Έξυπνα κόλπα για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

piperia-gymnastiki

Η απώλεια βάρους δεν επιτυγχάνεται μόνο με τον περιορισμό των θερμίδων

Η απώλεια βάρους δεν επιτυγχάνεται μόνο με τον περιορισμό των θερμίδων. Η περιεκτικότητα της διατροφής σε θρεπτικά συστατικά, ποικιλία τροφίμων και ο συνδυασμό της με τη φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην αύξηση των καύσεων του οργανισμού.Έτσι, την επόμενη φορά που θα θέλετε να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας θα μπορούσατε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες…

Κινηθείτε

Όλες οι κινήσεις του σώματος «καίνε» θερμίδες. Όσο πιο δραστήριος είναι κάποιος, τόσο πιο γρήγορος γίνεται ο μεταβολισμός του.

Ακόμα και η πιο βασική δραστηριότητα, όπως να στέκεται όρθιος, το περπάτημα ή οι οικιακές δουλειές κάνουν μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα. Αυτή επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού είναι γνωστή ως θερμογένεση χωρίς άσκηση (non exercise activity thermogenesis- ΝΕΑΤ). Στα σοβαρά παχύσαρκα άτομα η ΝΕΑΤ μπορεί να αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των καθημερινών δαπανών θερμίδων λόγω της πρόσθετης επιβάρυνσης που πρέπει να φέρουν.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ενισχυθεί η θερμογένεση χωρίς άσκηση, όπως:

Σηκωθείτε συστηματικά και περπατήστε
Χρησιμοποιήστε τις σκάλες όποτε είναι εφικτό
Κάντε οικιακές δουλειές
Κάντε νευρικές κινήσεις, όπως να κουνάτε τα πόδια σας ή να χτυπάτε τα δάχτυλά σας
Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη
Χρησιμοποιήστε γραφείο χωρίς καρέκλα
(Εάν κάνετε δουλειά γραφείου, η χρήση του γραφείου χωρίς καρέκλα μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που «καίτε» έως και 16%).

Μια άλλη μελέτη έδειξε πως εάν περάσετε ένα απόγευμα όρθιοι θα κάψετε 174 περισσότερες θερμίδες, σε σχέση με εάν καθόσασταν. Ακόμη και φαινομενικά ασήμαντες δραστηριότητες όπως η δακτυλογράφηση μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό σας κατά 8%, σε σύγκριση με το να μην κάνετε τίποτα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάθισαν ακίνητοι για 20 λεπτά αύξησαν προσωρινά τις θερμιδικές δαπάνες τους κατά 4%, σε σύγκριση με όταν ξάπλωναν ακίνητοι.

Αντίθετα, οι νευρικές κινήσεις που έκαναν ενώ καθόντουσαν αύξησαν τις θερμικές τους δαπάνες κατά 54%.

Η τακτική άσκηση συστήνεται σε οποιονδήποτε θέλει να χάσει βάρος ή να βελτιώσει την υγεία του. Αλλά ακόμα και οι ελαφριές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, οι οικιακές δουλειές και οι νευρικές κινήσεις μπορούν μακροπρόθεσμα να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα.

Κάντε ασκήσεις υψηλής έντασης

Μια από τις πιο αποδοτικές μορφές άσκησης είναι η υψηλής έντασης, γνωστή και ως υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT).

Το HIIT είναι όταν η άσκηση περιλαμβάνει γρήγορες και πολύ έντονες περιόδους δραστηριότητας, όπως σπριντ ή γρήγορα push-ups. Αυτό αυξάνει πολύ τον μεταβολισμό, ακόμα και όταν η γυμναστική έχει τελειώσει.

Δυναμική προπόνηση…

Ένας εξίσου καλός τρόπος για αν επιταχύνετε τον οργανισμό σας είναι να κάνετε δυναμική προπόνηση. Εκτός από το άμεσο αποτέλεσμα της ίδιας της άσκησης, οι ασκήσεις δύναμης προάγουν την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Ο όγκος των μυών που έχετε σχετίζεται άμεσα με το μεταβολικό σας ρυθμό. Σε αντίθεση με τη λιπώδη μάζα, η μυϊκή μάζα αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων που «καίγονται» σε κατάσταση ηρεμίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη, κάνοντας δυναμικές ασκήσεις για 11 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, υπάρχει περίπου 7,4% αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας μετά από μισό έτος. Αυτό σημαίνει ότι «καίγονται» 125 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Η μεγαλύτερη ηλικία συχνά σχετίζεται με απώλεια μυϊκής μάζας και μείωση του μεταβολικού ρυθμού, όμως οι τακτικές ασκήσεις δύναμης μπορούν εν μέρει να αντισταθμίσουν αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια.

Ομοίως, μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων μια δίαιτα απώλειας βάρους συχνά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας και μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Και πάλι, η δυναμωτική προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτού του φαινομένου. Μια μελέτη υπέρβαρων γυναικών συμπέρανε πως η δυναμτική προπόνηση σε συνδυασμό με απέτρεψε την απώλεια μυών και μείωση του μεταβολικού ρυθμού, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έκαναν καθόλου άσκηση ή έκαναν μόνο αεροβική.

Φάτε πρωτεΐνη

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική για την απόκτηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Η διαιτητική πρωτεΐνη έχει κι άλλα πολλά οφέλη. Όλα τα τρόφιμα οδηγούν σε μια προσωρινή αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, γνωστή ως θερμογένεση της τροφής(TEF). Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ισχυρό μετά την κατανάλωση πρωτεϊνών παρά μετά την κατανάλωση υδατανθράκων ή λίπους.

Οι πρωτεΐνες αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό 20- 30%, ενώ ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται 3-10% ή λιγότερο με την κατανάλωση υδατανθράκων και λίπους. Αυτή η αύξηση των θερμιδικών δαπανών μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους ή να αποτρέψει την ανάκτηση βάρους μετά από μια δίαιτα.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gymnastiki_arrostoi

Πώς η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία και ποιος συγκεκριμένος τύπος άσκησης βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του νου

stafida

Είναι μία από τις υπερτροφές που παράγει η ελληνική γη και παρέχει πλειάδα θρεπτικών συστατικών. Διόλου τυχαία την έχουν αποκαλέσει «μαύρο χρυσό». Βάλτε αυτή την πολύτιμη τροφή στην καθημερινότητά σας