Κι άλλα άσχημα νέα για τους λάτρεις του μπέικον: Πρώτα ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και τώρα...

Κι άλλα άσχημα νέα για τους λάτρεις του μπέικον: Πρώτα ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και τώρα...

Τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του κρέατος θεωρούνται υπεύθυνα για μια ακόμη αρνητική επίπτωση στην υγεία

bacon-crispy
Η κατανάλωση μπέικον, αλλαντικών και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί να κρύβεται πίσω από την αϋπνία, την υπερκινητικότητα και άλλα συμπτώματα της μανίας, αυτής της εξαιρετικά σοβαρής διαταραχής διάθεσης που συνδέται με την διπολική διαταραχή και την κλινική κατάθλιψη.

Τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των συγκεκριμένων τροφίμων, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες, μπορεί να συμβάλλουν καίρια στην εμφάνιση και την επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων, ισχυρίζονται ειδικοί της Ιατρικής Σχολής John Hopkins στην Βαλτιμόρη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 1.101 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατέληξαν στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με μανία είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να καταναλώνουν καθημερινά επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον. Προκειμένου να επαληθεύσουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μάλιστα και μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια. Όπως μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν, τα τρωκτικά άρχισαν να εμφανίζουν υπερκινητικότητα και άλλα συμπτώματα της μανίας λίγες μόνο εβδομάδες αφότου προστέθηκαν στη διατροφή τους τροφές με νιτρώδη.

Οι συγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των αλλαντικών έχουν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για διάφορες μορφές καρκίνου, ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει σε βάθος την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης