Οι ελληνικές Scale-Ups το 2025: Λιγότερη Χρηματοδότηση, Περισσότερη Στρατηγική και Αισιοδοξία

Οι ελληνικές Scale-Ups το 2025: Λιγότερη Χρηματοδότηση, Περισσότερη Στρατηγική και Αισιοδοξία

Η ετήσια Έρευνα Scale Up Confidence Survey 2025 της Deloitte αποτυπώνει έναν κλάδο που ωριμάζει, συγκρατεί τη δυναμική του και προσαρμόζεται στις προκλήσεις ενός αβέβαιου περιβάλλοντος.

Οι ελληνικές Scale-Ups το 2025: Λιγότερη Χρηματοδότηση, Περισσότερη Στρατηγική και Αισιοδοξία
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, η Deloitte πραγματοποίησε την Έρευνα Εμπιστοσύνης Scale-Up για το 2025, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από ολόκληρη την περιοχή EMΕ (Ευρώπη και Μέση Ανατολή). Η Ελλάδα είχε τις δεύτερες περισσότερες συμμετοχές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυναμική, την ενεργή συμμετοχή και τη στρατηγική ωριμότητα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το 2025 φέρνει σημαντικές αλλαγές για τις ελληνικές scale-ups, με μειωμένη διάθεση για εξωτερική χρηματοδότηση, αυξημένες επιχειρησιακές δυσκολίες και νέες στρατηγικές διεθνούς επέκτασης. Παρά τις προκλήσεις, η αισιοδοξία παραμένει υψηλή, υποδεικνύοντας έναν κλάδο που ωριμάζει και προσαρμόζεται.

Η σύγκριση των φετινών αποτελεσμάτων με τα δεδομένα του 2024 αναδεικνύει κρίσιμες μεταβολές στις προτεραιότητες, τις προκλήσεις και τις διεθνείς φιλοδοξίες των ελληνικών scale-ups.

Παρά το αυξανόμενο επίπεδο αβεβαιότητας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η έρευνα καταγράφει έναν αξιοσημείωτο βαθμό ανθεκτικότητας. Οι προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες, όμως η διάθεση για καινοτομία, στρατηγική αναπροσαρμογή και επέκταση δεν δείχνει να υποχωρεί.


Μείωση στη Διάθεση για Εξωτερική Χρηματοδότηση
Μία από τις πλέον ενδεικτικές μεταβολές αφορά τη στάση των scale-ups απέναντι στη χρηματοδότηση. Το 2025, παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση στο ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι επιδιώκουν νέα κεφάλαια. Ειδικότερα, η πρόθεση για άντληση επιπρόσθετης χρηματοδότησης από νέους επενδυτές μειώθηκε από 61% το 2024 σε 40% το 2025, μια πτώση που φανερώνει επιφυλακτικότητα απέναντι σε εξωτερικούς πόρους, αλλά και ενδεχομένως αυξανόμενη ωριμότητα στη διαχείριση των οικονομικών τους.

Παράλληλα, το ποσοστό των εταιρειών που δεν αναζητούν καθόλου νέα χρηματοδότηση αυξήθηκε από 21% σε 35%, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη προτίμηση για οργανική ανάπτυξη ή την εσωτερική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση. Η στασιμότητα στις δυνατότητες πρόσβασης σε κεφάλαια, σε συνδυασμό με την πίεση στα ταμειακά αποθέματα, αποτελεί σταθερό σημείο ανησυχίας για το 40% των ερωτηθέντων τόσο το 24 όσο και το 25).


Πάγωμα Προσλήψεων: Στροφή προς την Εσωτερική Ανάπτυξη
Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η σημαντική αύξηση στα ποσοστά παγώματος προσλήψεων. Το 34% των scale-ups στην Ελλάδα δήλωσαν ότι έχουν αναστείλει κάθε διαδικασία προσλήψεων για το 2025, σε σύγκριση με 20% το 2024. Πρόκειται για αύξηση κατά 70%, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών της περιοχής EMΕ ως προς τη διστακτικότητα στην ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού.

Η στροφή αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα στασιμότητα, αλλά αποτυπώνει ένα γενικότερο κλίμα προσαρμογής και αναμονής, με πολλές επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στην αξιοποίηση και επανακατάρτιση των υφιστάμενων ομάδων τους αλλά και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.


Εντεινόμενες Επιχειρησιακές Δυσκολίες
Το 2025 χαρακτηρίζεται και από ενίσχυση των λειτουργικών προκλήσεων, οι οποίες αναδεικνύονται ως η βασική δυσκολία για το 46% των ελληνικών scale-ups, έναντι 35% το 2024. Η αύξηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πιο σύνθετα ζητήματα στην καθημερινή λειτουργία τους, που σχετίζονται με τη διαχείριση έργων, την εφοδιαστική αλυσίδα, την τεχνολογία και την οργανωτική ανάπτυξη.

Η σταθερότητα των προβλημάτων ρευστότητας (40%) υποδεικνύει ότι η χρηματοοικονομική πίεση παραμένει, παρά τις ενδεχόμενες στρατηγικές αυτοχρηματοδότησης ή περιορισμού εξόδων.


Νέοι Ορίζοντες για Διεθνή Επέκταση
Μια αξιοσημείωτη αλλαγή προκύπτει από την ανακατάταξη των προορισμών διεθνούς επέκτασης. Ενώ το 2024 οι ελληνικές scale-ups έδειχναν προτίμηση σε γειτονικές ή πιο παραδοσιακές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Μέση Ανατολή, το 2025 παρατηρείται σημαντική στροφή προς πιο ώριμες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Γαλλία έρχεται πρώτη με ποσοστό 43%, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (36%) και τη Γερμανία (29%). Η αλλαγή αυτή αντικατοπτρίζει τη στρατηγική στόχευση σε αγορές που προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα, προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο και ευκαιρίες για τεχνολογική ή εμπορική συνέργεια.


Αισιοδοξία και Μελλοντικές Προοπτικές
Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο της έρευνας είναι η υψηλή εμπιστοσύνη που διατηρούν οι ελληνικές scale-ups ως προς τις μελλοντικές τους προοπτικές. Με μέσο σκορ 8.3 στα 10, η Ελλάδα ξεπερνά τον μέσο όρο της περιοχής EME, αποδεικνύοντας πως, ακόμα και σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να οραματίζονται, να σχεδιάζουν και να επενδύουν στο μέλλον τους.

Η έρευνα αποτυπώνει έναν κλάδο που ωριμάζει, επανατοποθετείται και διαμορφώνει τη στρατηγική του με βάση την εμπειρία, τα δεδομένα και τη διεθνή πραγματικότητα.

-Tου Κωνσταντίνου Βαΐτσα, Principal, Innovation Deputy Leader, Deloitte Ελλάδος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης