Το κρασί στο Μπορντό είναι υπόθεση βαρόνων

chato-rots1

Στο λόφο του Mouton βρίσκεται το κτήμα Chateau Mouton Rothschild

Στο μαγευτικό Μπορντό (Bordeaux) σε μια μικρή πλαγιά ύψους 27 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας, η αμπελουργία και η παραγωγή εξαιρετικού οίνου έγινε υπόθεση Βαρόνων. Στο λόφο του Mouton βρίσκεται το κτήμα Chateau Mouton Rothschild. Το 1853 ο βαρόνος Ναθαναήλ Ροθτσιλντ αγόρασε περίπου 900 στρέμματα αμπελώνων, ύστερα από δημοπρασία, στην καρδιά του Μπορντό στο φημισμένο Μεντό (Medoc) για να φτιάχνει το δικό του κρασί. 70 χρόνια αργότερα ο δισέγγονός του Βαρόνος Φίλιππος Ρόθτσιλντ απογειώνει εμπορικά το κτήμα και αρχίζει να εμπορεύεται υψηλής ποιότητας οίνους. Ο Βαρόνος Φίλλιπος δημιούργησε τη φημισμένη «Μεγάλη αίθουσα των βαρελιών» μήκους 100 μέτρων που λειτούργησε ως το κελάρι του συγκεκριμένου οίκου. Το 1933 δημιουργεί την ετικέτα Mouton Cabet η οποία σήμερα θεωρείται η κορυφαία στον κόσμο στην κατηγορία των κρασιών Μπορντό. Από το 2014, τα τρία του παιδιά διευθύνουν την επιχείρηση η οποία συνεχίζει και παράγει τα ακριβότερα αλλά και ποιοτικότερα κρασιά στον κόσμο.

Ο ερυθρός ξηρός οίνος με την ονομασία Chateau Mouton Rothschild είναι η ναυαρχίδα του οίκου και αποτελεί το 50% της παραγωγής του κτήματος. Αποτελείται από Cabernet Sauvignon (81%), Merlot (15%), Cabernet Franc (3%) και Petit Verdot (1%). Οι αναλογίες αυτές αυξομειώνονται ανάλογα την χρονιά. Γευστικά το κρασί περιέχει τα χαρακτηριστικά του Καμπερνέ όπως υψηλή οξύτητα, πλούσιες τανίνες και έντονα αρώματα μαύρων φρούτων. Το Μερλό έρχεται επικουρικά να προσθέσει απαλότητα, σώμα και μια μοναδική σε μάκρος επίγευση. Το συγκεκριμένο κρασί παραμένει περίπου 20 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου αποκτά αρώματα δρυός, βανίλιας και μπαχαρικών. Να τονίσουμε ότι στο κτήμα ο τρύγος πραγματοποιείται με τα χέρια και διαλέγεται μόνο ο κορυφαίος σε ποιότητα καρπός κάτι που διασφαλίζεται και από τη μέση ηλικία των φυτών που είναι περίπου 40 ετών. Η εσοδεία του 2015 παρομοιάζει σε γεύση με αυτήν του 2005 και θεωρείται πάρα πολύ καλή. Η δυνατότητα παλαίωσης είναι τα 25 χρόνια και βαθμολογήθηκε με 98/100 πόντους. Η τιμή του ξεκινά (χρονιά 2015) από τα 450 ευρώ, για μια φρέσκια φιάλη, ενώ στην περίπτωση που αναζητήσει κάποιος την παλαιωμένη του 2000 η τιμή ξεπερνά τα 1200 ευρώ. Είναι πράγματι δύσκολη υπόθεση για κοινούς θνητούς.

Καλή Απόλαυση.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Nikos S

Πράγματι, οινολογικά μιλώντας, είναι κρασί εξαιρετικού χαρακτήρα και συνδυασμού αλλά άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους λάτρεις του οίνου στην Ελλάδα της κρίσης και της καθυστερημένης ωρίμανσης στον ανερχόμενο εθνικό μας κλάδο της οινοποίησης. Ευτυχώς όμως, η κρίση μας ξύπνησε οινολογικά, οπότε είμαστε πια συγκρίσιμοι ακόμη και με τα διεθνούς φήμης κρασιά του Μπορντώ π.χ. Château Mouton Rothschild, Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux και Château Haut Brion κ.λ.π.. Λαμπρά παραδείγματα, αλλά όχι το μόνα, Το Κτήμα Κατσαρού-Ερυθρός, περίπου στα 23-26 ευρώ οι μετά του 2007 εμφιαλώσεις (Cabernet Sauvignon 85%, Merlot 15%), το Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes 2013 από το Κτήμα Άλφα (βαθμολογήθηκε με 93-94/100!!) περίπου στα 16,00-18,00 ευρώ περίπου, ο Άγιος Χρόνος από το Κτήμα Αβαντίς (Syrah 92 % - Viognier 8%) των ετών 2008 και εφεξής και ειδικά του 2011, στα 23-26 ευρώ περίπου, το Μαγικό Βουνό του Νίκου Λαζαρίδη 2012 (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) στα 23,00 ευρώ περίπου κ.λ.π.. Φυσικά υπάρχουν και άλλα, όμως δεν χωράνε όλα σε ένα σχόλιο αλλά είναι ευκαιρία με αφορμή τα εξαιρετικά κρασιά του Μπορντώ να μαθευτούν και τα αντίστοιχα εξαιρετικά Ελληνικά (κατά την γνώμη μου βέβαια, που μπορεί να μην συμφωνήσετε πολλοί και δικαίως ...).

νασεράκια,κανταφάκια

Θα σε εντοπίσουν μεγάλε και σε βλέπω να ζητάς γονατιστός ή και στα τέσσερα συγχώρεση από την Knesset, όπως ο άλλος τρισμέγιστος, ο Γεωργιάδης. Να ισχυριστείς τουλάχιστον ότι υπέπεσες σε στιγμιαίο ή έστω λίγων δευτερολέπτων λάθος, και ότι μετά το ejaculation το μετάνοιωσες. Γρήγορα όμως αγαπητέ, διότι έχουν σειρά οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης κτλ. Ο Πλεύρης δε μετράει γιατί είναι...γνωστός από όταν ήταν προσωπάρχης του χουνταίου Λαδά, ένα από τα κανταφάκια...

kyriakos

Τα Μπορντό δεν είναι αυτά που ήταν όταν δεν είχαν ανταγωνισμο. Όσο κι αν βελτιώνονται οι Γάλλοι, τα τελευταία 25 χρόνια μπήκανε πολλοί μάγκες στην παραγωγή κρασιού σε όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε τους δικούς μέγιστους μάστορες! Από την Φλώρινα μέχρι την Κρήτη κάνουν θαύματα. Δεν είναι κάτι βλαμμενοι που βγάζουν καλό κρασί μόνο και μόνο επειδή ο τόπος είναι ευλογημένος. Είναι μερακλήδες, μορφωμένοι, πιάνουν τα χέρια τους και βελτιώνονται συνεχώς. Κοιτάξτε τους Αμερικανούς, τους Χιλιανους, τους Ούγγρους, τους Αργεντινους, κλπ.

ΟΒΡΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ

Πίνουν το αίμα του κόσμου και αγοράζουν αμπελώνες. Την κριση στην Ελλάδα την δημιουργησαν αυτοί, για να αρπάξουν χρήμα. με τα δικα μας λεφτα αγόρασε τους αμπελώνες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

criminal

Η επιδείνωση της εγκληματικότητας θα είναι πιο αισθητή σε εκείνες τις περιοχές που, ενώ παραδοσιακά έχουν πιο κρύους χειμώνες, η κλιματική αλλαγή θα τους κάνει πιο ήπιους