Chardonnay Vs Ασύρτικο: Όταν η Βουργουνδία συναντά τη Σαντορίνη

Chardonnay Vs Ασύρτικο: Όταν η Βουργουνδία συναντά τη Σαντορίνη

Δεν μπορώ να πω εάν το Ασύρτικο μοιάζει στο Chardonnay (Chablis Grand Cru) ή το Chardonnay στο Ασύρτικο αλλά η ομοιότητα είναι φανερή

glas-wine-new
Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται δύσκολο να υπάρχει σχέση μεταξύ ενός Γάλλου από τη Βουργουνδία και ενός Έλληνα από τη Σαντορίνη. Αυτό φυσικά μπορεί να ισχύει στον κανονικό καθημερινό κόσμο. Στον κόσμο όμως του κρασιού, επιτρέψατε μου να πιστεύω, πως δεν ισχύει και τόσο πολύ.

Ένας έμπειρος γευσιγνώστης και φίλος του κρασιού θα μας περιέγραφε το Ασύρτικο Σαντορίνης ως εξής: λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και με αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει ορυκτό και τσακμακόπετρα. Εάν τώρα μεταφερθούμε στην βόρεια Βουργουνδία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Chablis θα συναντήσουμε την λευκή ποικιλία του Chardonnay. Στην περίπτωση που μιλάμε για εξαιρετικής ποιότητας αλλά και θέσης αμπελώνων (χαρακτηρίζονται ως Grand Cru), θα δοκιμάσουμε Chardonnay που μας θυμίζει Ασύρτικο στα βασικά του χαρακτηριστικά. Είναι αρκετά επιθετικό με υψηλή οξύτητα, διαθέτει γεμάτο σώμα και φυσικά ορυκτό χαρακτήρα στη μύτη και στο στόμα. Αυτά τα στοιχεία δηλώνουν τα δομικά χαρακτηριστικά ενός πάρα πολύ καλού Chablis Grand Cru.

Δεν μπορώ να πω εάν το Ασύρτικο μοιάζει στο Chardonnay (Chablis Grand Cru) ή το Chardonnay στο Ασύρτικο αλλά η ομοιότητα είναι φανερή. Στο μόνο που σίγουρα δεν ταιριάζουν είναι στην τιμή αφού το Γαλλικό κρασί έχει τουλάχιστον διπλάσια τιμή.

Το Chardonnay δεν καλλιεργείται μόνο στο Chablis αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της Βουργουνδίας με αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά διαφορετικά. Αυτό είναι φυσιολογικό αφού ο κάθε τόπος με το δικό του μοναδικό κλίμα προσφέρει διαφορετικά στοιχεία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το Ασύρτικο αφού καλλιεργούμενο στη Βόρεια Ελλάδα ή στη Στερεά παρουσιάζει επιπρόσθετα και διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με αυτό της Σαντορίνης. Πιστεύουμε ότι οι Ελληνικές ποικιλίες είναι μοναδικές και αρκετά ποιοτικές μπορώντας να προσφέρουν συγκινήσεις που μέχρι πριν από λίγο καιρό μόνο λίγοι μπορούσαν να απολαύσουν.

Καλή Απόλαυση και Ραντεβού με τη Φιάλη…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης