Μπορώ να αντιμετωπίσω τις φοβίες μόνη μου;

fovies

Η φοβία εμφανίζεται ως μία αδικαιολόγητη και ανεξήγητη δειλία μπροστά στην παρουσία ή την προοπτική της παρουσίας άψυχων ή έμψυχων αντικειμένων ή καταστάσεων

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο φοβία. Η φοβία εμφανίζεται ως μία αδικαιολόγητη και ανεξήγητη δειλία μπροστά στην παρουσία ή την προοπτική της παρουσίας άψυχων ή έμψυχων αντικειμένων ή καταστάσεων.

Παρά το γεγονός ότι το άτομο αναγνωρίζει το παράλογο της φοβίας του, δεν μπορεί να απαλλαγεί από μόνο του από την κυριαρχία της πάνω του, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η ικανότητά του για πράξη. Εξ ου και η ανάγκη να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό και να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι…
να αναλυθούν οι φοβίες ώστε να κατανοηθεί το διάχυτο άγχος από το οποίο πηγάζουν. Η ψυχοθεραπεία αποσπά την εμμονική προσοχή του ατόμου από το φοβικό αντικείμενο και το προσανατολίζει στην εξέταση του διάχυτου αγωνιώδους συναισθήματος που συγκεκριμενοποιείται δευτερογενώς ως φοβία.

Με άλλα λόγια η ψυχοθεραπεία εγκαταλείπει το πεδίο των δευτερογενών φοβιών και επιχειρεί να παρέμβει στο επίπεδο του πρωτογενούς άγχους, επίπεδο που για το ίδιο το άτομο παραμένει αόρατο, χωρίς νόημα και άρρητο. Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση παίρνει έτσι τον χαρακτήρα μετάβασης από το ορατό αποτέλεσμα στο αόρατο αίτιο, από την ευδιάκριτη επιφάνεια στο δυσδιάκριτο βάθος που την μορφοποιεί, προκαλώντας τις μεταπτώσεις της και τις διακυμάνσεις της.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diatrofi

Αυτά που οι άνθρωποι τρώνε και ο τρόπος που παράγουν την τροφή τους, πρέπει να αλλάξουν δραστικά στο μέλλον, αν οι άνθρωποι θέλουν να είναι πιο υγιείς, αλλά και η Γη να μην υποφέρει μαζί τους

4