Πώς οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν την αντίληψή μας

woman-1149911_1920

Δεν είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του άλλου

Θα ήθελα να σου εξηγήσω πόσο έντονα επηρεάζουν οι πεποιθήσεις τη ζωή μας. Οι βαθιές και ασυνείδητες πεποιθήσεις μας αποτελούν το φίλτρο της αντίληψής μας. Και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση επηρεάζει τα συναι­σθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Αλλά ισχύει και το αντίστροφο: οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την αντίληψή μας.

Έτσι, αν συναντήσεις κάποιον που –θεω­ρείς ότι– υπερέχει σε σύγκριση μ’ εσένα, μπορεί να ξυπνήσουν μέσα σου αισθήματα κατωτερότητας. Αλλά αν είσαι σε καλή μέρα και νιώθεις δυνατός και επιτυχημένος, μπορεί κάλλιστα να αντιληφθείς τον ίδιο άνθρωπο ως ισότιμο ή ακόμα και υπο­δεέστερό σου.

Όσο πιο πολύ συνειδητοποιούμε όλες αυτές τις διεργασίες και τους συσχετισμούς, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να αλλά­ξουμε την οπτική μας γωνία, τα συναισθήματα και, τελικά, τη συμπεριφορά μας. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να αποστασιο­ποιηθούμε ψυχικά από το πρόβλημά μας. Όσο είμαστε πλήρως ταυτισμένοι με τις αρνητικές μας πεποιθήσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αυτές αποτελούν την πραγματικότητά μας – και άρα είναι αδύνατον να τις αποβάλουμε.

Δεν είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του άλλου. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούμε να επηρεά­σουμε είναι ο εαυτός μας. Αν, λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση, θα πρέπει να δουλέψουμε το δικό μας κομμάτι.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο της Stefanie Stahl «Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας».

topaidi-book
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του. Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Το «Παιδί που κρύβουμε μέσα μας» θα μας βοηθήσει ννα απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Πηγή Blog Διόπτρα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

flu_arthro

Με τους εκατοντάδες ιούς του κρυολογήματος να έχουν την τιμητική τους αυτό το διάστημα - όπως θα έχουν και τους επόμενους μήνες- και να μας περιτριγυρίζουν σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ο τρόπος για να θωρακιστεί κάποιος και να προστατευτεί από την επέλαση των χειμερινών ιών μπορεί να είναι απόλυτα... φυσικός, δηλαδή να προέρχεται από το πλούσιο "οπλοστάσιο" της φύσης, και συγκεκριμένα από τις κυψέλες και τους πληθυσμούς των μελισσών.

student_wake_up

μαθητές ωφελούνται πολλαπλώς, αν το σχολείο ξεκινά πιο αργά, αποκαλύπτει η μελέτη  - Πιο προσεκτικοί στα μαθήματα το επόμενο πρωί οι «υπναράδες» - Έκαναν κατά μέσο όρο δύο λιγότερες απουσίες μέσα στο σχολικό έτος

christmas-present

Το παραδοσιακό παιχνίδι, όπως ένα επιτραπέζιο, υπερτερεί έναντι του ψηφιακού, όσον αφορά τη σωστή ανάπτυξη των μικρών παιδιών, τονίζει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

fax

Το απαρχαιωμένο σύστημα μετάδοσης δεδομένων, παρά τις προσπάθειες να αντικατασταθεί τελείως, επιμένει και αντιστέκεται σε όλο τον κόσμο έχοντας «οχυρωθεί» σε διάφορες περιοχές και επαγγέλματα