Φοβάμαι ότι το παιδί μου έχει κατάθλιψη, τι πρέπει να κάνω;

depress_kid

Oι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διάγνωση της κατάθλιψης απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και παρακολούθηση, και είναι πάντα υπόθεση ενός ειδικού

Όσο ανησυχητικά και αν φαντάζουν για τους γονείς ορισμένα συμπτώματα στη συμπεριφορά του παιδιού, τα οποία τείνουν να τα ερμηνεύουν ως «καταθλιπτικά» ανατρέχοντας σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή συζητώντας μεταξύ τους για αυτά…

Oι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διάγνωση της κατάθλιψης απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και παρακολούθηση, και είναι πάντα υπόθεση ενός ειδικού, εν προκειμένω ενός ψυχολόγου. Μόνο ο ψυχολόγος μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει με ασφάλεια τους φόβους ενός γονέα, ότι το παιδί του πάσχει από κατάθλιψη.

Επομένως, αν οι γονείς υποψιάζονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει, θα πρέπει το γρηγορότερο να απευθυνθούν σε έναν ειδικό και να ζητήσουν διάγνωση για το πρόβλημα που έχουν εντοπίσει στη συμπεριφορά του παιδιού τους, χωρίς να προκαταλαμβάνουν οι ίδιοι την έκβαση της διαγνωστικής συνεδρίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει κυρίως να αποφύγουν οι γονείς, είναι η αναμόχλευση του προβλήματος στα όρια του στενού οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος, γιατί κάτι τέτοιο, αντί να επιλύσει το πρόβλημα, θα έχει μάλλον ως αποτέλεσμα την διαιώνιση ή και την όξυνσή του.

Παρά την ειλικρινή πρόθεσή τους να βοηθήσουν, οι συγγενείς δεν είναι ειδικοί, ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού.

Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παιδική κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώνεται με πολύ διαφορετικούς, και σε αρκετές περιπτώσεις αντιτιθέμενους τρόπους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δύσκολη η ασφαλής διάγνωση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου στο παιδί.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fax

Το απαρχαιωμένο σύστημα μετάδοσης δεδομένων, παρά τις προσπάθειες να αντικατασταθεί τελείως, επιμένει και αντιστέκεται σε όλο τον κόσμο έχοντας «οχυρωθεί» σε διάφορες περιοχές και επαγγέλματα