Striggla: Η γαστροταβέρνα στα Βόρεια Προάστια με τη νόστιμη ελληνική κουζίνα του Θωμά Μάτσα
Πολύ καλή ελληνική κουζίνα, εξαιρετικό κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα και ένας μοντέρνος ζεστός χώρος που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή
Η ελληνική κουζίνα του Θωμά Μάτσα μιλά κατευθείαν στη γευστική μνήμη. Ξυπνά συναισθήματα και φέρνει στην πόλη, με έναν σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο, τη δύναμη, την αγνότητα, τη νοστιμιά και τη μαγεία που έχει η μεσογειακή ύπαιθρος. Στη Striggla, τη γαστροταβέρνα των βορείων προαστίων που συζητήθηκε πολύ φέτος, θα απολαύσετε νέα καλοκαιρινά πιάτα, αλλά και τις signature νοστιμιές με τις οποίες το εστιατόριο έγινε viral, στόμα με στόμα, τους προηγούμενους μήνες. Όλα έχουν μια εθιστική νοστιμιά που όταν τα γευτείς θα θέλεις να τα απολαύσεις ξανά πολύ σύντομα. Το μενού που καλύπτει ευέλικτα όλη την παρέα, είναι ιδανικό για sharing και συνοδεύεται από μια εκλεκτική wine list με εξαιρετικό κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα. Όλα αυτά θα τα απολαύσετε σε ένα μοντέρνο δροσερό και ανάλαφρο χώρο που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, διαθέτοντας τραπέζια τόσο στην εσωτερική κλιματιζόμενη μίνιμαλ αλλά cosy σάλα, όσο και στον εξωτερικό χώρο, κάτω από μια καλοκαιρινή μοντέρνα και μίνιμαλ πέργκολα.
Η Striggla, η οποία βρίσκεται στα βόρεια προάστια, λίγο πιο πάνω από το Δαχτυλίδι, εντάσσεται κάπου ανάμεσα στη γαστροταβέρνα και σε αυτό που αποκαλούμε «καλό εστιατόριο». Είναι δηλαδή ένας χώρος με κλασικά και αγαπημένα πιάτα που παρουσιάζονται έτσι ώστε να έχουν κάτι νέο να πουν. Ο διακεκριμένος σεφ Θωμάς Μάτσας δίνει έμφαση στην εποχικότητα, την εντοπιότητα, και την εξαιρετική πρώτη ύλη. Σε κάθε πιάτο της Striggla ενώνει τη λιτότητα και τη σοφία της κουζίνας του Αγίου Όρους που επισκέπτεται συχνά, τις τεχνικές της γαλλικής κουζίνας που γνωρίζει πολύ καλά και την αγάπη του για τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Έχοντας ως βάση την παιδική του ηλικία στη Λιβαδειά, δημιουργεί πιάτα που κουβαλούν μνήμες, μεταφέρουν συναίσθημα και φτιάχνονται με υψηλή τεχνογνωσία. Το μενού είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο ώστε να καλύπτει όλα τα γούστα, προσφέροντας γεύσεις οικείες που ταυτόχρονα μας εκπλήσσουν γιατί κρύβουν κάτι καινούργιο στη μορφή και στο περιεχόμενο. Αναπάντεχες και πολύ πετυχημένες μείξεις υλικών που μας αιφνιδιάζουν ευχάριστα, και έρχονται για να μας επανασυστήσουν την ελληνική κουζίνα.
Ο σεφ αγαπά τη φύση και αυτό είναι φανερό. Είναι εκείνη που οδηγεί τη δημιουργικότητά του βάζοντας στα χέρια του τα καλύτερα υλικά κάθε εποχής. Αυτό που έρχεται στο πιάτο μας φαίνεται απλό και κατανοητό, αλλά είναι φανερό πως έχει από πίσω του πολλές τεχνικές. Μας ξυπνά μνήμες αλλά παρουσιάζεται με σύγχρονο τρόπο και εναρμονίζεται με το σήμερα. Με δυο λόγια, στη Striggla τρως πολύ νόστιμα ενώ ταυτόχρονα τρέφεις την ψυχή σου με τα συναισθήματα που σου ξυπνά κάθε μπουκιά. Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Θάνος Μασούρης που υπηρετεί στην εντέλεια το γαστρονομικό όραμα του σεφ.
Δοκιμάσαμε τα Μοσχαρίσια μάγουλα με ταλιατέλες και λιεζόν γραβιέρας, ένα πιάτο που θυμίζει απολαυστικά κυριακάτικα τραπέζια και έχει μεστή γεύση και ιδανικές ισορροπίες αρωμάτων και υφών. Τα Φασολάκια με βολάκι Τήνου διατηρούν τη φρεσκάδα τους χάρη στο ελαφρύ τους μπλανσάρισμα και γλυκαίνουν με την κρέμα πράσου. Το Σεβίτσε με ψάρι ημέρας (το βράδυ που πήγαμε το ψάρι ήταν μαγιάτικο) με κονσομέ χωριάτικης σαλάτας, φράουλες και γαρίδες μας εξέπληξε ευχάριστα, ο Γαύρος μαρινάτος με lime και πάπρικα είναι εθιστικός και δύσκολα συγκρατηθήκαμε για να μην παραγείλουμε κι άλλο, το Παστίτσιο με την καμένη μπεσαμέλ και τα crispies παρμεζάνας είναι λόγος να έρθουμε ξανά και ξανά εδώ, ενώ το Ψάρι ημέρας (βλάχος) με τσιγαριαστά χόρτα και buerre blanc μυρωδικών συμπυκνώνει σε κάθε μπουκιά την καρδιά της ελληνικής φύσης και δοξάζει κάθε υλικό. Πολύ ενδιαφέροντα δείχνουν το Αρνί με χούμους, οφτή πατάτα, φέτα και κύμινο, το Striggla’s kebab με μοσχάρι black angus, το Κριθαρώτο φρέσκιας καραβίδας με εστραγκόν και το Καλαμάρι ρεβιθάδα με αγιορείτικο «αυγολέμονο».
Για επιδόρπιο πήραμε μια εξαιρετική εκδοχή της black forest, ανάλαφρη σαν σύννεφο, με γκανάς βανίλιας Μαδαγασκάρης, κραμπλ κακάο, κομποτέ αγριοκέρασο και κρεμέ μαύρης σοκολάτας. Την επόμενη φορά μας περιμένει cheesecake με μουστοκούλουρα και καμμένα ροδάκινα.
Στον κατάλογο των κρασιών θα βρούμε περίπου 60 ετικέτες εκλεκτών ντόπιων παραγωγών, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε ποτήρι.
Αφήσαμε την Striggla με τις καλύτερες εντυπώσεις και τη σιγουριά πως θα έρθουμε πολύ σύντομα. Ο χώρος με τις ξύλινες ροτόντες και τις άνετες καρέκλες, ο μελετημένος φωτισμός, η διακριτική μουσική, η οικεία ατμόσφαιρα και τα γευστικά πιάτα μας κέρδισαν με την πρώτη επίσκεψη.
Με τις προσφορές της Blue Star Ferries ταξιδεύουμε σε αγαπημένους προορισμούς σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο, με την άνεση και την πολυτέλεια που μας αξίζει.