Μόλις 4 στους 10 Έλληνες γιατρούς ξέρουν πώς να χειριστούν τα συναισθήματα ενός ασθενή

asthenis-skies-new

Μόλις το 38,6% δηλώνει ότι έχει λάβει σχετική εκπαίδευση στην επικοινωνία της υγείας

«Έλλειμμα», και μάλιστα μεγάλο, καταγράφεται στην επικοινωνία επαγγελματιών υγείας και ασθενών στην Ευρώπη. Η επιστημοσύνη και η κατάρτιση των επαγγελματιών σε θέματα υγείας μοιάζουν αντιστρόφως ανάλογες με τις εξίσου σημαντικές δεξιότητες επικοινωνίας που (πρέπει να) έχουν στη σχέση τους με τους ασθενείς. Είναι ενδεικτικό πως εννέα στους 10 επαγγελματίες υγείας θεωρούν απαραίτητη την εκπαίδευση τους στις δεξιότητες επικοινωνίας και ζητούν να μην περιορίζεται στον βασικό κύκλο σπουδών. 

Τη δυσλειτουργία στη σχέση λειτουργού υγείας-ασθενή αποτυπώνουν τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής μελέτης η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο με θέμα «Επικοινωνία της Υγείας: Εκπαίδευση, προκλήσεις και δυνατότητες για τον Επαγγελματία Υγείας» (H-Com), που διοργάνωσε πρόσφατα το Ινστιτούτο Prolepsis στην Αθήνα. Στην έρευνα συμμετείχαν 702 επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές και εκπρόσωποι άλλων επαγγελμάτων του κλάδου) από τις χώρες των εταίρων του προγράμματος (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Πολωνία) και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Πορτογαλία κ.ά.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) στην έρευνα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια
της καθημερινής κλινικής πρακτικής, ενώ πολύ συχνά δηλώνει ότι συναντά προβλήματα το 10%. Τα θέματα στα οποία οι γιατροί επιζητούν επιπλέον δεξιότητες και κατάρτιση είναι η διαχείριση συναισθημάτων άγχους, απογοήτευσης ή φόβου των ασθενών και η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων. 

Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας δηλώνουν ότι τα βασικότερα εμπόδια στηναποτελεσματική επικοινωνία τους με τους ασθενείς στην πρωτοβάθμια φροντίδια υγείας είναι ο φόρτος εργασίας, η κόπωση, ο περιορισμένος χρόνος, τα γλωσσικά εμπόδια και η έλλειψη κατάρτισης σε δεξιότητες επικοινωνίας. Η πλειονότητα ζητεί επιπλέον γνώση σε αυτο το θέμα, ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι η δυνατότητα κατάρτισης θα πρέπει να είναι συνεχής και να μην περιορίζεται στον βασικό κύκλο σπουδών.

Οι ελλείψεις των Ελλήνων γιατρών και νοσηλευτών

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας (και) στην Ελλάδα στον τομέα των δεξιοτήτων επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα δηλώνουν σε ποσοστό μόλις 38,6% ότι έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση στην επικοινωνία της υγείας (κυρίως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αυτό σε εξαιρετικά περιορισμένο επίπεδο). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 72%, ενώ στη Γερμανία και την Ισπανία 66,7%.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας τόσο σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών όσο και μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης.

Η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis δήλωσε για το θέμα: «Η επικοινωνία στον τομέα της υγείας έχει αναγνωριστεί ως αναπόσπαστο μέρος της κλινικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ του επαγγελματία υγείας και του ασθενούς. Με το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που υπάρχει στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα εκπαιδευτικά εργαλεία του H-Com και την πολύτιμη εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα».
 
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν προβλήματα επικοινωνίας και μεθοδολογία αντιμετώπισης σχετικά με ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και προβλήματα της ψυχικής υγείας. Παρουσιάστηκαν επίσης θεματικές που αφορούν στην επικοινωνία με ειδικές ομάδες ασθενών (πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, παιδιά/νέοι), καθώς και στην επικοινωνία της υγείας στον χώρο εργασίας.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Αn

Μου έχει τύχει "γιατρός" που μόνο που δεν με έβρισε, έγκυος με διαβήτη κύησης, και μου έστειλε τη πίεση σε τέτοια επίπεδα που τους πήγε πατάτες εκεί μέσα μη τους μείνω στο τόπο επιτόπου. Όλα αυτά γιατί δεν πήγα πρώτα σε εκείνη (Δημόσιο) και τόλμησα και επέλεξα ιδιωτικό (δεν υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία στην περιοχή και μέχρι τότε νομίζαμε πως θα μπορέσουμε να πάμε Αθήνα στο Ιασώ) . Η διπλανή μου, έδωσε φακελάκι 500€ στον άλλο γιατρό της μαιευτικής όπου τελικά ούτε καν την ξεγέννησε.. Δημόσιο νοσοκομείο, μόνο οι τσιγγάνοι αντέχουν εκεί μέσα.

Ονοκράτης

Πράγματι. Στη Ελλάδα η επικοινωνία έχει καταστεί προβληματική: μόλις και μετα βίας πιάνουν οι ασθενείς τα υπονοούμενα για "φακελάκι"!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

190425114634_myrwdia_fagito-1280x720

Η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης αρχίζουν νωρίτερα, δηλαδή στη γλώσσα και όχι στον εγκέφαλο

190315163856_sex1b

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σεξ μας ωφελεί ποικιλοτρόπως αν και για πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες

stafida

Είναι μία από τις υπερτροφές που παράγει η ελληνική γη και παρέχει πλειάδα θρεπτικών συστατικών. Διόλου τυχαία την έχουν αποκαλέσει «μαύρο χρυσό». Βάλτε αυτή την πολύτιμη τροφή στην καθημερινότητά σας

south_pills2

Οι Νοτιοευρωπαίοι χρησιμοποιούν περισσότερα αντιβιοτικά και τα μικρόβια τους είναι πιο ανθεκτικά σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους, υποστηρίζει ευρωπαϊκή γενετική μελέτη