App ανιχνεύει τον σακχαρώδη διαβήτη

App ανιχνεύει τον σακχαρώδη διαβήτη

Στη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα ανιχνεύει τον σακχαρώδη διαβήτη με τη βοήθεια ενός smartphone, ακόμα κι αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, προχώρησαν επιστήμονες

diavitiki_gynaika
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι ανάμεσα στους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ένας στους τρεις ανθρώπους που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι νοσούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς θεραπεία, με αδιάγνωστη τη νόσο.

Σύντομα όμως θα υπάρχει μία νέα εφαρμογή η οποία θα διαγιγνώσκει την ασθένεια. Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας μία δημοφιλής εφαρμογή στα smartphones η οποία μετρά τον καρδιακό παλμό χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα θα βοηθά και στον εντοπισμό συμπτωμάτων σακχαρώδους διαβήτη ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Ακόμα κι αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, συνακόλουθα και στην κυκλοροφορία του αίματος. Συχνά αναφέρονται ως αγγειακές αλλαγές. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια θέλησαν να ελέγξουν αν ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εντοπιστεί με τη χρήση της κάμερας ενός κινητού τηλεφώνου και σήματος φωτοπληθυσμογραφίας (PPG), το οποίο μπορεί να εντοπίσει τις αγγειακές αλλαγές βασιζόμενο στη ροή του αίματος.

«Είναι μία μέτρηση η οποία ήδη γίνεται από τα smartphones και τις φορητές συσκευές για να καταγράφουν τον καρδιακό παλμό. Μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε τις αγγειακές αλλαγές που συνδέονται με τον σακχαρώδη διαβήτη», δήλωσε ο Robert Avram, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο Δρ. Avram ανέφερε πως «οι παραλλαγές στον όγκο του αίματος οι οποίες συμβαίνουν με κάθε χτύπο της καρδιάς μπορούν να καταγραφούν από τη λάμψη του φλας ενός smartphone σε ένα δάκτυλο. Με κάθε συστολή της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται στα αιμοφόρα αγγεία αναγκάζοντάς τα να διασταλούν, κάτι που αυξάνει την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται στο δέρμα από τον οπτικό αισθητήρα της κάμερας του τηλεφώνου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδωθεί σε σχήμα κύματος αντιπροσωπεύοντας την ογκομετρική αλλαγή του όγκου του αίματος στο αγγείο».

«Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να είναι ασυμπτωματικός για μεγάλη χρονική περίοδο ενώ τα αιμοφόρα αγγεία να υπόκεινται σε σιωπηρές αλλαγές κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αυτή η επίδραση καθιστά ακόμα πιο σημαντική για μας τη δημιουργία οικονομικών, μη επεμβατικών τρόπων για να εξεταστούν εκατομμύρια ανθρώπων. Βασιζόμενοι στα ευρήματά μας συμπεραίνουμε πως αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να γίνει ένας οικονομικός τρόπος για την εξέταση του διαβήτη στο σπίτι καθώς μπορεί να εντοπιστεί από κάθε σύστημα το οποίο διαθέτει μία κάμερα με φλας, και ο περισσότερος κόσμος έχει ένα smartphone».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης