Πώς οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν την αντίληψή μας

woman-1149911_1920

Δεν είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του άλλου

Θα ήθελα να σου εξηγήσω πόσο έντονα επηρεάζουν οι πεποιθήσεις τη ζωή μας. Οι βαθιές και ασυνείδητες πεποιθήσεις μας αποτελούν το φίλτρο της αντίληψής μας. Και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση επηρεάζει τα συναι­σθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Αλλά ισχύει και το αντίστροφο: οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την αντίληψή μας.

Έτσι, αν συναντήσεις κάποιον που –θεω­ρείς ότι– υπερέχει σε σύγκριση μ’ εσένα, μπορεί να ξυπνήσουν μέσα σου αισθήματα κατωτερότητας. Αλλά αν είσαι σε καλή μέρα και νιώθεις δυνατός και επιτυχημένος, μπορεί κάλλιστα να αντιληφθείς τον ίδιο άνθρωπο ως ισότιμο ή ακόμα και υπο­δεέστερό σου.

Όσο πιο πολύ συνειδητοποιούμε όλες αυτές τις διεργασίες και τους συσχετισμούς, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να αλλά­ξουμε την οπτική μας γωνία, τα συναισθήματα και, τελικά, τη συμπεριφορά μας. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να αποστασιο­ποιηθούμε ψυχικά από το πρόβλημά μας. Όσο είμαστε πλήρως ταυτισμένοι με τις αρνητικές μας πεποιθήσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αυτές αποτελούν την πραγματικότητά μας – και άρα είναι αδύνατον να τις αποβάλουμε.

Δεν είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του άλλου. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούμε να επηρεά­σουμε είναι ο εαυτός μας. Αν, λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση, θα πρέπει να δουλέψουμε το δικό μας κομμάτι.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο της Stefanie Stahl «Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας».

topaidi-book
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του. Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Το «Παιδί που κρύβουμε μέσα μας» θα μας βοηθήσει ννα απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Πηγή Blog Διόπτρα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

190517213252_processed_food

Μπορεί διάφορες δημοφιλείς δίαιτες απώλειας βάρους να δαιμονοποιούν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή τρόφιμα, υπάρχει όμως κι ένα που είναι κοινό σε όλες: τα επεξεργασμένα τρόφιμα

190520124100_cat1

Αναγνωρίζει η γάτα το όνομά της σε μια ομιλία; Ναι, το αναγνωρίζει! Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι γάτες έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν το όνομά τους σε μια σειρά από λέξεις

190515204411_kid_pediatrician2

Η μηνιγγίτιδα περιλαμβάνεται ακόμη στα νοσήματα-απειλές για τα παιδιά και ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β μετατρέπεται σε μία αδιαπέραστη ασπίδα για τους παιδικούς οργανισμούς.

190514121503_hygeia2

Με τη νέα μέθοδο του ενδαγγειακού υπερήχου μειώνεται η χρήση σκιαγραφικού και ο χρόνος έκθεσης στην ακτινοβολία της ακτινοσκόπησης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης των διαστάσεων του ανευρύσματος με ακρίβεια