Καρκίνος Μαστού: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Καρκίνος Μαστού: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Ο πληθυσμιακός έλεγχος και η απόλυτη ευαισθητοποίηση των γυναικών είναι οι δύο εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι μόνο το 20% των κλινικών ευρημάτων είναι κακοήθειες οι οποίες χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση

191007131750_breast-cancer6b
Καρκίνος γενικά μπορεί να θεωρηθεί μια βλάβη στην αναπαραγωγή των κυττάρων. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί στα κύτταρα που βρίσκονται στους πόρους (πορογενές καρκίνωμα) ή από τα λόβια του μαστού (λοβιακή κακοήθεια).

Είναι ο δεύτερος πλέον συχνός καρκίνος και ο πρώτος στο γυναικείο πληθυσμό. Υπολογίζεται δε ότι στην Αμερική, μια στις 12 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο μαστού μια φορά στη ζωή τους. Η American Cancer Society υπολόγισε ότι το 2012 εμφανίστηκαν περισσότερες από 226.000 νέες περιπτώσεις διηθητικής κακοήθειας και περίπου 63.000 νέες περιπτώσεις in situ καρκινώματος. Μετά από την αύξηση που παρουσιάστηκε για περίπου μια 20ετια από το 2004 σταθεροποιήθηκε η επίπτωση (incidence rates) και από ό,τι δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μείωση. Η πενταετής επιβίωση υπολογίζεται πλέον σε περίπου 85% και αυτή έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με την δεκαετία του 90 λόγω κυρίως λόγω της ευαισθητοποίησης των γυναικών αλλά και των νέων διαγνωστικών μεθόδων.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης