Με μια επένδυση–ορόσημο οι Σκουριές οδηγούν την Ελλάδα σε νέα εποχή
Η Ελληνικός Χρυσός θέτει τα θεμέλια για έναν νέο μεταλλευτικό χάρτη στην Ελλάδα, με τεχνολογία αιχμής και διεθνή αντίκτυπο
Sponsored Content
Στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εκεί όπου η ιστορία της μεταλλευτικής δραστηριότητας ανά τους αιώνες στην πατρίδα μας, συναντά τη σύγχρονη τεχνολογία, γράφεται μια νέα σελίδα στο επενδυτικό αφήγημα της χώρας.
Το μεταλλείο των Σκουριών, πυλώνας των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός, προχωρά δυναμικά, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως μέρος μιας από τις σημαντικότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα και φέρνει μαζί του ένα δυναμικό που ξεπερνά τα σύνορα της Χαλκιδικής, στηρίζοντας την εθνική οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση.
Η πρόοδος με αριθμούς – Ορόσημο το πρώτο τρίμηνο του 2025
Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2025, η κατασκευή του έργου έχει αγγίξει το 66% της συνολικής προόδου της 2ης φάσης κατασκευής, με τις εργασίες να εξελίσσονται εντατικά και σε όλα τα επίπεδα: από τις υποδομές και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, μέχρι τις προσλήψεις και την επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Η εταιρεία επενδύει σταθερά στην ολοκλήρωση του έργου, με τις κεφαλαιακές δαπάνες να φτάνουν τα 83,8 εκατ. δολάρια μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Από αυτά, 6,4 εκατ. δολάρια αφορούν το επιταχυνόμενο λειτουργικό κεφάλαιο, δηλαδή επενδύσεις για τον εξοπλισμό και τη λειτουργική προετοιμασία πριν την εμπορική παραγωγή. Το συνολικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 για τη φάση 2 της κατασκευής ανέρχεται σε 588,7 εκατ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο για τη μελλοντική λειτουργία του μεταλλείου φτάνει τα 13,4 εκατ. δολάρια.
Η συνολική επένδυση στις Σκουριές αναμένεται να αγγίξει πλέον τα 1,06 δισ. δολάρια, με το έργο να παραμένει πλήρως χρηματοδοτημένο. Για το υπόλοιπο του έτους, προβλέπεται κεφαλαιακή δαπάνη ύψους 400-450 εκατ. δολαρίων, καθώς και 80-100 εκατ. δολάρια επιπλέον λειτουργικό κεφάλαιο.
Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με σύμμαχο την τεχνολογία
Το μεταλλείο των Σκουριών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2026, θα αποτελέσει το πιο σύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον τεχνολογικά προηγμένα στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ήδη ενεργό μεταλλείο της Ολυμπιάδας, θα εδραιώσει τη χώρα ως ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή παραγωγή χρυσού και χαλκού. Πλήρως αυτοματοποιημένο και ψηφιοποιημένο, θα ενσωματώνει τις τελευταίες καινοτομίες του κλάδου, μετατρέποντας τη Χαλκιδική σε κόμβο μεταλλευτικής τεχνολογίας.
Στο τέλος του 2025 προβλέπεται να ξεκινήσει η Φάση 1 της επιφανειακής εξόρυξης, ενώ ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος στην υπόγεια ανάπτυξη: το 95% του σχετικού εξοπλισμού έχει λάβει άδεια λειτουργίας, και κατά το τέταρτο τρίμηνο προβλέπεται η εξόρυξη δοκιμαστικής στοάς και η έναρξη δεύτερης.
Ένα από τα πιο κρίσιμα κατασκευαστικά μέτωπα είναι η εγκατάσταση αφύγρανσης τελμάτων, όπου οι εργασίες μεταλλικής κατασκευής και εγκατάστασης εξοπλισμού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Παράλληλα, η εγκατάσταση των δεξαμενών έχει ξεκινήσει, ενώ τα προκατασκευασμένα πλαίσια και τα εξαρτήματα των φιλτροπρεσσών έχουν ήδη παραδοθεί στο εργοτάξιο.
Οικονομική ανάσα και στρατηγικό αποτύπωμα
Το έργο δεν αφορά μόνο την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων. Είναι ένα στρατηγικής σημασίας επενδυτικό εγχείρημα, το οποίο αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο μεταλλευτικό χάρτη, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Παράλληλα, υποστηρίζει τον ρόλο της χώρας ως κόμβο στην ενεργειακή μετάβαση, αφού ο χαλκός είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ηλεκτροκίνησης και ψηφιακών υποδομών.
Η πρώτη παραγωγή συμπυκνώματος χαλκού-χρυσού αναμένεται μέσα στο α’ τρίμηνο του 2026, με την εμπορική λειτουργία να ξεκινά λίγο αργότερα μέσα στο ίδιο έτος. Η προβλεπόμενη παραγωγή ανέρχεται σε 135.000 – 155.000 ουγγιές χρυσού και 45 – 60 εκατ. λίβρες χαλκού για το 2026.
Για την υποστήριξη της παραγωγής, η εταιρεία προχωρά σε επίσπευση αγοράς κινητού εξοπλισμού εξόρυξης, επενδύοντας 154 εκατ. δολάρια σε επιταχυνόμενο λειτουργικό κεφάλαιο, ποσό που αρχικά προοριζόταν για μετά την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας.
Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο
Ταυτόχρονα, η επένδυση βάζει στο επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και με προτεραιότητα σε αυτό της περιοχής δραστηριοποίησης. Στο εργοτάξιο των Σκουριών απασχολούνται σήμερα περίπου 1.375 άτομα, από τα οποία 127 εργάζονται ήδη σε θέσεις που σχετίζονται με τη μελλοντική λειτουργία του μεταλλείου. Παράλληλα, προχωρά η εκπαίδευση χειριστών σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως τα φορτηγά CAT777, οι ερπυστριοφόροι προωθητές CAT D9 και οι ισοπεδωτές CAT160, εξοπλίζοντας το προσωπικό με τις δεξιότητες που απαιτεί η νέα εποχή της ψηφιακής εξόρυξης.
Ο μηχανολογικός σχεδιασμός του έργου έχει πλέον ουσιαστικά ολοκληρωθεί, ενώ οι βασικές προμήθειες έχουν διασφαλιστεί. Οι δραστηριότητες επιχειρησιακής ετοιμότητας εξελίσσονται σε όλα τα τμήματα, χτίζοντας το απαραίτητο υπόβαθρο για την απρόσκοπτη μετάβαση στην επόμενη φάση.
Ένα έργο που αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας
Οι Σκουριές είναι μια επένδυση που αφορά όχι μόνο τον ορυκτό πλούτο αλλά και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Με τη μακροπρόθεσμη αξία που δημιουργεί για την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά και τη δυνατότητα να μετατρέψει την Ελλάδα σε κορυφαία χώρα παραγωγής χρυσού και χαλκού στην Ευρώπη, το έργο των Σκουριών είναι καθοριστικό για τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Η INALAN κατακτά επισήμως την κορυφή, λαμβάνοντας την πιστοποίηση της Ookla της διεθνώς αναγνωρισμένης πλατφόρμας Speedtest, ως ο πάροχος με το ταχύτερο σταθερό internet σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι ειδικοί του Ρευματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις για τους τύπους της πάθησης, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή της.