Υπέρταση: Διπλά προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα

Υπέρταση: Διπλά προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα

Η χορήγηση κορτικοειδών από του στόματος σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα μπορεί σωρευτικά να σχετίζεται με υπέρταση για όσους τα παίρνουν τακτικά, διαπίστωσε νέα έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύεται στο περιοδικό CMAJ (Canadian Medical Association Journal)

200323174616_shutterstock_165661502
Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει έναν στους πέντε ενήλικες σε όλο τον κόσμο και μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει συσχέτιση μεταξύ της πάθησης και κορτικοειδών που λαμβάνονται από το στόμα παρόλο που τα στοιχεία δεν κατέληξαν σε αποδείξεις.

Η εν λόγω μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 71.000 ασθενείς στην Αγγλία και εξέτασε τη σχέση μεταξύ δόσεων γλυκοκορτικοειδών από το στόμα και υπέρτασης, σε ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες (μεταξύ 1998 και 2017). Οι πιο κοινές υποκείμενες ασθένειες ήταν η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (35%) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (28%). Αυτό, λοιπόν, που βρήκαν είναι ότι όταν οι ασθενείς έφταναν σε υψηλές σωρευτικά δόσεις, τα ποσοστά υπέρτασης αυξάνονταν αναλογικά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης