Έρευνα: Τα ψυχικά νοσήματα «θερίζουν» την υφήλιο

Έρευνα: Τα ψυχικά νοσήματα «θερίζουν» την υφήλιο

Τα ψυχικά νοσήματα είναι σε αύξηση σε κάθε χώρα παγκοσμίως - Καμία άλλη ασθένεια δεν έχει παραμεληθεί τόσο όσο η ψυχική υγεία

katathli
Οι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, σε κάθε χώρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Οι ψυχικές διαταραχές έχουν αυξηθεί ανησυχητικά σε όλες τις χώρες του κόσμου και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία με το ποσό των 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2010 έως και το 2030.

Την επίμαχη έκθεση συνέταξαν 28 επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο- ανάμεσά τους ψυχίατροι και νευροεπιστήμονες.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ένα μέρος του κόστους είναι η επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμάκων ή άλλων θεραπειών.

Ωστόσο, οι περισσότερες επιπτώσεις είναι έμμεσες, δηλαδή μείωση της παραγωγικότητας και δαπάνες για κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση και δημόσια τάξη, όπως επισημαίνει ο συντάκτης της έκθεσης Βικράμ Πατέλ.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ζοφερή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πατέλ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
«Το κόστος των ψυχικών ασθενειών έχει αυξηθεί "δραματικά" παγκοσμίως τα τελευταία 25 χρόνια. Για την τάση αυτή ευθύνεται ως ένα βαθμό η γήρανση του πληθυσμού αλλά "καμία χώρα δεν επενδύει αρκετά" για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα....Καμία άλλη κατάσταση υγείας στην ανθρωπότητα δεν έχει παραμεληθεί όσο έχει η ψυχική υγεία», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη και 50 εκατομμύρια από άνοια. Η σχιζοφρένεια εκτιμάται ότι επηρεάζει 23 εκατομμύρια ανθρώπους και η διπολική διαταραχή περίπου 60 εκατομμύρια.

Η έκθεση «Lancet» διαπίστωσε ότι σε πολλές χώρες, τα άτομα με κοινά ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, υπόκεινται σε βασανιστήρια ή καταλήγουν ακόμη και σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet», εξήρε την «επαίσχυντη και απαράδεκτη αντιμετώπιση ατόμων με κακή ψυχική υγεία σε όλο τον κόσμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης