«Γάζωσαν» με 54 σφαίρες καλάσνικοφ την πρεσβεία του Ισραήλ

«Γάζωσαν» με 54 σφαίρες καλάσνικοφ την πρεσβεία του Ισραήλ

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική - Υλικές ζημιές σε τοίχους και τζάμια - Ψάχνουν κοινά στοιχεία με την επίθεση στην οικία του Γερμανού  πρέσβη πριν ένα χρόνο στο Χαλάνδρι - Κλειστός ο κόμβος της Κηφισίας στο Παλαιό Ψυχικό - Κικίλιας: «Κανένας δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ»

«Γάζωσαν» με 54 σφαίρες καλάσνικοφ την πρεσβεία του Ισραήλ
Επίθεση με καλάσνικοφ δέχτηκε στις 03.15 τα ξημερώματα η Πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δυο μηχανές, πέρασαν από το πλάι της πρεσβείας στην οδό Σώκου και άρχισαν να πυροβολούν στοχεύοντας το κτήριο της Πρεσβείας. Στη συνέχεια ανέπτυξαν ταχύτητα και διέφυγαν από τον περιφερειακό του Γαλατσίου.



Κλείσιμο

Δύο από τις τουλάχιστον δέκα σφαίρες που σταμάτησαν στους τοίχους της Ισραηλινής Πρεσβείας
 
Από τους πυροβολισμούς, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας σε τοίχους και τζάμια, ενώ τουλάχιστον δέκα τρύπες δεσπόζουν σε τοίχο του κτηρίου από την πλευρά της Κηφισίας. Λίγο μετά τις δέκα το πρωί κατέφτασε και η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ενώ πριν από λίγα λεπτά αφίχθη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς τους δράστες της επίθεσης:«Κανένας δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.


Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατά την άφιξή του στην Πρεσβεία του Ισραήλ




Υπάλληλος πρατηρίου βενζίνης που βρίσκεται απέναντι από την πρεσβεία και άκουσε τους πυροβολισμούς


Αυτή την ώρα αποκλεισμένος παραμένει o κόμβος της Κηφισίας στο Παλαιό Ψυχικό και στην άνοδο και στην κάθοδο.



Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας έχουν ήδη βρεθεί 54 κάλυκες 7,62 mm από καλάσνικοφ, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στις γύρω περιοχές για τον εντοπισμό των δραστών. 

Από την επίθεση, σύμφωνα με τους αστυνομικούς που έφτασαν πρώτοι στην πρεσβεία, σοκ έπαθε ο φύλακας, ο οποίος χρειάστηκε αρκετά λεπτά για να συνέλθει και να βγει από το φυλάκιό του.



Οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ ψάχνουν τις κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν γύρω από το κτήριο, αλλά και στην Κηφισίας, καθώς η Ισραηλινή πρεσβεία είναι ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα κτήρια στην Αθήνα, ώστε να δουν τις κινήσεις των δραστών. Παράλληλα περιμένουν τη βαλλιστική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσουν το όπλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες και να δουν αν συνδέεται με κάποια οργάνωση.

Η ισραηλινή πρεσβεία μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter αναφέρθηκε στην επίθεση και τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές όσον αφορά την υπόθεση.






Οι φόβοι της ΕΛΑΣ μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

Η ΕΛ.ΑΣ φοβόταν ότι θα υπάρξει χτύπημα και κλιμάκωση των ενεργειών μετά τις πορείες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τη βόμβα στην τράπεζα στο Χαλάνδρι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η υπόθεση Ρωμανού μπορεί να δημιούργησε ένα νέο κύμα ανταρτών πόλεων.

Σύμφωνα με αξιωματικούς  η επίθεση έχει αρκετά όμοια στοιχεία  με εκείνη που είχε σημειωθεί εναντίον του Γερμανού Πρέσβη από την οργάνωση «Λαϊκοί Αγωνιστές».

Περίπου πριν από ένα χρόνο στις 30 Δεκεμβρίου του 2013 τέσσερις κουκουλοφόροι έριξαν με 2 καλάσνικοφ 60 σφαίρες στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι. 

Η οργάνωση «Λαϊκοί Αγωνιστές» είχε αναλάβει την ευθύνη και για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, αλλά και για την αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα κατά αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη. 








Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση στην ισραηλινή Πρεσβεία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών: 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με πυροβολισμούς που έλαβε χώρα σήμερα τα ξημερώματα στην Πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό.
Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένη να διασφαλίσει την προστασία όλων των Διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης εφαρμόζονται, βεβαίως, και στην περίπτωση της Πρεσβείας του Ισραήλ, η συνεργασία της Ελλάδας με το οποίο δεν πρόκειται να πληγεί από την επίθεση αυτή.
Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές έσπευσαν στην Πρεσβεία του Ισραήλ για την άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είναι σε εξέλιξη. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».



Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα δήλωσε: 

«Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα. Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη, έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».



Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζει την ενέργεια απαράδεκτη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία. Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό».



























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης