Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

emminopausi2a

Όσες γυναίκες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών, είχαν σχεδόν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο

Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν από τα 45 τους χρόνια σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα ενώ ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται για τις γυναίκες που είναι χρόνια καπνίστριες.

Αν και πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που είναι συχνότερος στους άνδρες από τις γυναίκες, το θηλυκό φύλο έχει λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης με τη θνησιμότητα να είναι περίπου 40% μεγαλύτερη. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 27.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με τον εν λόγω καρκίνο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Mohammad Abufaraj ανέλυσαν τα στοιχεία 220.000 γυναικών διαπιστώνοντας πως όσες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών, είχαν σχεδόν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν οι γυναίκες που κάπνιζαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης επανέρχεται στο ίδιο επίπεδο με τις μη καπνίστριες.

«Το κάπνισμα παραμένει ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Επίσης το κάπνισμα συνδέεται με εμφάνιση της εμμηνόπαυσης σε μικρότερη ηλικία, συνεπώς αυξάνει τον κίνδυνο γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου», δήλωσε ο Δρ. Abufaraj.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stafida

Είναι μία από τις υπερτροφές που παράγει η ελληνική γη και παρέχει πλειάδα θρεπτικών συστατικών. Διόλου τυχαία την έχουν αποκαλέσει «μαύρο χρυσό». Βάλτε αυτή την πολύτιμη τροφή στην καθημερινότητά σας

mpakaliaros

Η 25η Μαρτίου χαρακτηρίζεται από το παραδοσιακό της φαγητό που δεν είναι άλλο από το μπακαλιάρο με σκορδαλιά - Τι να προσέξετε για να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας