Zero Waste Horeca: Η βιώσιμη πρωτοβουλία για το πρόγραμμα που αλλάζει την Καφεστίαση και τη Φιλοξενία στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα που φέρνει τον κλάδο HoReCa πιο κοντά σε μία zero waste καθημερινότητα και αναδεικνύει τα καλά παραδείγματα.
Sponsored Content
Η καθημερινότητα μας αλλάζει και μαζί της αλλάζουν και οι επιχειρήσεις που θέλουν να είναι μπροστά. Το πρόγραμμα Zero Waste Horeca είναι μια πρωτοβουλία που φέρνει την αλλαγή στον κλάδο της φιλοξενίας και της καφεστίασης στην Ελλάδα. Ξεκίνησε πιλοτικά το 2018, ταξίδεψε σε δεκάδες περιοχές της χώρας και σήμερα αγκαλιάζει τις προσπάθειες πλέον των 3000 επιχειρήσεων που αποτελούν μέρος ενός δυναμικού δικτύου που εξασκεί στην πράξη την κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων και την αποσόβηση της ενεργειακής σπατάλης. Το πρόγραμμα συμβουλεύει, εκπαιδεύει και κατευθύνει τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας να μειώσουν τα απορρίμματά τους, να εξοικονομήσουν ενέργεια και νερό μέσα από βιώσιμες και καινοτόμες πρακτικές επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους, οι επιχειρήσεις μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους και βελτιώνουν την εικόνα τους προς τους πελάτες.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι εντυπωσιακά. Οι επιδόσεις των μελών HORECA της πλατφόρμας στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση είναι 53% όταν οι αντίστοιχες επιδόσεις του μέσου καταστήματος HORECA στην Ελλάδα είναι λιγότερο από 5%.
Παρακολουθήστε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το πρόγραμμα που κάνει πράξη τη βιωσιμότητα στον κλάδο HoReCa και βοηθάει τις επιχειρήσεις να ξεχωρίσουν και να εξελιχθούν. Ο δημοσιογράφος Φώτης Τσιμέλας συζητάει με τον Δρ. Φίλιππο Κυρκίτσο, Πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, για τις θετικές επιδράσεις και τις προκλήσεις του προγράμματος ZERO WASTE HORECA.
Από τα τέλη του 2022, όπου το πρόγραμμα απέκτησε τη δική του ψηφιακή πλατφόρμα, και προσκαλούνται οι επιχειρήσεις HoReCa να εγγραφούν ως μέλη, εντελώς δωρεάν, ώστε να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλικής οικονομίας και να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις HoReCa που συμμετέχουν στην πλατφόρμα, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματικά έπαθλα για εξαιρετικές ή καινοτόμες πρακτικές τους, καθώς και «Zero Waste HoReCa Διάκριση» (Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη), ανάλογα με τους στόχους που έχουν πετύχει στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και στις βιώσιμες προμήθειες.
Ενδεικτικά, την τελευταία χρονιά, 210 επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη πολυμελή κριτική επιτροπή και βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, έλαβαν Zero Waste Διάκριση, για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στους τέσσερις ακόλουθους τομείς στους οποίους εστιάζει το πρόγραμμα: Μείωση των Απορριμμάτων (πρόληψη και ανακύκλωση), Εξοικονόμηση Ενέργειας, εξοικονόμηση Νερού, Βιώσιμες Προμήθειες. Ταυτόχρονα, 11 επιχειρήσεις ξεχώρισαν για εξαιρετικές ή δύσκολες στην εφαρμογή πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας ειδικά χρηματικά έπαθλα. Την τρέχουσα χρονιά, δε, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιχειρήσεων που θα λάβουν διακρίσεις, που ενδεχομένως ξεπεράσουν και τις 400.
Οι επιχειρήσεις, πλέον, μπορούν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις που φέρουν οι νέες νομοθεσίες για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, να μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά και να προσελκύουν το ολοένα αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήμη τους. Η πρόσβαση στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, αρκεί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να εγγραφούν.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation, την υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr