Η Fed «ανέβασε» τη Wall Street

Η Fed «ανέβασε» τη Wall Street

H αμερικανική αγορά ανταποκρίθηκε θετικά στην απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης 

Η Fed «ανέβασε» τη Wall Street
Mε ιδιαίτερα θετικό τρόπο δέχθηκε η αμερικανική αγορά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κυμαίνεται από 0,75% έως 1%, κάτι το οποίο είχαν προβλέψει οι περισσότεροι αναλυτές. Παράλληλα οι δηλώσεις της επικεφαλής της τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, φαίνεται ότι πείθουν -τουλάχιστον προς το παρόν- τους επενδυτές ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε καλή πορεία. 

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 20.950 μονάδες, με την μετοχή της UnitedHealth να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο. Η μετοχή της Apple κατέργαψε την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο και νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,84% στις 2.385 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,74% στις 5.900 μονάδες.

Κλείσιμο
Κοντά στο 1% τα κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο, μετά την ανάκαμψη της τιμής του αμερικανικού αργού (+2,4%) στα 48,86 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εννέα από τα 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed τάχθηκαν υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ, ενώ η Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση αποδεικνύει ότι «η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε σωστό δρόμο». Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο, ενώ σε 12μηνη βάση έφθασε στο 2,7%. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε, για το 12μηνο, στο 2,2%.

Άνοδος 0,1% για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο, δηλαδή με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, βενζίνης, οικοδομικών υλικών και τροφίμων, οι δομικές λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν, επίσης, 0,1%

Ο δείκτης δολαρίου διεύρυνε τις απώλειες κλείνοντας με πτώση 0,5%, σε νέο χαμηλό από τις 28 Φεβρουαρίου. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο $1,067 ενώ το γεν στα 113,9.

Πτωτικές τάσεις για τον δείκτη «φόβου» Vix, στο 11,8, ενώ στο πέντε προς ένα το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών στο NYSE.

Πηγή Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης