Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο που οι ψυχοπαθείς διαπράττουν εγκλήματα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο που οι ψυχοπαθείς διαπράττουν εγκλήματα

Δεν είναι η έλλειψη συναισθήματος ο μόνος λόγος πίσω από τη συχνά ειδεχθή συμπεριφορά τους

american-psycho
Αρκετοί ψυχοπαθείς διαπράττουν βίαια εγκλήματα επειδή ο εγκέφαλός τους είναι έτσι προγραμματισμένος ώστε να προτιμά τις βραχυπρόθεσμες ανταμοιβές, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που εκπόνησε τη μελέτη πιστεύει ότι το ίδιο «ελάττωμα» του μυαλού, μπορεί να τους εμποδίζει να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους και - κατά συνέπεια - να αδιαφορούν για αυτές.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους εγκεφάλους ψυχοπαθών εγκληματικών με εκείνους ατόμων που είναι εθισμένοι με το φαγητό ή ακόμα και την ηρωίνη, στο πλαίσιο μίας μελέτης που έχει ως στόχο να δείξει ότι οι ψυχοπαθείς δεν είναι απλά «ψυχροί δολοφόνοι χωρίς ίχνος συναισθήματος».

Όπως παρατήρησε η ομάδα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν ψυχωτικές τάσεις εμφάνιζαν εντονότερη δραστηριότητα στο σημείο του εγκεφάλου που «αξιολογεί τις ανταμοιβές».

«Για πολλά χρόνια, εστιάζαμε στην ιδέα ότι οι ψυχοπαθείς είναι άνθρωποι που δεν έχουν συναισθήματα και γι' αυτό κάνουν τόσο φριχτά πράγματα. Όμως δεν είναι εξωγήινοι, είναι άνθρωποι που απλά λαμβάνουν κακές αποφάσεις. Οι ίδιες προβληματικές και κοντόφθαλμες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που εντοπίζονται σε ψυχοπαθή άτομα υπάρχουν και στους ανθρώπους που τρώνε υπερβολικά και κάνουν άλλες καταχρήσεις»
εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο βασικός λόγος της εγκληματικής συμπεριφοράς ενός ψυχοπαθούς δεν είναι η έλλειψη συναισθήματος, αλλά ο τρόπος με τον οποίον αξιολογούν την πιθανή «ανταμοιβή» κάθε φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μιαν απόφαση.

Έτσι οι εγκληματικές πράξεις που τους χαρίζουν πρόσκαιρη ικανοποίηση γίνονται «ακαταμάχητες» για αυτούς, ενώ οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν έχουν και τόση σημασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης