Διπλασιάστηκε ο αριθμός των εφήβων που ατμίζουν

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των εφήβων που ατμίζουν

Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό εφήβων που δοκιμάζουν το άτμισμα και δεν συνειδητοποιούν ότι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει νικοτίνη

hlektroniko_tsigaro_efivos__1_
Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που δοκιμάζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Μία αναφορά από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει ότι περίπου ένα στα έξι παιδιά ή έφηβοι ηλικίας από 11 έως 18 ετών έχουν δοκιμάσει το άτμισμα με πολλούς εξ αυτών να λένε ότι τους άρεσαν οι γεύσεις.

Η μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου δείχνει ότι πριν πέντε χρόνια το 70% των παιδιών και των νέων ανθρώπων που δοκίμασαν το άτμισμα είχαν προηγουμένως δοκιμάσει τσιγάρο. Μόλις το 46% από εκείνους που πειραματίστηκαν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο τον προηγούμενο χρόνο είχαν προηγουμένως καπνίσει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 2.000 νέοι.

Συνολικά, το 15,9% από αυτούς που συμμετείχαν σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ (11-18 ετών) ανέφεραν ότι έχουν δοκιμάσει το άτμισμα, σύμφωνα με δεδομένα του 2018, μία αύξηση από 8,1% συγκριτικά με το 2014.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν συνέχισαν αυτή την κακή συνήθεια αλλά το 3,4% κατέταξε τον εαυτό του στους ατμιστές, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 1,6% που επικρατούσε πέντε χρόνια πριν.

«Ο πειραματισμός και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί σταθερά με την πάροδο των ετών», γράφει η αναφορά.
Όταν εκείνοι που είχαν δοκιμάσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ρωτήθηκαν γιατί, το 57,2% είπε ότι ήθελαν να δοκιμάσουν ενώ το 16,1% είπε ότι τους άρεσε η γεύση.

Ο καθηγητής John Newton, δήλωσε πως «η Βρετανία δεν παρατηρούσε αυτό το είδος των τάσεων που παρατηρούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένας στους πέντε νέους ανθρώπους υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί τακτικά ηλεκτρονικό τσιγάρο».
«Ενώ όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι πειραματίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο το κομβικό σημείο είναι πως λίγοι εξ αυτών το συνεχίζουν με το ποσοστό των τακτικών χρηστών να παραμένει χαμηλό ειδικά ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά τους ανθρώπους έχουν τη συνήθεια να καπνίζουν ή να ατμίζουν στοχεύοντας πάντα σε μία γενιά μακριά από τον καπνό», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης