Άτομα με αυτή την ομάδα αίματος έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αιμορραγία

hospital-bed

Η συγκεκριμένη ομάδα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από σοβαρό τραυματισμό, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αιμορραγία μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, σε σχέση με όσους έχουν άλλη ομάδα αίματος, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.


Το ποσοστό θανάτου σε βαριά τραυματισμένους ασθενείς με ομάδα Ο είναι 28% σε σχέση με 11% κατά μέσο όρο στους ασθενείς που έχουν άλλη ομάδα αίματος.


Οι ερευνητές του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον δρα Γουατάρου Τακαγιάμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Critical Care", σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και την «Τέλεγκραφ», μελέτησαν τις περιπτώσεις 901 ασθενών που είχαν εισαχθεί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ιαπωνικών νοσοκομείων.


«Η απώλεια αίματος είναι η κύρια αιτία θανάτου των ασθενών με σοβαρό τραυματισμό, όμως είναι σπάνιες οι μελέτες πάνω στη σχέση ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες αίματος και στον κίνδυνο θανάτου. Θέλαμε να ελέγξουμε κατά πόσο όντως η επιβίωση μετά από τραυματισμό επηρεάζεται από τις διαφορές στην ομάδα του αίματος», δήλωσε ο Τακαγιάμα.


Η διαφορετική ομάδα καθορίζεται από πρωτεΐνες στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων του αίματος. Οι βασικές ομάδες είναι Ο, Α, Β και ΑΒ, με πιο κοινές τις δύο πρώτες (στην Ελλάδα η κατανομή είναι περίπου 40%-42%-14%-5%). Γενικά κάποιος με ομάδα Ο μπορεί να δώσει αίμα σε οποιονδήποτε άλλο, κάποιος με ομάδα Α μόνο σε όσους έχουν ομάδα Α ή ΑΒ, κάποιος με ομάδα Β σε όσους ανήκουν σε ομάδα Β ή ΑΒ, ενώ όσοι έχουν ΑΒ, δίνουν μόνο σε όσους είναι επίσης ΑΒ.


Οι άνθρωποι με ομάδα Ο έχουν χαμηλότερα επίπεδα μιας ουσίας που βοηθά την πήξη του αίματος, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, πιθανώς εξηγεί γιατί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Οι ιάπωνες επιστήμονες ανέφεραν πάντως ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω και σε άλλες εθνικές ομάδες ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

έχω Ο+ και όχι Ο σκέτο

έχω Ο+ και όχι Ο σκέτο, με πιάνει και εμένα που είμαι ΟΜΑΣ: Ο και RHESUS: + ;;; δεν τρελένομαι να μάθω αλλά κάθε εγκυκλοπαιδική γνώση είναι καλό

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diatrofi

Αυτά που οι άνθρωποι τρώνε και ο τρόπος που παράγουν την τροφή τους, πρέπει να αλλάξουν δραστικά στο μέλλον, αν οι άνθρωποι θέλουν να είναι πιο υγιείς, αλλά και η Γη να μην υποφέρει μαζί τους

4