4 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες κάνουν πράξη την κυκλική οικονομία με μετρήσιμα αποτελέσματα

Πάνω από 730 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO₂eq) λιγότεροι, χάρις στις κυκλικές συνεργασίες 4 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα δραστηριοποίησης με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και με σημείο αναφοράς τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης.

Sponsored Content


Πρότυπο κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και καινοτόμες συνέργειες, ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης συγκεντρώνει όλες τις αρετές του σύγχρονου επιχειρείν, διαγράφοντας μια αξιοσημείωτη, δυναμική πορεία επιτυχίας και εξέλιξης. Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης αποτελεί μια δυναμική ελληνική επιχειρηματική οντότητα με ξεκάθαρη στρατηγική εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογική καινοτομία και την κυκλική οικονομία. Εδώ και χρόνια αναπτύσσει προϊόντα και λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, προάγοντας υπεύθυνες παραγωγικές πρακτικές και επενδύοντας διαρκώς σε συστήματα με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Σήμερα, ο Όμιλος αναγνωρίζεται ως κόμβος καινοτομίας και βιωσιμότητας, με πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την εφαρμοσμένη έρευνα, τη βιομηχανική τεχνογνωσία και τη συνεργασία με κορυφαίους ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Η στρατηγική του Ομίλου συνδυάζει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, δύο θεμελιώδεις αξίες σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, ενεργειακές κρίσεις και μεταβαλλόμενα πρότυπα καταναλωτικής και θεσμικής συμπεριφοράς. Για τον Όμιλο, η ανθεκτικότητα ενσωματώνει τεχνολογική ευελιξία, προϊοντική διαφοροποίηση και κυρίως τη συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου είναι πολυεπίπεδο και όπως θα ανέμενε κανείς εστιασμένο στη βιωσιμότητα. Όπως αναφέρει ο Δρ. Θεόδωρος Τσούφης, Μηχανικός Επιστήμης Υλικών και Επικεφαλής Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης του κλαδου συσκευασίας του Ομίλου, «ήδη, ο Όμιλός μας έχει αναπτύξει τεχνολογικές λύσεις που του επιτρέπουν να παράγει προϊόντα με 100% χρήση ανακυκλωμένης πρώτης ύλης, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα ή την ασφάλεια. Η πρόκληση δεν είναι μόνο να ενσωματώνουμε ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, αλλά να διασφαλίζουμε ότι τα τελικά προϊόντα υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των πελατών μας σε αντοχή, απόδοση και αισθητική. Όταν βλέπεις ένα προϊόν που σχεδιάστηκε από πλήρως ανακυκλωμένο υλικό να έχει την ίδια απόδοση με ένα από παρθένα πρώτη ύλη, νιώθεις ότι η δουλειά σου έχει αντίκτυπο. Είναι απόδειξη ότι η αλλαγή είναι εφικτή και μετρήσιμη».  

Πρόσκληση για συνέργειες προς μια κυκλική παραγωγική μετάβαση
Μέσα από συνεργασίες με κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, ο Όμιλος κάνει την  κυκλική οικονομία πράξη. Τα μοντέλα συνεργασίας που εφαρμόζονται, όπως το κλειστό κυκλικό σύστημα ανακύκλωσης, λειτουργούν ως πρότυπα για την ελληνική μεταποίηση και ανοίγουν το δρόμο για την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών. Έτσι, ο  Όμιλος Πλαστικά Θράκης ενισχύει τη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας και δημιουργεί νέο υπόδειγμα παραγωγής.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της  συλλογικής δράσης, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία μιας ευρύτερης οικολογικής συμμαχίας και καλεί και άλλες επιχειρήσεις να επανασχεδιάσουν τα προϊόντα τους και να ενταχθούν σε ένα εγχείρημα που περιλαμβάνει:

  • - Επαναφορά υλικών στην παραγωγή ως πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας
  • - Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας του Ομίλου σε πλήρως λειτουργικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας

«Η δημιουργία βιομηχανικών οικοσυστημάτων με κλειστό κύκλο αποτελεί τη βάση για μια νέα εποχή υπεύθυνης παραγωγής, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και κάθε υλικό αποκτά δεύτερη ζωή, αντίστοιχης αξίας με την αρχική του», επισημαίνει ο κ. Τσούφης.

Σημείο αναφοράς για το συνεργατικό αυτό πνεύμα αποτελεί η πλατφόρμα κυκλικής οικονομίας «In the Loop», ένα πρωτοποριακό μοντέλο συνεργασίας μεταξύ βιομηχανιών, επιχειρήσεων, brands και καταναλωτών. Με περισσότερες από 250 επιχειρήσεις-μέλη, η πλατφόρμα συντονίζει πλήρεις κύκλους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές «Reduce - Reuse – Recycle». Μέσω αυτής, ο Όμιλος προωθεί συνεργατικά μοντέλα, ενθαρρύνει νέες βιώσιμες πρακτικές και διαχέει τεχνογνωσία σε ολόκληρο το οικοσύστημα της ελληνικής παραγωγής. 


Όταν η κυκλικότητα παράγει αποτέλεσμα
Οι στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης με κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις συνιστούν χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμοσμένης κυκλικής οικονομίας, με απτά αποτελέσματα που εκτείνονται πέρα από τα όρια των επιμέρους κλάδων. Ουσιαστικά, μιλάμε για πάνω από 730 τόνους CO2eq λιγότερους χάρη στις κυκλικές συνεργασίες του Ομίλου Πλαστικά Θράκης.

Ενδεικτικά παραδείγματα συνεργασιών:



Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας – Reduce Reuse | Recycle – στην πράξη μέσα από τη συνεργασία του Ομίλου Πλαστικά Θράκης με τη ΜΕΒΓΑΛ (αριστερά) και του Ομίλου Druckfarben (δεξιά)

Με τη ΜΕΒΓΑΛ, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο του προγράμματος In the Loop, ο Όμιλος υλοποίησε στοχευμένες δράσεις μείωσης υλικών συσκευασίας, επιτυγχάνοντας μείωση της χρήσης πλαστικού κατά 40 τόνους, χάρη στη χρήση ελαφρύτερων συσκευασιών και την επαναχρησιμοποίηση παλετοκιβωτίων. Επιπλέον, εξοικονομήθηκαν 97 τόνοι χαρτιού, ενώ περισσότεροι από 30 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων μετατράπηκαν σε νέα προϊόντα, μειώνοντας τις εκπομπές κατά 95 τόνους CO2eq. Περαιτέρω μείωση επιτυγχάνεται από τη μείωση του βάρους των προϊόντων η οποία εκτιμάται σε 90 τόνους CO2eq  και από την αποφυγή της απόρριψης των αποβλήτων σε 1800 κιλά. 

Όπως δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος: «Συνεργαζόμαστε με τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης στην υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών που δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της κυκλικής οικονομίας, βασισμένες στη σταθερή μας δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος.» Και προσθέτει: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η μακρόχρονη συνεργασία μας με τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης επεκτάθηκε και σε περιβαλλοντικές πρακτικές, τις οποίες εφαρμόζουμε από κοινού. Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη των συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων, ιδίως όταν αυτές αποσκοπούν στο κοινό καλό». 


Με τη HELLENiQ ENERGY, σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο, κλειστό κυκλικό σύστημα ανακύκλωσης  βιομηχανικών συσκευασιών 


Με τη HELLENiQ ENERGY, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα πλήρως λειτουργικό, κλειστό κυκλικό σύστημα ανακύκλωσης  βιομηχανικών συσκευασιών, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO₂, βέλτιστη αξιοποίηση των πρώτων υλών και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ανακυκλωμένων υλικών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία-ορόσημο για την ελληνική βιομηχανία, που συνδυάζει τεχνογνωσία, καινοτομία και κοινό όραμα. Με κάθε κλειστό κύκλο επιτυγχάνεται η δημιουργία 100% ανακυκλώσιμων σάκων, οι οποίοι αρχικά περιείχαν 18% ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο, μειώνοντας έτσι το ανθρακικό τους αποτύπωμα κατά 15%. Το 2025, η χρήση ανακυκλωμένου υλικού έχει φτάσει στο 50%, με αποτέλεσμα τη μείωση του αποτυπώματος κατά 45%. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, έχει αποφευχθεί η χρήση άνω των 275 τόνων πλαστικού. Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης συλλέγει και αξιοποιεί το σύνολο των αποβλήτων από την παραγωγική διαδικασία της θυγατρικής του Ομίλου DIAXON, μετατρέποντάς τα σε ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της παρθένου πρώτης ύλης σε ποικιλία προϊόντων που παράγονται στα υπόλοιπα εργοστάσια του Ομίλου στην Ξάνθη, ενώ η παραγόμενη ποσότητα έχει ήδη ξεπεράσει τους 2.000 τόνους σε βάθος τετραετίας, με άλλα λόγια συνολικά 2.275 τόνοι δεν έγιναν απόβλητα. Για την ίδια περίοδο, η  μείωση του CO2eq εκτιμάται σε 200 τόνους από την αποφυγή της απόρριψης των αποβλήτων και σε 330 τόνους από τη χρήση ανακυκλωμένου υλικού, δηλαδή σύνολο 530 τόνοι. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σάκος που φεύγει από το εργοστάσιο είναι μια πράξη περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Με τη Druckfarben, σε επίπεδο συσκευασίας των προϊόντων KRAFT Paints και BIOCLIMA, διαμορφώθηκε ένα κυκλικό μοντέλο υλικών συσκευασίας, όπου το 46% των υλικών προέρχεται πλέον από πιστοποιημένες ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, ενώ 7 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων έχουν συλλεχθεί και επαναχρησιμοποιηθεί, περιορίζοντας τη χρήση φυσικών πόρων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας. Πρόκειται για μείωση που εκτιμάται σε 60 τόνους CO2eq τα  τελευταία 3 χρόνια. 

Το μέλλον είναι συλλογικό
Τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η κυκλική οικονομία μπορεί να εφαρμοστεί ολιστικά, με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, όταν υπάρχει σχέδιο, τεχνογνωσία και ισχυρή οικολογική συνείδηση. Κοινός παρονομαστής των συνεργασιών είναι η υιοθέτηση κυκλικών λύσεων με πρακτική εφαρμογή, που ενισχύουν τη βιωσιμότητα όχι μόνο για τον Όμιλο, αλλά και για τους στρατηγικούς του εταίρους.
Σε έναν κόσμο όπου η παραγωγή επαναπροσδιορίζεται μέσα από τις αρχές της βιωσιμότητας, οι συνεργασίες αυτές αναδεικνύουν πώς η κυκλικότητα μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από ρεαλιστικά, λειτουργικά μοντέλα, τα οποία συνδυάζουν τεχνογνωσία, κοινό όραμα και μακροπρόθεσμη δέσμευση.
Οι επικεφαλής των εταιρειών συμφωνούν ότι η συνένωση δυνάμεων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, όταν υπάρχει κοινό όραμα. Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και βιώσιμες πρακτικές, δημιουργούνται προϊόντα που ενισχύουν την κυκλική οικονομία και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.
Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν αφορούν μόνο τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης, αλλά αποτελούν την καρδιά ενός ευρύτερου οικοσυστήματος συνεργασιών που αναδεικνύουν πώς η βιωσιμότητα και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρχουν και να προχωρούν παράλληλα. Η προσδοκία είναι ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμα, δημιουργώντας μια πιο ανθεκτική και πράσινη βιομηχανία στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr