
Η Ψυχική Υγεία των νέων ανοίγει τον δρόμο για μια καλύτερη κοινωνία

Η Ψυχική Υγεία των νέων ανοίγει τον δρόμο για μια καλύτερη κοινωνία
Το 1ο Φεστιβάλ Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία «Δίνω το Στίγμα Μου: Είμαι Εδώ, Σπάω το Φράγμα της Προκατάληψης» από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο αγκαλιάζει και υποστηρίζει την ψυχική ευεξία
Sponsored Content
Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αλλά ταυτόχρονα πιο παραμελημένους τομείς της σύγχρονης κοινωνίας μας. Οι ψυχικές διαταραχές, που μπορεί να εκδηλωθούν ως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες ή πιο σοβαρές ψυχώσεις, αγγίζουν κάθε ηλικία και κοινωνικό στρώμα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και των οικογενειών τους. Όμως, παρά την επιστημονική πρόοδο και τα αποτελεσματικά εργαλεία πρόληψης και θεραπείας, το κοινωνικό στίγμα παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αποδοχή και τη στήριξη των ατόμων που παλεύουν με την ψυχική τους υγεία.
Προκειμένου να αλλάξει αυτό, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η Σχολή Ψυχολογίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας, διοργάνωσε το 1ο Φεστιβάλ Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία των νέων, με κεντρικό σύνθημα «Δίνω το Στίγμα Μου: Είμαι Εδώ, Σπάω το Φράγμα της Προκατάληψης». Η διοργάνωση αυτή πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Λάρισα, προσελκύοντας πάνω από 25 διακεκριμένους επιστήμονες, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπροσώπους φορέων. Μεταξύ αυτών ήταν οι πέντε κύριοι ομιλητές, η Μαρίνα Οικονόμου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α. Επιστημονική Σύμβουλος Σχολής Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, η Δρ. Βίκυ Γκόλτση, Κοσμήτορας της Σχολής Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, η Μένη Μαλλιώρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολή Ε.Κ.Π.Α., ο Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής, Ψυχίατρος, και η Δρ. Λίλλη Πέππου, Ψυχολόγος, Ερευνήτρια Δημόσιας Υγείας.

Η γνώση και η δράση μπορούν να φέρουν την αλλαγή
Το άγχος των εξετάσεων, το στρες στους νέους σε κάθε τομέα της ζωής τους, τα θέματα σεξουαλικής υγείας, και τα προβλήματα σχετικά με διαφόρων ειδών εξαρτήσεις, ήταν ζητήματα τα οποία απασχόλησαν το φεστιβάλ που αποτέλεσε μια ζωντανή πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής γνώσης. Παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα και παγκοσμίως, και αποτέλεσε ευκαιρία για ανοιχτές συζητήσεις με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό γύρω από τη σημασία της ψυχικής υγείας, και να καλλιεργήσουν θετικές δεξιότητες ψυχικής ευεξίας.
Πώς θα σπάσουν τα τείχη της προκατάληψης
Όπως ανέφερε η κυρία Μαρίνα Οικονόμου: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δηλώσουμε με κάθε τρόπο ότι το στίγμα είναι ένα βασικό εμπόδιο στην αναζήτηση βοήθειας. Ειδικά από τους νέους υπάρχει ένα στοιχείο ντροπής, υπάρχει ένα στοιχείο εσωστρέφειας που αρνείται κανείς να βγει και να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημά του και διστάζει να ζητήσει βοήθεια. Βοήθεια υπάρχει, το στίγμα δυστυχώς παραμονεύει αλλά εμείς είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι το στίγμα μπορεί να παραμονεύει αρνητικά αλλά η σωστή και η υπεύθυνη ενημέρωση βοηθάει ούτως ώστε να σπάσουν τα τείχη της προκατάληψης να σπάσουν οι μύθοι, να αναιρεθούν οι μύθοι και να δοθεί σωστή, υπεύθυνη, επιστημονική ενημέρωση».

Οι έφηβοι στην πρώτη θέση των εξαρτήσεων
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μένη Μαλλιώρη: «Δυστυχώς, πολύ περισσότερο μετά την πανδημία, έχουμε νέα φαινόμενα, απειλητικά, που σχετίζονται όχι μόνο με τις νόμιμες και παράνομες ουσίες, αλλά και με τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις, όπως τον τζόγο, όπου δυστυχώς οι 16χρονοι Έλληνες έφηβοι κατέχουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον στοιχιματισμό στα τυχερά παιχνίδια».
Το δικαίωμα της σεξουαλικής μας έκφρασης
Ο κύριος Θάνος Ασκητής αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική υγεία: «Η σεξουαλική υγεία σήμερα φωτίστηκε μιλώντας ανοιχτά για το πώς αισθανόμαστε με τον εαυτό μας, πώς βλέπουμε το δικαίωμα της σεξουαλικής μας έκφρασης σε έναν σύντροφο και πώς το ζευγάρι που σήμερα περνάει πολύ πιο δύσκολα στη ζωή του από το χθες μπορεί να εκφραστεί και να ξεδιπλώσει δικά τους συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές που το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη ψυχική υγεία καλύτερη συναισθηματική ικανοποίηση και καλύτερο φυσικά τρόπο και ποιότητα ζωής».

Ένας στους τέσσερις νέους πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος
Στο ίδιο κλίμα και η εισήγηση της κυρίας Λίλλης Πέππου, η οποία ανέφερε ότι μετά την πανδημία τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν ανάμεσα στους νέους ανθρώπους: «Έχουμε σχεδόν τον έναν στους τέσσερις νέους ανθρώπους να πάσχουν από κλινικά σημαντική κατάθλιψη και κλινικά σημαντικό άγχος. Ενώ η Ελλάδα έχει και μια ιδιαιτερότητα, ότι οι νέοι της σημερινής εποχής ήταν έφηβοι κατά την πανδημία και παιδιά κατά την οικονομική κρίση. Οπότε είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Πρωτοβουλία σαν αυτή στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί είναι η κοινότητα στην οποία υπάρχουν οι νέοι και ευημερούν».
Η ψυχική υγεία μάς αφορά όλους
Η πολυμορφία των δράσεων που περιλάμβανε το φεστιβάλ – από συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια μέχρι καλλιτεχνικά δρώμενα – δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι νέοι και όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ενδυναμωθούν. Η θερμή ανταπόκριση και η ενεργή συμμετοχή φοιτητών, επαγγελματιών και πολιτών ανέδειξαν το φεστιβάλ σε ένα σημαντικό θεσμό που ήδη από την πρώτη χρονιά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει καταλύτη αλλαγής στην αντίληψη και τη διαχείριση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.
Το μήνυμα που εκπέμπει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο μέσα από αυτή τη διοργάνωση είναι ξεκάθαρο και δυναμικό: η ψυχική υγεία μάς αφορά όλους, άμεσα ή έμμεσα, και μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, την ενημέρωση, την κατανόηση και την αλληλεγγύη μπορούμε να γκρεμίσουμε τα τείχη της προκατάληψης. Η ψυχική ασθένεια δεν είναι στίγμα αλλά μια πραγματικότητα που χρειάζεται φροντίδα, επιστημονική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή.
Η Σχολή Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει σύγχρονα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών - Bachelors, Masters & Διδακτορικό - με έντονο ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο, σε ένα ευρύ φάσμα εξειδικεύσεων του κλάδου της Ψυχολογίας που έχουν ως βασικό γνώμονα τον άνθρωπο και τη γενική συμπεριφορά του στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο: Κλινική Ψυχολογία, Ψυχολογία της Εργασίας, Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, Θετική Ψυχολογία, Παιδοψυχολογία, Νευροψυχολογία, Δικαστική Ψυχολογία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα