Τι κρύβεται πίσω από τον εθισμό;

alcohol-cigs

Το κοινό χαρακτηριστικό πολλών μορφών εθισμού είναι ότι συνιστούν τρόπους απόλαυσης χωρίς τον Άλλον

Η έννοια του εθισμού παραπέμπει είτε σε ουσίες είτε σε σταθερά επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία εμμονική και εκτός μέτρου αναζήτηση της απόλαυσης, και που όταν ενσωματώνονται ή υιοθετούνται από το άτομο τείνουν να παράγουν σταθερές τροποποιήσεις τόσο του νου όσο και του σώματος.

Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ τέτοιες συμπεριφορές είναι συνήθως η ανάγκη υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου, η καταναλωτική μανία, η βουλιμία και το πάθος του τζόγου.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω μορφών εθισμού είναι ότι συνιστούν τρόπους απόλαυσης χωρίς τον Άλλον.

Παραδείγματος χάριν:
το ναρκωτικό απαλλάσσει το άτομο από την αγωνία της συνάντησής του με την επιθυμία του Άλλου, και γίνεται το ίδιο ο σύντροφός του, τον οποίο θεωρεί ότι ελέγχει απόλυτα.

Το άτομο ανοίγεται έτσι σε μία ποικιλία απολαύσεων που αρνούνται πεισματικά τη μεσολάβηση του Άλλου για να αποφύγει τον κίνδυνο της συνάντησης με τον Άλλον, το άτομο μοιάζει να αποδέχεται τον κίνδυνο της δικής του νοητικής και σωματικής αποδιοργάνωσης, που οφείλεται στην αυτιστική απόλαυση της ναρκωτικής ουσίας, του αλκοόλ, του τζόγου κλπ.

Συναντούμε εδώ ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του εθισμού: η επαναλαμβανόμενη πρόσληψη μίας ναρκωτικής ουσίας, όπως άλλωστε και η εμμονική επανάληψη μίας εθιστικής συμπεριφοράς, δεν εμπλουτίζουν σε τίποτε την εμπειρία του ατόμου.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Tequila Sunrise

Γνωρίζω αρκετούς αλκοολικούς που χρησιμοποιούν το αλκοόλ γα να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό άγχος (χωρίς αυτό αισθάνονται ευάλωτοι, χωρίς αυτοπεποίθηση, μειονεκτικά). Το χρησιμοποιούν ως εργαλείο κοινωνικής λειτουργικότητας και ΟΧΙ ως αυτοσκοπό ή υποκατάστατο της κοινωνικής επαφής που οδηγεί κατ'ανάγκη στον απομονωτισμό. Το ξεκίνησαν συστηματικά στη νυχτερινή διασκέδαση και σιγά-σιγά το καθιέρωσαν στην υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής τους, όπως η ερωτική τους ζωή ή η εργασία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία (κάποιοι μάλιστα καλοπαντρέυτηκαν και πλούτισαν!). Το παράδοξο είναι οτι ακόμα κι όταν συνειδητοποιήσουν την ουσιοεξάρτηση τους ως υπαρκτό "πρόβλημα", προσπαθούν να ενοχοποιήσουν και να μεταθέσουν την ευθύνη της απεμπλοκής-θεραπείας τους, στους άλλους! Αυτός ο παλιμπαιδισμός δείχνει πως έχουν ανάγκη την ύπαρξη του Άλλου στη ζωή τους. Οπότε ο ισχυρισμός "Το κοινό χαρακτηριστικό ΟΛΩΝ των παραπάνω μορφών εθισμού είναι ότι συνιστούν τρόπους απόλαυσης ΧΩΡΙΣ τον Άλλον" μάλλον δεν στέκει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dog1

Μην προσπερνάτε τις φοβίες του, βρίσκοντάς τις χαριτωμένες ή αστείες. Ο φίλος σας χρειάζεται βοήθεια για να τις ξεπεράσει

osteo2

Μια στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζει οστεοπόρωση, ενώ στους άνδρες η νόσος εμφανίζεται με εξίσου μεγάλη συχνότητα μεν, αλλά μετά τα 65. Μήπως είναι η ώρα να κάνετε το κουίζ που αποκαλύπτει αν τα οστά σας κινδυνεύουν;

paidia1

Αν το βλαστάρι σας είναι ένας μικρός βιβλιοφάγος, τότε μπορεί το μέλλον που διαγράφεται μπροστά του να είναι λαμπρό