Το σύγχρονο «αντίδοτο» για τον χρόνιο πόνο

190211180450_ponos

Με ποιο τρόπο μπορεί να ξεπεραστεί το σύνδρομο αποτυχημένης επέμβασης στην σπονδυλική στήλη

Ο χρόνιος μη καρκινικός πόνος είναι πολύ συχνός πλέον και οι αιτίες του είναι συνήθως τα ρευματικά νοσήματα, ο διαβήτης, τα τραύματα και οι προηγηθείσες επεμβάσεις. Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη μερικές φορές συνεχίζουν να υποφέρουν από χρόνιο πόνο συνήθως στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στα κάτω άκρα (ισχιαλγία).

Τι είναι το σύνδρομο FBSS;

Το σύνδρομο που ονομάζεται FBSS (Failed back surgery syndrome) είναι γνωστό ως «Σύνδρομο αποτυχημένης επέμβασης στην σπονδυλική στήλη», αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η επέμβαση είναι αποτυχημένη. Μπορεί κάλλιστα να είναι μια επιτυχημένη επέμβαση (δισκεκτομή, πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία κ.τλ.) αλλά ο ασθενής να συνεχίζει να έχει χρόνιο πόνο στην περιοχή.

Μπορεί να πονάει κανείς ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση;

Ναι, αυτό γίνεται γιατί η μετάδοση και η αντίληψη του πόνου δεν σταματάει, παρόλο που έχει αρθεί το ερέθισμα ή η βλάβη η οποία αρχικά τον δημιούργησε. Η επανεπέμβαση συνήθως πρέπει να αποφεύγεται μιας και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Ο ασθενής νιώθει οσφυαλγία με ή χωρίς ισχιαλγία και τα παυσίπονα δεν μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο. Μάλιστα, ο ασθενής αναγκάζεται να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις παυσίπονων χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης