Ντομάτα: Ο πανίσχυρος προστάτης του ήπατος

Ντομάτα: Ο πανίσχυρος προστάτης του ήπατος

Το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους διήθησης του ήπατος, φλεγμονής και καρκίνου του ήπατος

ntomata_1
Στον αγώνα κατά του καρκίνου, έχουμε στη φαρέτρα μας ένα εκπληκτικό όπλο: το φαγητό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Xiang-Dong Wang, επικεφαλής επιστήμονας και βοηθός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Γήρανση Jean Mayer USDA του Πανεπιστημίου Tufts, πραγματοποίησε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Research Cancer Prevention Research, στην οποία εξέτασε την προληπτική δράση της ντομάτας κατά του καρκίνου, ως μια τροφή πλούσια σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια φυσική χρωστική που δίνει σε πολλά φρούτα και λαχανικά το κοκκινωπό τους χρώμα.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ποντίκια που βρίσκονταν σε βρεφική ηλικία μολύνθηκαν στο ήπαρ με καρκινογόνες ουσίες και έπειτα τράφηκαν με μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στη δυτικού τύπου διατροφή. Η διατροφή κάποιων ποντικιών είχε εμπλουτιστεί με ντομάτα που περιείχε λυκοπένιο και άλλων όχι. Έτσι, οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά πόσο η ντομάτα προστάτευσε τα ποντίκια από τη φλεγμονή και τον καρκίνο.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες
Σύμφωνα με τον Δρ. Xiang-Dong Wang, αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι η ντομάτα, μια τροφή πλούσια σε λυκοπένιο, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τις πιθανότητες για λιπώδη διήθηση του ήπατος, φλεγμονή και καρκίνο του ήπατος, παθήσεις που προάγονται από τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που κατανάλωναν τα ποντίκια. Αντίθετα, στα ποντίκια που τράφηκαν με ντομάτα αυξήθηκε η ποσότητα και η ποικιλία του ωφέλιμου μικροβιώματος και εμποδίστηκε η υπερβολική ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η ντομάτα είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τα συμπλήρωματα λυκοπενίου για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις άλλων θρεπτικών ουσιών σε ολόκληρη τη ντομάτα, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, τα μέταλλα, οι φαινολικές ενώσεις και οι διαιτητικές (φυτικές) ίνες.

Κλείσιμο
Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών υψηλής ποιότητας, για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του λυκοπενίου της ντομάτας στη μείωση του κινδύνου φλεγμονής και παθήσεων του ήπατος. Προς το παρόν, πάντως, θεωρείται ότι η κατανάλωση ολόκληρων τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη καρκίνων από ότι η μεμονωμένη πρόσληψη λυκοπενίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης