«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες: Δύο ώρες στην οθόνη «καίει» τον εγκέφαλο των παιδιών

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες: Δύο ώρες στην οθόνη «καίει» τον εγκέφαλο των παιδιών

Σύμφωνα με έρευνα Καναδών επιστημόνων τα παιδιά που βρίσκονται προσηλωμένα για πάνω από δύο ώρες την ημέρα στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει νοητικές διαταραχές

tablet
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα πιτσιρίκια που κάθονται με τις ώρες μπροστά από τις οθόνες, είτε τηλεοράσεων, είτε υπολογιστών ή tablet, κρούει νέα έρευνα που δημοσιεύει το The Lancet Child & Adolescent Health.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που βρίσκονται προσηλωμένα για πάνω από δύο ώρες την ημέρα στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει νοητικές διαταραχές.

Καναδοί επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα από 4.500 παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας από 8 έως 11 ετών και συνέκριναν τη χρήση της οθόνης με την απόδοσή τους σε μία εξέταση που μετρά την εξέλιξη του εγκεφάλου.

Όπως απέδειξε η μελέτη, τα παιδιά που κάθονται στην οθόνη μέχρι 120 λεπτά είχαν καλύτερες επιδόσεις στην γλωσσική ικανότητα, την επεισοδιακή μνήμη (σσ.το είδος μνήμης που μας επιτρέπει να θυμόμαστε πράγματα που μας συνέβησαν), την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, την εργασιακή μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας. Η έρευνα έλαβε υπόψιν παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων και το εισόδημα.

Αυτοί που πέτυχαν υψηλά ποστοστά ήταν αρκετά λίγοι. Κατά μέσο όρο η ομάδα των παιδιών που έλαβε μέρος στην έρευνα βρισκόταν μπροστά από την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα tablet περίπου 3,6 ώρες ψυχαγωγίας την ημέρα.

Παράλληλα, πέραν του περιορισμού της έκθεσης στις οθόνες, διαπιστώθηκε ότι είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις τα παιδιά που κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες κάθε βράδυ και ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα

Κλείσιμο
Οι επιστήμονες, πάντως, επισημαίνουν ότι σ' αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες. «Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη σύνδεση μεταξύ των ωρών μπροστά στην οθόνη και τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και μελετών για την επίδραση του κάθε τύπου χρόνου που περνά μπροστά σε μία οθόνη, πχ για εκπαιδευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνών της Οττάβα, Τζέρεμι Γουόλς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης