Αν γινόμασταν όλοι vegetarian, θα είχαμε 7,3 εκατ. λιγότερους θανάτους τον χρόνο και βιώσιμο κλίμα!

steak

Μόνο με δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος από τους κατοίκους των εύπορων χωρών μπορεί να σωθεί ο πλανήτης, λένε οι επιστήμονες

Ο τρόπος διατροφής μας θα πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα βιώσιμο κλίμα στη Γη. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει μια νέα διεθνής μελέτη, τα αποτελέσμα της οποίας δημοσιεύει το Bloomberg.

Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ο αντίκτυπος του διατροφικού συστήματος στο περιβάλλον θα διπλασιαστεί, αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να τρώει με τον ίδιο τρόπο που το κάνει σήμερα.
Οι αρνητικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ολική εξαφάνιση ζωικών ειδών, ωστόσο τη μεγαλύτερη απειλή συνιστούν μακράν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή, την επεξεργασία, τη συσκευασία και τη μεταφορά τροφίμων.

Πάνω από τα δύο τρίτα των εκπομπών που σχετίζονται με τα τρόφιμα προέρχονται από την παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με τους 23 ερευνητές που συμμετείχαν στην μελέτη, υπό την καθοδήγηση του Marco Springmann του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο καταλήγουν στην εξής σύσταση: Οι καταναλωτές, ειδικά εκείνοι που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου το κρέας αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής, θα πρέπει να το περιορίσουν και να υιοθετήσουν μια πιο «ευέλικτη» δίαιτα βασισμένη σε φυτά.

Αυτή η αλλαγή σίγουρα δεν θα είναι εύκολη. Ενώ οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες τρώνε συχνά περισσότερο κρέας από ό, τι χρειάζονται, οι άνθρωποι σε φτωχές χώρες, ειδικά τα παιδιά, δεν τρώνει αρκετό. Κάποια άτομα έχουν τόσο περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των γαλακτοκομικών, που εμφανίζουν χρόνιο υποσιτισμό. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ωθήσουν τον πλανήτη προς αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν «βιώσιμη διατροφή», με βάση το πλαισιο της κάθε οικονομίας.

Ο περιορισμός των τροφίμων ζωικής προέλευσης είναι πιο αποτελεσματικός στη βελτίωση της υγείας και του περιβάλλοντος στις χώρες υψηλού εισοδήματος από ό, τι στις φτωχότερες, διευκρινίζει η έρευνα. Σε περιοχές όπου οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο συχνά κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, συνιστάται μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση της διατροφικής αλλαγής. Όμως ακόμη και σε αυτές τις χώρες, βελτιώσεις στη χρήση γης και νερού μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις, ενώ μπορούν να γίνουν και βήματα για τη μείωση των απορριμμάτων από τροφές.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Bloomberg, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τις αλλαγές στη διατροφή και να ενθαρρύνουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και τη δημόσια υγεία. Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η παροχή κινήτρων στους αγρότες, ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές και να ρυθμίσουν τη χρήση της γης και του νερού που απαιτούνται για τη γεωργία. Για να υπάρξει σημαντική αλλαγή σε οποιαδήποτε χώρα, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα πρέπει να αναθεωρήσει τα είδη που προσφέρει και να στραφεί σε πιο υγιεινές επιλογές εντός των περιβαλλοντικών ορίων.

Διαφοροποιώντας τα τρόφιμα που παράγει, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές σε εύπορες χώρες να ακολουθήσουν μια πιο φυτική διατροφή και να βοηθήσει τους ανθρώπους σε χώρες με χαμηλό εισόδημα να τρέφονται πιο ισορροπημένα, δηλαδή με έναν υγιεινό συνδυασμό καρπών, λαχανικών, κρέατος και γαλακτοκομικών, για επαρκή πρωτεΐνη.

Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να σταματήσουν να σπαταλούν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των τροφίμων που παράγουν. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων είτε χάνονται πριν φθάσουν στις αγορές, είτε απορρίπτονται από τα νοικοκυριά. Ορισμένοι οργανισμοί αναπτύσσουν εργαλεία που θα βοηθούν τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις απώλειες τροφίμων, ώστε να μπορούν να τις μειώσουν πιο αποτελεσματικά.

Έάν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που τρέφονται κατά κύριο λόγο με κρέας, υιοθετούσαν μια δίαιτα που βασίζεται σε φυτά, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα τρόφιμα θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ έως το 2050.

Πάντως, το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει και ένα ακόμα επιχείρημα, ακόμη πιο πειστικό, για όσους διστάζουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, κι αυτό είναι η θεαματική βελτίωση στην υγεία τους. Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, και ιδιαίτερα κόκκινου κρέατος, μπορεί να παρατείνει την ανθρώπινη ζωή, τονίζουν ερευνητές.

Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με ορισμένα είδη καρκίνου και με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιστήμονες μάλιστα είχαν υπολογίσει παλαιότερα ότι αν όλοι στον κόσμο γινόμασταν vegeterian, οι ετήσιοι θάνατοι θα μειώνονταν κατά 7,3 εκατομμύρια.

ΣΧΟΛΙΑ (115)

κουκουρουκου

vegans!! νεα μοδα, μαζι με τα ριαλιτι και το συχρονο life style οδηγουν πιο γρηγορα στην αποβλακωση και ελεγχο του πληθυσμου αφου οι περισσοτεροι τρωνε μονο σανο.......μαλλον τριφυλλι ηθελα να πω και τις περισσοτερες φορες δηλητηριασμενο με φυτοφαρμακα. οσους γνωριζω παντως δεν εχουν κανει παιδια.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΠΤΩΜΑΤΑ ΖΩΩΝ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΓΕΙ ΨΟΦΙΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ, ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΦΑΓΙΑ/ΘΑΝΑΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ, ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ! ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΤΖΕΤΑΡΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ.

κωστας αιρετικος κυνικος 51

Σταματα να φωναζεις σαν μπουμπουνας διοτι δεν μπορω να φαω ησυχος τη μπριζολα μου η το ψαρακι μου τα οποια συνοδευω παντα με σαλατα.......Εαν θελεις να σωσεις τον πλανητη σταματησε να καταναλωνεις ορυκτα καυσιμα βαλε γλαστρες στο μπαλκονι σου μην αγοραζεις κινεζικα προιοντα διοτι δεν εχουν υπογραψει οι κινεζοι οσα θα επρεπε σχετικα με την εκλυση διοξειδιου του ανθρακα απο τις βιομηχανιες τους.Επισης μειωσε το ρυθμο της αναπνοης σου μπες σε χειμερια ναρκη οπως οι αρκουδες .Α !!!Μην ξεχασεις να κοψεις το ανθρακικο απο την πορτοκαλαδα!!!!!!

Παπακιες

Κανένας δεν ξέρει ποια είναι η «σωστή διατροφή» . Από full vegan μέχρι full carnivore προτείνει ο κάθε πικραμένος . Και σοβαρές κοντρολαρισμενες μελέτες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν . Το σωστό είναι ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ . Τώρα πέρα από αυτό, Εκτός από τα λίγα που ξέρουμε για ειδικές κατηγορίες (όχι Υδατάνθρακες για διαβητικούς, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι καρκινογόνα , όχι αλάτι στους πολύ υπερτασικούς κλπ) δεν βγαίνει άκρη περί του ποια είναι η ιδανική διατροφή . Όσο για το «Κλίμα» , γελάει και το παρδαλό 🐐. Εμένα μια χαρά βιώσιμο μου φαίνεται το κλίμα . Βιώνω και επιβιώνω ανετοτατα και στην Βόρεια Ευρώπη όπου μενω και στη Νότια όπου κάνω διακοπες . Ας γίνουνε Vegan οι κάτοικοι της Σαχαρας η της Αρκτικής . Η οι Κινέζοι , οι μουσουλμάνοι και οι Αφρικανοί που γενοβολανε . ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ VEGAN

ΚΥΠΡΙΟΣ

Παμφάγα είμαστε. Χωνέψτε το! Κι αν θέλετε να σώσετε το περιβάλλον απλώς φυτέψτε δέντρα που τρέφονται με διοξείδιο του άνθρακα- το λιγότερο επιβλαβές αέριο θερμοκηπίου, παρεμπιπτόντως!

!

ΤΑ 7 ΤΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΚΤΡΕΦΟΥΜΕ; ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ VEGAN ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΕΡΙΣΜΑΤΑ;

Θρασύβουλος

Είμαι ναζιστής, το πρότυπο μου είναι ο Χίτλερ και γι αυτό έγινα vegetarian όπως κι αυτός.

μανος

εγω δεν ειμαι επιστημονας, ημουν υπερβαρος και ειχα προδιαβητικες ενδειξεις(γλυκοζιομενη 5.8) και χοληστερινη. πηγα σε διαιτολογο. εχασα 25 κιλα σε ενα χρονο και κατι, τρωγωντας κυριως ψητα(κοτοπουλο φιλετο και μοσχαρι στη σχαρα) και σαλατες. ολες οι εξετασεις ηρθαν στα κανονικα επιπεδα και ειμαι 47 ετων. θυμαμαι παντως οτι προσπαθουσα να αδυνατισω τη σαρακοστη αλλα γινοταν ακριβως το αντιθετο.

Πες τα

Το θέμα είναι ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ . Οποία διατροφή το επιτυγχάνει αυτό έχει ΤΑ ίδια καλά αποτελέσματα

Gr

Ήμουν κρεατοφαγος πάνω από 40 έτη...οπότε τώρα που είμαι vegetarian δεν τολμώ να κατηγορήσω κανέναν...Μόνο εμένα που εθελοτυφλουσα τοσα χρόνια μέσα στην άγνοια κ αδιαφορία...πάντως όποιος το ψάξει θα διαπιστώσει ότι μόνο θετικά θα δει απ την μείωση ή κατάργηση κρέατος στην υγεία στο περιβάλλον στη τσέπη του κ στην ηρεμια του...

@

Στην τσέπη του;;; Είδες πόσο κοστίζει ένα κιλό κοτόπουλο κι ένα κιλό λαχανικά, και ποιό από τα δύο θα σε χορτάσει περισσότερο;

Σωστά. Στο χέσιμο παθαίνουν

τα περισσότερα εγκεφαλικά και πεθαίνουν οπότε ίσως αληθεύει ότι θα γλυτώναμε θανάτους, κυρίως λόγω της κακής διατροφής με πολλά κρεατικα/αλλαντικά. Όμως αν ήμασταν vegeterian, αν π.χ. τρώγαμε μόνο φασολάδα/φακές/γίγαντες, από το πολύ κλάσιμο, θα είχαμε περισσότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας και ραγδαία αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οπότε ΠΘ άστο καλύτερα όπως είμαστε τώρα!!!

@

Αν όμως χρησιμοποιούσες κι έναν αναπτύρα, θα μείωνες την κατανάλωση μη ανανεώσιμων καυσίμων (πετρέλαιο, φ αεριο) για τη θέρμανση χώρων... Πόντος για το περιβαλλον.

Μπε

για να δω... αν 8 δις δεν έτρωγαν ποτέ κρέας, θα είχαμε 500.000.000 πρόωρους θανάτους λόγω επιπλοκών και κακής διατροφής. Αλλά τι σημασία έχουν 7εκ μπροστά στα 500εκ? καμία... οι βήγκαν ούτε αριθμητική δε ξέρουν :p τουλάχιστον βρε ΘΕΜΑ, μην αναπαράγεις αδιασταύρωτα ότι σου φαίνεται fancy στο ιντερνετ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

criminal

Η επιδείνωση της εγκληματικότητας θα είναι πιο αισθητή σε εκείνες τις περιοχές που, ενώ παραδοσιακά έχουν πιο κρύους χειμώνες, η κλιματική αλλαγή θα τους κάνει πιο ήπιους