η Πορτογαλία αποδεικνύει την ιδιαίτερα χαμηλή δυναμικότητα του συνόλου.

Ο Βλαντ Μολντοβεάνου είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει αλλά την ίδια στιγμή είναι απελπιστικά μόνος. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η Ρουμανία συγκεντρώνει… μηδαμινές πιθανότητες πρόκρισης σε έναν όμιλο που περιλαμβάνει ακόμα την Ισπανία, την Κροατία, την Τσεχία, το Μαυροβούνιο και την Ουγγαρία.

23 – Ουκρανία – Group B

Εικόνα στα φιλικά: 1/10
Δυναμικότητα: 3/10

Η Εθνική Ουκρανίας θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα πολύ πιο ισχυρό σύνολο όμως οι κομβικές απουσίες των Γλαντίρ, Τζέτερ, Φεσένκο, Μπολομπόι και κυρίως του NBAer Άλεξ Λεν διέψευσαν την αρχική αισιοδοξία. Οι αρχικές ήττες από την Ολλανδία και την Λευκορωσία προβλημάτισαν έντονα τον ομοσπονδιακό προπονητή, Εβγκένι Μούρζιν, που είδε την ομάδα του να ολοκληρώνει την προετοιμασία με μία νίκη και εφτά ήττες.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία φέρνουν την Ουκρανία στην προτελευταία θέση του φετινού Ευρωμπάσκετ και το σενάριο πρόκρισης απέναντι σε Ισραήλ, Λιθουανία, Γεωργία, Ιταλία και Γερμανία πρέπει να θεωρείται τεράστια έκπληξη. Μένει να φανεί αν ο μπροστάρης, Βιάτσεσλαβ Κράβτσοβ, μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του έχουν διαφορετική άποψη.

22 – Ισλανδία – Group Α

Εικόνα στα φιλικά: 3/10
Δυναμικότητα: 2/10

Η Ισλανδία άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και ο Κρεγκ Πέντερσεν ευελπιστεί πως οι παίκτες του θα καταφέρουν για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση να εκπλήξουν ευχάριστα το κοινό.

Η εικόνα στα φιλικά προετοιμασίας με δύο νίκες απέναντι στο Βέλγιο και μία απέναντι στην Ουγγαρία έφερε χαμόγελα αλλά οι απαιτήσεις στον Α’ Όμιλο θα είναι σαφώς μεγαλύτερες. H Ελλάδα, η Πολωνία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβενία βλέπουν τους Σκανδιναβούς ως ένα χαμηλό εμπόδιο και αν θέλουν να έχουν ελπίδες πρόκρισης γνωρίζουν πως πρέπει να τους κερδίσουν.

Από τη μεριά της η Ισλανδία κατεβαίνει στο τουρνουά πλήρης και παρά το γεγονός πως ο Μάρτιν Χέρμανσον ξεχώρισε στα φιλικά, ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στον σέντερ της Βαλένθια και next big thing, Τρίγκβι Χλίνασον.

21 – Μεγάλη Βρετανία – Group D

Εικόνα στα φιλικά: 4/10
Δυναμικότητα: 2/10

Η Μεγάλη Βρετανία επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο μετά το Ευρωμπάσκετ του 2013 και αν κρίνουμε από την παρουσία της στην περίοδο προετοιμασίας έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί.

Παρά το γεγονός πως το ρόστερ δεν είναι ιδιαίτερα ταλαντούχο, οι παίκτες έχουν καταφέρει να βρουν την απαραίτητη χημεία και δείχνουν έτοιμοι να πετύχουν κάποια νίκη-έκπληξη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο αφορά την δυναμικότητα του ομίλου αφού η Σερβία, η Λετονία, η Τουρκία, η Ρωσία και δευτερευόντως το Βέλγιο δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα όνειρα.

O Ντάνιελ Κλαρκ μαζί με τους Ολασένι και Λόρενς είναι ότι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι Βρετανοί που μέτρησαν 3/9 νίκες στα φιλικά και ευελπιστούν σε θετικά αποτελέσματα τις ερχόμενες ημέρες. Ίδωμεν…

20. Τσεχία – Group C

Εικόνα στα φιλικά: 2/10
Δυναμικότητα: 4/10

Η Τσεχία είναι μία από τις ομάδες που θα παρουσιαστούν αποδεκατισμένες στο προσεχές Ευρωμπάσκετ αφού εκτός από το μεγάλο αστέρι, Γιαν Βέσελι, εκτός θα παραμείνουν οι Σιλμπ, Μπέντα, Πάμπρλα, Μπάλβιν και Χούσκα. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και πλέον πρωταρχικός στόχος είναι η πρόκριση στα χιαστί παιχνίδια.

Ξεκάθαρος ηγέτης της συγκεκριμένης ομάδας είναι πλέον ο Τόμας Σατοράνσκι ο οποίος θα προσπαθήσει μαζί με τους συμπαίκτες του για το καλύτερο απέναντι σε Κροατία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Ουγγαρία. Η τέταρτη θέση δεν φαντάζει ακατόρθωτη αλλά θα πρέπει όλοι να ξεχάσουν την απογοήτευση από τις πολλές απουσίες και να συμβιβαστούν με την νέα πραγματικότητα.

19 – Ουγγαρία – Group C

Εικόνα στα φιλικά: 3/10
Δυναμικότητα: 4/10

Ιστορική συμμετοχή για την Ουγγαρία που συμμετέχει σε Ευρωμπάσκετ για πρώτη φορά έπειτα από το 1999 και μάλιστα με ξεκάθαρες βλέψεις πρόκρισης στους “16”.

Παρά το γεγονός πως ο ΝτιΆντρε Κέιν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα χαρτιά ώστε να αγωνιστεί ως νατουραλιζέ, οι Χάνγκα – Βοϊβόντα – Άλεν συνθέτουν μία ισχυρή τριπλέτα ικανή να κάνει τη διαφορά. Η ομάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα και βασίζεται επιθετικά στους προαναφερθέντες παίκτες ενώ η εικόνα στα φιλικά έδειξε πως η Ουγγαρία δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη.

Ο όμιλος περιλαμβάνει ακόμα τις Κροατία, Τσεχία, Ισπανία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία με αποτέλεσμα η τέταρτη θέση να είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος.

18 – Βέλγιο – Group D

Εικόνα στα φιλικά: 3/10
Δυναμικότητα: 5/10

Το Βέλγιο αντιμετωπίζει σε αυτό το Ευρωμπάσκετ δύο πολύ σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την δυσκολία του ομίλου (Σερβία, Λετονία, Ρωσία, Τουρκία, Μ.Βρετανία) και το δεύτερο αφορά την ιδιαίτερα σημαντική απουσία του Ματ Λοτζέσκι. Ο Αμερικάνος με το βέλγικο διαβατήριο προέρχεται από μία σεζόν με σοβαρούς τραυματισμούς με αποτέλεσμα να προτιμήσει την ξεκούραση το φετινό καλοκαίρι.

Ακόμα και έτσι ο Έντι Καστέλς μαζί με τους παίκτες του θα επιχειρήσουν την έκπληξη με τον βετεράνο Ερβέλ, τον ηγέτη Βαν Ρόσομ και τον ποιοτικό Τζόναθαν Τάμπου να ξεχωρίζουν. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το Βέλγιο βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από την Ουγγαρία αλλά ποιοτικά βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με όλες τις προαναφερθείσες ομάδες.

17 – Φινλανδία – Group A

Εικόνα στα φιλικά: 2/10
Δυναμικότητα: 6/10

Η Φινλανδία αποτελεί ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά του φετινού Ευρωμπάσκετ αφού η εικόνα της κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δεν ήταν ικανοποιητική (1/8 νίκες) όμως το ρόστερ της ξεχειλίζει ποιότητα.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε έναν παίκτη τότε χωρίς αμφιβολία αυτός θα ήταν ο Πέτερι Κοπόνεν. Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα ανήκει στην ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και σε περίπτωση που παρουσιαστεί υγιής τότε μπορεί να “κουβαλήσει” το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ωστόσο δεν είναι μόνος! Οι Σαλίν, Χαφ, Μέρφι αλλά και το ανερχόμενο αστέρι, Λόουρι Μάρκανεν, δημιουργούν έναν ισχυρό σύνολο έτοιμο για ζημιές.

Θυμίζουμε πως η Φινλανδία βρίσκεται στον πρώτο όμιλο μαζί με τις Ελλάδα, Γαλλία, Σλοβενία, Πολωνία, Ισλανδία και έχει όλα όσα χρειάζονται για να εξασφαλίσει ένα από τα τέσσερα εισιτήρια πρόκρισης.

16- Μαυροβούνιο – Group C

Εικόνα στα φιλικά: 2/10
Δυναμικότητα: 6/10

Το Μαυροβούνιο ταξιδεύει στα γήπεδα του Ευρωμπάσκετ με σκοπό να πετύχει μία σημαντική πορεία με μπροστάρη τον σπουδαίο NBAer, Νίκολα Βούτσεβιτς, αλλά και τους ιδιαίτερα ποιοτικούς Ντούμπλιεβιτς, Τοντόροβιτς και Ράις.

Παρά το γεγονός πως τα πρώτα φιλικά προετοιμασίας έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και ο πολύπειρος Μπόγκνταν Τάνιεβιτς θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για να εξασφαλίσει την πρόκριση. Ο τρίτος όμιλος πάντως αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας αφού μετά τις Ισπανία και Κροατία, οι Τσεχία, Ρουμανία και Ουγκαρία είναι ξεκάθαρα στα μέτρα του Μαυροβουνίου.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν φυσικά και οι παίκτες που θα έρθουν από τον πάγκο με τη διαφορά ποιότητας σε σχέση με τους βασικούς να είναι τεράστια.

15 – Γερμανία – Group B

Εικόνα στα φιλικά: 3/10
Δυναμικότητα: 5/10

Η συγκεκριμένη Εθνική Γερμανίας θα έχει μία θεμελιώδη διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες! Ο Ντιρκ Νοβίτσκι πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του κλείνοντας οριστικά ένα τεράστιο κεφάλαιο για το παγκόσμιο μπάσκετ.

Ακόμα και έτσι οι Γερμανοί θα διεκδικήσουν το καλύτερο στηριζόμενοι στον νέο τους ηγέτη, Ντένις Σρέντερ, αλλά και τον νεανικό ενθουσιασμό. Έχουμε να κάνουμε άλλωστε με την πιο νεανική ομάδα σε ολόκληρο το τουρνουά με μέσο όρο ηλικίας τα 24.4 χρόνια και κανέναν παίκτη πάνω από τα 30.

Τα αποτελέσματα στα φιλικά δεν ήταν τα αναμενόμενα (3/8) από τη στιγμή που ο Κρις Φλέμινγκ δεν έχει βρει ακόμα τον παίκτη που θα βοηθήσει επιθετικά και θα αποφορτίσει τον Ντένις Σρέντερ. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν πως στον ίδιο όμιλο υπάρχουν οι Λιθουανία, Ιταλία, Γεωργία, Ισραήλ και Ουκρανία τότε οι πιθανότητες πρόκρισης γίνονται… οριακές.

14 – Πολωνία – Group A

Εικόνα στα φιλικά: 6/10
Δυναμικότητα: 5/10

Τι και αν λείπουν οι Γκόρτατ και Λάμπε; Η Πολωνία έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο βασιζόμενη κυρίως στους Πονίτκα – Βαζίνσκι οι οποίοι μαζί με τον νατουραλιζέ, Έι Τζέι Σλότερ, και τον Ντάμιαν Κούλιγκ έχουν καλύψει τις σημαντικές απουσίες.

Αυτό φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην περίοδο της προετοιμασίας εκεί όπου οι Πολωνοί μέτρησαν 7/11 νίκες επικρατώντας απέναντι σε σημαντικούς αντιπάλους όπως η Γερμανία, η Λετονία και η Ρωσία. Ο όμιλος περιλαμβάνει ακόμα τις Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Ισλανδία και Σλοβενία κάτι που σημαίνει πως η διαφορά δυναμικότητας δεν είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτική.

13 – Ισραήλ – Group B

Εικόνα στα φιλικά: 7/10
Δυναμικότητα: 4/10

Το Ισραήλ “έβγαλε μάτια” στα φιλικά προετοιμασίας και κερδίζει δικαίως την 13η θέση στα power rankings του Eurohoops! Για πρώτη φορά στην ιστορία η Εθνική Ομάδα δεν περιλαμβάνει κανέναν παίκτη από την Μακάμπι Τελ Αβίβ όμως το συγκεκριμένο στοιχείο δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα.

Ο NBAer Όμρι Κάσπι έχει “δέσει” άριστα με τους συμπαίκτες του κάτι που επιβεβαιώνουν πλήρως οι 9 (!) νίκες στα έως τώρα φιλικά. Ο προπονητής Ερέζ Έντελστειν με τη σειρά του έχει επιλέξει ένα σαφώς πιο γρήγορο τέμπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι παίκτες του δείχνουν να ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πλέον, είναι σαφές πως το Ισραήλ έχει όλα όσα χρειάζονται για να εξασφαλίσει ένα από τα τέσσερα εισιτήρια πρόκρισης απέναντι σε Λιθουανία, Ιταλία, Γερμανία, Γεωργία και Ουκρανία.

12 – Ρωσία – Group D

Εικόνα στα φιλικά: 5/10
Δυναμικότητα: 6/10

Δύο διαδοχικές απογοητεύσεις είναι πολλές για την άλλοτε υπερδύναμη Ρωσία που θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες! Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από την απόδοση του σκόρερ Αλεξέι Σβεντ αλλά και του Τιμοφέι Μοζγκόφ που αναμένεται να κυριαρχήσει κοντά στα καλάθια.

Από εκεί και πέρα η Ρωσία διαθέτει στο ρόστερ της μία σειρά από σημαντικούς παίκτες της ΤΣΣΚΑ (Κουλάγκιν, Φριτζόν, Κουρμπάνοφ, Αντόνοφ, Βοροντσέβιτς) οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία αλλά και την ποιότητα για να προσφέρουν σπουδαίες λύσεις.

Ο τέταρτος όμιλος είναι ξεκάθαρα δύο ταχυτήτων και οι Ρώσοι έχουν δείξει στα έως τώρα φιλικά (5/9 νίκες) πως μπορούν να προκριθούν αντιμετωπίζοντας τις Σερβία, Λετονία, Τουρκία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία. 

11- Τουρκία – Group D

Εικόνα στα φιλικά: 7/10
Δυναμικότητα: 5/10

Η οικοδέσποινα Τουρκία προετοιμάζεται για το μεγάλο ραντεβού του Ευρωμπάσκετ ευελπιστώντας πως με τη δύναμη του κόσμου θα καταφέρει να πραγματοποιήσει πορεία ανάλογη του Μουντομπάσκετ (2010) όταν τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Οι απουσίες του Ερσάν Ιλιασόβα και Ομέρ Ασίκ είναι σημαντικές αλλά δεν δείχνουν ικανές να πτοήσουν το ηθικό του Ουφούκ Σαρίτσα και των παικτών του που “διψούν” για διάκριση. Ο νεανικός ενθουσιασμός των Τσεντί Οσμάν και Φουκράν Κορκμάζ μπορεί να κάνει τη διαφορά και να καλύψει ακόμα και την απώλεια του Μπόμπι Ντίξον που δεν ξεπέρασε ποτέ τον τραυματισμό στον γοφό.

Άλλωστε οι εφτά νίκες στην περίοδο της προετοιμασίας απέδειξαν πως η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και η πρόκριση κόντρα σε Σερβία, Λετονία, Ρωσία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία μοιάζει απόλυτα εφικτή.

10 – Ιταλία – Group B

Εικόνα στα φιλικά: 6/10
Δυναμικότητα: 6/10

Ο σοβαρός τραυματισμός του Ντανίλο Γκαλινάρι έπειτα από γροθιά σε αντίπαλο άλλαξε τα δεδομένα για λογαριασμό της Ιταλίας που ακόμα και έτσι βρίσκεται στην δέκατη θέση των power rankings του Eurohoops.

Το ρόστερ περιλαμβάνει ιδιαίτερα ποιοτικούς παίκτες και πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση του χαρισματικού σουτέρ, Μάρκο Μπελινέλι, αλλά και των ιδιαίτερα ποιοτικών Ντατόμε και Μέλι. Ο Έτορε Μεσίνα θα πρέπει να κάνει εξαιρετικό κοουτσάρισμα αφού η ομάδα του δεν διαθέτει μεγάλο βάθος και οι υποχρεώσεις θα είναι πολλές και καθημερινές.

Ακόμα και έτσι οι Ιταλοί είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στον επόμενο γύρο αφήνοντας εκτός δύο εκ των Λιθουανία, Γεωργία, Ισραήλ, Ουκρανία και Γερμανία.

9- Γεωργία – Group B

Εικόνα στα φιλικά: 8/10
Δυναμικότητα: 6/10

Ο Ηλίας Ζούρος έχει δημιουργήσει ένα “θαύμα” μέχρι στιγμής στη Γεωργία και ευελπιστεί πως η ομάδα του θα συνεχίσει με τον ίδια φρενήρη ρυθμό και στο Ευρωμπάσκετ.

Τα νέα όσον αφορά στην περίπτωση του Ζάζα Πατσούλια ήταν ευχάριστα κάτι που σημαίνει πως ο σέντερ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς θα βρίσκεται στην τελική 12άδα για να ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Και χωρίς αυτόν πάντως η Γεωργία έσπασε τα κοντέρ στην προετοιμασία με εφτά νίκες αρκετές εκ των οποίων απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους (Ελλάδα, Λιθουανία, Σερβία).

Το σύνολο του Ηλία Ζούρου αμύνεται εξαιρετικά, βγάζει ενέργεια, βασίζεται στους Σενγκέλια – Σερμαντίνι – Ντίξον και παίρνει σημαντικές λύσεις από τον πάγκο. Οι συνθήκες για κάτι καλό μοιάζουν ιδανικές αλλά τα πάντα θα φανούν στο παρκέ.

8- Ελλάδα – Group A

Εικόνα στα φιλικά: 6/10
Δυναμικότητα: 7/10

Η Ελλάδα ξεκίνησε την προετοιμασία της με ξεκάθαρο στόχο ένα μετάλλιο όμως στην πορεία τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν. Ο τραυματισμός του Γιάννη Αντετοκούνμπο άλλαξε το αρχικό πλάνο του Κώστα Μίσσα που ήθελε να δημιουργήσει μία ομάδα που θα παίζει γρήγορο μπάσκετ και θα εκδηλώνει τις επιθέσεις της στα πρώτα δευτερόλεπτα.

Κάποιες ήττες στα φιλικά προετοιμασίας και κυρίως η κακή εικόνα σε συνδυασμό με κάποια επεισόδια μεταξύ των παικτών επηρέασαν την ατμόσφαιρα ενόψει του κρίσιμου ραντεβού.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως η “επίσημη αγαπημένη” δεν μπορεί να επιστρέψει στις επιτυχίες. Το ρόστερ είναι ιδιαίτερα ποιοτικό, περιλαμβάνει παίκτες με σημαντικές παραστάσεις που έχουν όλα όσα χρειάζονται για να εξασφαλίζουν την πρόκριση απέναντι σε Πολωνία, Γαλλία, Φινλανδία, Σλοβενία και Ισλανδία.

7- Λετονία – Group D

Εικόνα στα φιλικά: 7/10
Δυναμικότητα: 7/10

Η Λετονία άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και πλέον οι συνθήκες είναι ακόμα πιο ευνοϊκές αφού στο ρόστερ προστέθηκε ο Κρίστας Πορζίνγκις! Ο σούπερσταρ της Νέας Υόρκης θα ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα και αν κρίνουμε από τα μέχρι στιγμής φιλικά οι πιθανότητες για μία πολύ σημαντική επιτυχία είναι μεγάλες.

Οι Λετονοί παίζουν γρήγορο μπάσκετ, είναι αθλητικοί, ιδιαίτερα παραγωγικοί και διαθέτουν ποιοτικούς παίκτες όπως οι Μπέρτανς, Στρέλνιεκς και Τίμα. Η πρόκριση από τον όμιλο (Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Βέλγιο, Μ.Βρετανία) πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ οι ψίθυροι για ένα μετάλλιο γίνονται όλο και πιο έντονοι. Οι απαντήσεις θα δοθούν φυσικά εντός παρκέ αλλά σίγουρα πρόκειται για μία ομάδα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής από το μπασκετικό κοινό.

6- Σλοβενία – Group A

Εικόνα στα φιλικά: 7/10
Δυναμικότητα: 7/10

Η Σλοβενία θέλει να αφήσει πίσω της την αποτυχημένη πορεία του 2015 και πλέον στο ρόστερ της περιλαμβάνει μόλις τρεις παίκτες από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Αντιθέτως, οι Γκόραν Ντράγκιτς, Λούκα Ντόντσιτς και Άντονι Ράντολφ έρχονται για να αλλάξουν τα δεδομένα και να ανεβάσουν επίπεδο ολόκληρη την ομάδα.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν γεμίσει αυτοπεποίθηση τους Σλοβέντους που βλέπουν ένα καταπληκτικό δίδυμο κοντών (Ντράγκιτς, Ντόντσιτς) που μπορεί να κάνει τη διαφορά και έχει βρει ήδη χημεία. Αντιθέτως, τα προβλήματα στην άμυνα είναι έντονα αλλά αν διορθωθούν τότε οι Σλοβένοι είναι ικανοί να “χτυπήσουν” ακόμα και μετάλλιο.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στον πρώτο όμιλο (Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία, Φινλανδία, Ισλανδία) ενώ στα χιαστί παιχνίδια οι περισσότερες ομάδες θα θέλουν να τους αποφύγουν.

5- Λιθουανία – Group B

Εικόνα στα φιλικά: 7/10
Δυναμικότητα: 7/10

Ποιος μπορεί να υποτιμήσει τη Λιθουανία; Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στα φιλικά υποδεικνύουν πως η ομάδα δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα τον απαιτούμενο αγωνιστικό ρυθμό όμως η εμπειρία και το ταλέντο ξεχειλίζουν.

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μέσα στο ζωγραφιστό και μαζί με τους Ματσιούλις, Κουζμίνσκας και Καλνιέτις ετοιμάζονται για ακόμα ένα Ευρωμπάσκετ με ξεκάθαρο στόχο να φτάσουν στα μετάλλια. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Σλοβένων έτσι και οι Λιθουανοί παρουσίασαν αμυντικά κενά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την ήττα στα πέντε από τα εννέα φιλικά.

Ας μην ξεχνάμε πάντως πως έχουμε να κάνουμε με μία χώρα που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ ενώ πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο στις διοργανώσεις του 2013 και του 2015.

4- Γαλλία – Group A

Preparatory stage performance:  8/10
Staff Potential:  7/10

O Τόνι Πάρκερ, ο Νικολά Μπατούμ και ο Ρούντι Γκομπέρ δεν θα ενισχύσουν την Εθνική Γαλλίας όμως ακόμα και έτσι το σύνολο του Βενσάν Κολέ δείχνει ικανό ακόμα και για το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ που ξεκινάει.

Πώς να γίνει διαφορετικά όταν στο ρόστερ υπάρχει ο Νάντο Ντε Κολό, ο Εβάν Φουρνιέ και μία σειρά από παίκτες που συνδυάζουν άφθονο ταλέντο και σημαντική εμπειρία. Στα φιλικά προετοιμασίας οι Γάλλοι γνώρισαν την ήττα μόνο απέναντι στους Κροάτες και τους Λιθουανούς και πλέον οφείλουν να ανεβάσουν ρυθμό ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά την πρόκριση κόντρα σε Ελλάδα, Φινλανδία, Ισλανδία, Πολωνία, Σλοβενία και στη συνέχεια να φτάσουν στα μετάλλια.

Η Γαλλία είναι μία ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, έχει χρόνια τον ίδιο προπονητή και έχει αποδείξει πως γνωρίζει τον τρόπο για να ανέβει στο βάθρο. Σίγουρα ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης!

