Μαρτυρία μητέρας επαναφέρει στο προσκήνιο την σημασία του εμβολιασμού ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β

Μαρτυρία μητέρας επαναφέρει στο προσκήνιο την σημασία του εμβολιασμού ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β

Όταν η μητέρα, Ελένη Φλουράκη, έπαιρνε την κόρη της για να κατέβουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Κρήτη, τη γενέτειρά της, πέρσι το καλοκαίρι, σε καμία περίπτωση δεν φανταζόταν την περιπέτεια στην οποία θα έμπαινε η οικογένεια, που θα έφτανε στο σημείο να γλιτώσει η ζωή της κορούλας τους, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ήθελε απλά να μείνει 8 μήνες, για να μάθουν τα παιδιά της ελληνικά και να ζήσουν την Ελλάδα.

Capture6
Η κυρία Φλουράκη κατάγεται από την Κρήτη και ζει μόνιμα με την οικογένεια της στη Γερμανία. Πέρσι που επισκέφτηκε το νησί, η κορούλα της, νόσησε από μηνιγγίτιδα Β και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Αν και έχει σπουδάσει γιατρός, είδε το κοριτσάκι της και δεν παρατήρησε κάτι ανησυχητικό. Αλλά θορυβήθηκε όταν είδε ότι ο πυρετός δεν πέφτει. «Αν δεν ήταν Δεκαπενταύγουστος, θα έπρεπε να πάω στην παιδίατρο πρώτα. Αυτό θα ήταν μοιραίο. Πήγα στο νοσοκομείο όπου της έβαλαν ενδοφλέβια αντιβίωση», είπε.


Οι γιατροί είδαν σκούρα σημάδια, αιματώματα. «Σε κάποιο σημείο είδα ότι είχε αιματώματα και το άσπρο του ματιού της. Με πανικόβαλε πάρα πολύ. Αν και η αντιβίωση είχε δοθεί νωρίς το πρωί, τα αιματώματα συνεχίζονταν μέχρι τη 1 το μεσημέρι», λέει η μητέρα και συμπληρώνει «Δεν θα ζούσε το παιδί αν δεν υπήρχαν αυτοί οι γιατροί σε αυτό το νοσοκομείο».


Όπως αναφέρει η ίδια: «Η μηνιγγίτιδα Β τα θερίζει όλα, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν το domino, όταν πέσει ένα τουβλάκι πέφτουν όλα και η ζωή σου κρέμεται από μία κλωστή» , όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα από την νοσηλεία της κόρης της στην ΜΕΘ, που δείχνουν τα έντονα σημάδια της μηνιγγίτιδας Β πάνω στο σώμα του μικρού κοριτσιού. «Δεν είχε τα τυπικά σημάδια της μηνιγγίτιδας.Το παιδί ανταποκρινόταν πλήρως, δεν μου περνούσε από το μυαλό», σχολιάζει.


Η μητέρα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους θεράποντες ιατρούς που έσωσαν το κοριτσάκι της από βέβαιο θάνατο ή μόνιμη αναπηρία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που νοσούν από Μηνιγγίτιδα Β. «Η Παναγία ήθελε μία έμπειρη συνεργάτη και τη βρήκε στα μάτια της γιατρού. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ αυτή τη γιατρό», λέει συγκινημένη..

Στα 10 έφτασαν τα κρούσματα μέσα στο 2018
Λίγες ημέρες μετά το έβδομο κρούσμα Μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα, το οποίο καταγράφηκε στην Τρίπολη, ακόμα δύο μικρά παιδιά νόσησαν στην Κρήτη και από τις αρχές της εβδομάδας νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Έτσι, τα κρούσματα από την αρχή της χρονιάς στη χώρα ανέρχονται συνολικά σε εννέα.

Κλείσιμο
Στις αρχές Απριλίου είχε καταγραφεί ακόμα ένα κρούσμα, σε 5χρονο αγοράκι στην περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο νοσηλεύτηκε τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα υψηλού πυρετού. Στη διάρκεια της νοσηλείας του, το παιδί εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα και παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β, ο οποίος είναι ο πλέον επικίνδυνος τύπος της νόσου και ταυτοχρόνως ο πιο συνήθης.

Όλα αυτά έχουν σημάνει «συναγερμό» σε γονείς και παιδίατρους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να δρουν άμεσα. Η σημασία της πρόληψης είναι το πλέον σημαντικό, ιδίως τους τρέχοντες μήνες που τα κρούσματα είναι περισσότερα. Οι γονείς δεν πρέπει να αναβάλουν ούτε μία μέρα την επίσκεψη στον παιδίατρο, ενόψει ειδικά και της καλοκαιρινής περιόδου που πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε κατασκηνώσεις και ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος και να ζητήσουν να ενημερωθούν άμεσα για τα συμπτώματα, τις συνέπειες και την πρόληψη ενάντια στην νόσο.


Διήγηση κρούσματος μηνιγγίτιδας τύπου Β
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης