Έχω ινοκυστική μαστοπάθεια… να φοβάμαι;

astopathia

Η μαστοδυνία έχει κυκλικό χαρακτήρα, ενισχύεται χαρακτηριστικά κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορρυσιακού κύκλου (μετά την 15η ημέρα) και φτάνει στη μέγιστη έντασή της τις τελευταίες ημέρες πριν από την περίοδο 

Με τον όρο αυτό (επίσης γνωστή ως ινοκυστική νόσος των μαστών) περιγράφεται μια φυσιολογική παραλλαγή στην κατάσταση των μαστών που σχετίζεται με την ανταπόκριση αυτών στις μεταβολές των γυναικείων ορμονών (των οιστρογόνων και της προγεστερόνης) στη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Η ορμονική διέγερση προκαλεί διόγκωση των γαλακτοφόρων πόρων και κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα το στήθος να είναι οιδηματώδες, βαρύ, επώδυνο στην ψηλάφηση και γεμάτο μικρούς όζους σαν χάντρες λόγω πάχυνσης των ιστών του μαστού καθώς και μικρές ή μεγάλες πολυάριθμες κύστεις που δημιουργούνται λόγω απόφραξης ή διάτασης των γαλακτοφόρων πόρων.

Συνήθως ο πόνος εμφανίζεται και στους δύο μαστούς, ενώ πολλές γυναίκες πονούν τόσο που είναι αδύνατο ακόμα και να αγγίξουν το στήθος τους!

Η μαστοδυνία έχει κυκλικό χαρακτήρα, ενισχύεται χαρακτηριστικά κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορρυσιακού κύκλου (μετά την 15η ημέρα) και φτάνει στη μέγιστη έντασή της τις τελευταίες ημέρες πριν από την περίοδο. Στη συνέχεια παρουσιάζει ύφεση και ο κύκλος ξαναρχίζει, ακολουθώντας τις μηνιαίες ορμονικές μεταβολές του γυναικείου συστήματος.

Επίσης η γυναίκα μπορεί να εμφανίζει από κανένα, ένα, ή πολλαπλά οζίδια στο άνω έξω τεταρτημόριο του ενός ή και των δύο μαστών, όπου είναι αυξημένος ο αδενικός ιστός. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί πράσινο ή σκούρο καφέ έκκριμα θηλής.

Διαβάστε περισσότερα στο www. kontasou.com 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

coworkers

Η απιστία είναι πιθανότερη αν ένας εργαζόμενος στη δουλειά του έχει πολλές ευκαιρίες για κοινωνικές σχέσεις με το αντίθετο φύλο, δείχνει νέα έρευνα - Ποια επαγγέλματα «ευνοούν» τα διαζύγια

5
couple

«Είναι πάντα εντάξει να πει κανείς όχι στη σεξουαλική δραστηριότητα με την οποία δεν αισθάνεται άνετα, όποια κι αν είναι η κατάσταση», δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Family Planning Association

1
workout01

Ξέρεις ότι πρέπει να γυμνάζεσαι αλλά δεν θέλεις να το κάνεις για κανένα λόγο. Δυστυχώς η γυμναστική είναι υγεία και χρειάζεται. Ακόμα και μερικά λεπτά άσκησης την ημέρα θα σου δώσουν ενέργεια και ζωή.

kate01__1_

Τώρα που φθινοπωριάζει το μόνο που θέλουμε είναι να χωθούμε στα πουλοβεράκια μας και να απολαύσουμε τη θαλπωρή του σπιτιού μας. Τι γίνεται, όμως, με τα κιλάκια που πήραμε στις διακοπές; Δεν πρέπει να τα χάσουμε;