3- Κροατία – Group C

Preparatory stage performance:  9/10
Staff Potential:  7/10

Έφτασε η ώρα της Κροατίας; Έπειτα από την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ ο Ντάριο Σάριτς είναι έτοιμος να ηγηθεί της Εθνικής Ομάδας της χώρας του που έστειλε σαφές μήνυμα από τα φιλικά επικρατώντας της Γαλλίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.

Από εκεί και πέρα ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς αναμένεται να φορτώσει για ακόμα μία φορά τα αντίπαλα καλάθια με πόντους, ο Ντάγκαν Μπέντερ θέλει να αποδείξει πόσο έλειψε στο παρελθόν και ο Κρούνοσλαβ Σίμον να προσφέρει με το “all around” παιχνίδι του. Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω τους έμπειρους Ούκιτς – Πόποβιτς και γίνεται σαφές πως η Κροατία κατεβαίνει με πολύ άγριες διαθέσεις.

Όσο για τον όμιλο; Με εξαίρεση την Ισπανία καμία εκ των Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουγγαρία και Τσεχία δεν θα προκαλέσει προβλήματα! Φουλ για μετάλλιο…

2- Serbia – Group D

Preparatory stage performance:  9/10
Staff Potential:  8/10

Η λίστα των απουσιών της Εθνικής Σερβίας είναι γεμάτη από σπουδαία ονόματα ωστόσο ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Το χρυσό μετάλλιο!

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των Μπιέλιτσα, Ραντούλιτσα, Γιόκιτς, Τεόντοσιτς, Κάλινιτς, Νέντοβιτς και Σιμόνοβιτς αλλά αυτό δεν πτοεί στο ελάχιστο τους υπόλοιπους παίκτες του. Στα φιλικά προετοιμασίας οι Σέρβοι διέσυραν την Ελλάδα στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και γνώρισαν μονάχα μία ήττα απέναντι στην Γεωργία.

Ο Μπόγκταν Μπογκντάνοβιτς στην περιφέρεια και ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς κοντά στο καλάθι αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς μίας ομάδας που διδάσκει μπάσκετ και λειτουργεί με δεκάδες αυτοματισμούς. Η Σερβία είναι το απόλυτο φαβορί του ομίλου (Λετονία, Τουρκία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ.Βρετανία) και το δεύτερο μεγαλύτερο φαβορί σε ολόκληρο το τουρνουά. Πραγματική υπερδύναμη που θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα και στην κορυφή των power rankings…

1- Ισπανία – Group C

Preparatory stage performance:  8/10
Staff Potential:  9/10

H Εθνική Ισπανίας είναι το απόλυτο αφεντικό του Ευρωπαϊκού μπάσκετ με τρία χρυσά μετάλλια (2009, 2011, 2015), ένα ασημένιο (2007) και ένα χάλκινο (2013) στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις. Πως θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από την κορυφή;

Οι απουσίες μπορεί να είναι πολλές (Ρούντι, Μίροτιτς, Ιμπάκα, Ρέγιες, Γιουλ) όμως ακόμα και έτσι το ρόστερ τρομάζει αφού περιλαμβάνει τα αδέρφια Γκασόλ, τα αδέρφια Ερνάνγκομεζ, τον Σέρχι Ροντρίγκεθ, τον Ρίκι Ρούμπιο και πολλούς ακόμα ποιοτικούς παίκτες. Οι Ισπανοί γνωρίζουν πως αν βρουν ρυθμό καμία ομάδα δεν μπορεί να τους σταματήσει και αυτό θα επιδιώξουν να κάνουν στα χιαστί παιχνίδια εκεί όπου έχουν αποδείξει πως είναι ανίκητοι.

Η πρόκριση από τον όμιλο  (Κροατία, Τσεχία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουγγαρία) θεωρείται τυπική διαδικασία και στη συνέχεια θα περιμένουν να μάθουν αντίπαλο. Αν έπρεπε να ποντάρουμε σε μία ομάδα, η Εθνική Ισπανίας μοιάζει με λεφτά στην τράπεζα!

Πηγή: www.eurohoops.net/el
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης