Η νόσος - μάστιγα από την οποία πάσχουν 451 εκατομμύρια ενήλικες

Η νόσος - μάστιγα από την οποία πάσχουν 451 εκατομμύρια ενήλικες

Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο, όσο κι αν (θεωρούμε ότι) έχουμε εξοικειωθεί με τη χρόνια πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη: το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 451 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη και άλλοι 242 εκατομμύρια ασθενείς θα προστεθούν τα επόμενα 25 χρόνια

diavitis
Η νόσος-μάστιγα του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής, της διατροφικής υπερβολής και της καθιστικής ζωής εξελίσσεται σε επιδημία που προβληματίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστημονικές εξελίξεις είναι τέτοιες που σε συνάρτηση με την καλύτερη ευαισθητοποίηση ανοίγουν διάπλατα παράθυρο αισιοδοξίας. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) ας δούμε τι ακριβώς ισχύει για την επιδημία που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο, όσο κι αν (θεωρούμε ότι) έχουμε εξοικειωθεί με τη χρόνια πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη: το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού (451 εκατομμύρια ενήλικες) πάσχουν από διαβήτη και άλλοι 242 εκατομμύρια ασθενείς θα προστεθούν τα επόμενα 25 χρόνια. Τα 1,1 εκατομμύρια ασθενείς έχουν διαβήτη τύπου 1 και είναι ηλικίας έως 19 χρόνων. Οι επιπλοκές της νόσου αποδεικνύονται μοιραίες για εκατομμύρια ασθενείς ετησίως – μόνο το 2017 περισσότεροι από 4 εκατομμύρια κατέληξαν κυρίως λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών. Ο διαβήτης παρουσιάζει ανοδική τάση και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου, που έγινε το 2016 σε συνεργασία των Ιατρικών Σχολών της χώρας, από το 1989 μέχρι σήμερα η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 έχει τετραπλασιαστεί και υπολογίζεται ότι η νόσος αφορά το 11%-12% του πληθυσμού. Επιπλέον, καταγράφεται σημαντική αλλαγή στην αύξηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 1 (υπολογίζεται στο 3% κάθε χρόνο), ο οποίος, ενώ αφορούσε κυρίως μικρές ηλικίες, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες (μετά τα 40 έτη), σε ποσοστό άνω του 40%.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης