Έχω ινοκυστική μαστοπάθεια… να φοβάμαι;

astopathia

Η μαστοδυνία έχει κυκλικό χαρακτήρα, ενισχύεται χαρακτηριστικά κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορρυσιακού κύκλου (μετά την 15η ημέρα) και φτάνει στη μέγιστη έντασή της τις τελευταίες ημέρες πριν από την περίοδο 

Με τον όρο αυτό (επίσης γνωστή ως ινοκυστική νόσος των μαστών) περιγράφεται μια φυσιολογική παραλλαγή στην κατάσταση των μαστών που σχετίζεται με την ανταπόκριση αυτών στις μεταβολές των γυναικείων ορμονών (των οιστρογόνων και της προγεστερόνης) στη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Η ορμονική διέγερση προκαλεί διόγκωση των γαλακτοφόρων πόρων και κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα το στήθος να είναι οιδηματώδες, βαρύ, επώδυνο στην ψηλάφηση και γεμάτο μικρούς όζους σαν χάντρες λόγω πάχυνσης των ιστών του μαστού καθώς και μικρές ή μεγάλες πολυάριθμες κύστεις που δημιουργούνται λόγω απόφραξης ή διάτασης των γαλακτοφόρων πόρων.

Συνήθως ο πόνος εμφανίζεται και στους δύο μαστούς, ενώ πολλές γυναίκες πονούν τόσο που είναι αδύνατο ακόμα και να αγγίξουν το στήθος τους!

Η μαστοδυνία έχει κυκλικό χαρακτήρα, ενισχύεται χαρακτηριστικά κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορρυσιακού κύκλου (μετά την 15η ημέρα) και φτάνει στη μέγιστη έντασή της τις τελευταίες ημέρες πριν από την περίοδο. Στη συνέχεια παρουσιάζει ύφεση και ο κύκλος ξαναρχίζει, ακολουθώντας τις μηνιαίες ορμονικές μεταβολές του γυναικείου συστήματος.

Επίσης η γυναίκα μπορεί να εμφανίζει από κανένα, ένα, ή πολλαπλά οζίδια στο άνω έξω τεταρτημόριο του ενός ή και των δύο μαστών, όπου είναι αυξημένος ο αδενικός ιστός. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί πράσινο ή σκούρο καφέ έκκριμα θηλής.

Διαβάστε περισσότερα στο www. kontasou.com 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

happiness

Πότε είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και τι πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως η εξίσωση της ευτυχίας για να μη σβήσει το χαμόγελο από το πρόσωπό μας

ekpliktos

Νέα μέθοδος αντισύλληψης όπου οι συνθετικές ορμόνες που υπάρχουν σε ένα σκουλαρίκι περνούν στο αίμα μέσω του λοβού του αυτιού αποτρέποντας τη σύλληψη