Ένας στους πέντε φοιτητές πάσχουν από κατάθλιψη: Γιατί πολλοί από αυτούς βιώνουν μία διπλή ζωή;

Ένας στους πέντε φοιτητές πάσχουν από κατάθλιψη: Γιατί πολλοί από αυτούς βιώνουν μία διπλή ζωή;

Τα ποσοστά των φοιτητών με κατάθλιψη ανεβαίνουν ανησυχητικά - Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται με τα ποσοστά αυτά και γιατί πολλοί νέοι άνθρωποι «μάχονται» μεταξύ εικονικής και πραγματικής ζωής; 

Για πολλούς ανθρώπους το πανεπιστήμιο αποτελεί μία καλή αφετηρία για να ανακαλύψει κάποιος καινούρια πράγματα, να εξερευνήσει νέες ιδέες και να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάθλιψη και το άγχος έχουν πλήξει πολλούς από αυτούς που επιλέγουν να εξελίξουν τη μόρφωσή τους, με τα ποσοστά των φοιτητών με κατάθλιψη, να ανεβαίνουν ανησυχητικά. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Center for Collegiate Mental Health των ΗΠΑ, το άγχος και η κατάθλιψη, αποτελούν τους κύριους λόγους για τους οποίους οι φοιτητές καταφεύγουν σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους πέντε φοιτητές πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Wayne State, David Rosenberg, αναφέρει ότι η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων, καθώς η υπερβολική χρήση τους τείνει να δημιουργεί προβλήματα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να αυξάνει την αίσθηση απομόνωσης.

Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης προωθεί επίσης έναν ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ της πραγματικής και της εικονικής ζωής. 

Δηλαδή η υπερβολική ανάγκη να φαινόμαστε ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μας δημιουργεί περισσότερο άγχος και δε μας αφήνει να απολαμβάνουμε στιγμή αυτό που βιώνουμε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί φοιτητές ζουν διπλή ζωή: μία εικονική και μία πραγματική ζωή και πολλές φορές η εικονική ζωή καθίσταται πιο σημαντική απ' ότι η πραγματική.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, επιπλέον, ότι ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα, καθώς και η υπερβολική χρήση smartphones, σχετίζεται επίσης με αυξημένη διαταραχή του ύπνου, κατάθλιψη και γενικότερο άγχος.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 50% των φοιτητών ξυπνάνε τη νύχτα για να απαντήσουν σε μηνύματα. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία κατά τις ώρες ύπνου τους, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του ύπνου τους και τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μια λύση υπάρχει

Χρήση μισή ώρα και μετά κλείσιμο ..... αύριο πάλι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

organic-food

Σύμφωνα με γαλλική επιστημονική μελέτη, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 34% όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, και κατά 76% για κάθε είδους λέμφωμα

Microplastics

Μικροπλαστικά ανακαλύφθηκαν σε όλα τα δείγματα ανθρώπινων κοπράνων από πολλές χώρες, σύμφωνα με την πρώτη διεθνή έρευνα του είδους της
Η κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης νερού και αναψυκτικών από πλαστικά μπουκάλια, είναι βασική αιτία διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό από το στόμα.