Το σύγχρονο «αντίδοτο» για τον χρόνιο πόνο

190211180450_ponos

Με ποιο τρόπο μπορεί να ξεπεραστεί το σύνδρομο αποτυχημένης επέμβασης στην σπονδυλική στήλη

Ο χρόνιος μη καρκινικός πόνος είναι πολύ συχνός πλέον και οι αιτίες του είναι συνήθως τα ρευματικά νοσήματα, ο διαβήτης, τα τραύματα και οι προηγηθείσες επεμβάσεις. Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη μερικές φορές συνεχίζουν να υποφέρουν από χρόνιο πόνο συνήθως στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στα κάτω άκρα (ισχιαλγία).

Τι είναι το σύνδρομο FBSS;

Το σύνδρομο που ονομάζεται FBSS (Failed back surgery syndrome) είναι γνωστό ως «Σύνδρομο αποτυχημένης επέμβασης στην σπονδυλική στήλη», αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η επέμβαση είναι αποτυχημένη. Μπορεί κάλλιστα να είναι μια επιτυχημένη επέμβαση (δισκεκτομή, πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία κ.τλ.) αλλά ο ασθενής να συνεχίζει να έχει χρόνιο πόνο στην περιοχή.

Μπορεί να πονάει κανείς ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση;

Ναι, αυτό γίνεται γιατί η μετάδοση και η αντίληψη του πόνου δεν σταματάει, παρόλο που έχει αρθεί το ερέθισμα ή η βλάβη η οποία αρχικά τον δημιούργησε. Η επανεπέμβαση συνήθως πρέπει να αποφεύγεται μιας και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Ο ασθενής νιώθει οσφυαλγία με ή χωρίς ισχιαλγία και τα παυσίπονα δεν μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο. Μάλιστα, ο ασθενής αναγκάζεται να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις παυσίπονων χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mumson

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι μητέρες που δεν είναι ικανοποιημένες από την ποιότητα της σχέσης τους με τον σύντροφό τους τείνουν να μιλούν περισσότερο στα παιδιά τους, κυρίως όταν αυτά είναι αγόρια